05 Ян 2018

Премиерите на бебето през първата година

Публикувана в Бебе
Оценете
(1 глас)

Има толкова много премиери – първата усмивка, първата дума, първата крачка…

Ако не очаквате нещо ново от бебето, грешите – погледнете по-внимателно и ще видите, че днес бебето може повече неща от вчера. Особено през първите две години бебето учи с невероятно темпо – всеки ден има нов прогрес, който ви изненадва. Премиерата, която няма да забравите никога, е първата усмивка на бебето. Това обаче не е първата несъзнателна усмивка по време на сън, а радостната реакция, с която бебето показва, че е познало мама или татко, или крачето си, или играчката, или баба…Тази усмивка децата показват за първи път на около шест седмици. Покажете, че сте се заразили от нея – смехът е по-приятен на малките, когато сте заедно.

Истински вълнуващо е събуждането на малкото. Според психолозите будните фази стават все по-дълги. Детето вече възприема околните и се опитва да комуникира с тях чрез звуци. Чудесно е когато родителите се опитват да имитират тези звуци и внимателно наблюдават бебето – това вече е първата форма на разговор.

Бебето напредва не само чрез комуникация. Развива се и двигателната му активност – стъпка по стъпка. На 3–4 месеца бебето започва „да разбира“ света около себе си. То открива ръцете и краката си. В началото може да държи самичко играчката си, по-късно се протяга към желания обект, движенията му стават все по-умели. След известно време то започва да имитира жестовете на възрастните. На около половин година то може да допира ръцете си една с друга. Докато успява да пляска с тях, минава още известно време. Добре е родителите да го имитират в това занимание.

Силните мускули са предпоставка за самостоятелното придвижване на детето. За ходенето то обаче се нуждае не само от тренирано тяло, но и от мислещ мозък. Едва когато в мозъка са налице връзките, които са необходими за ходенето, малкото може да направи първите крачки. При всяко дете този период е с различна продължителност и това е напълно нормално. Кога ще проходи или проговори детето, не зависи от интелигентността му, а от собственото му темпо.

Първата малка крачка на детето е гигантски скок в развитието му. Но и малките постижения по пътя са важни – например когато детето може да задържа и да движи главата си, да се претърколи от положение по гръб до положение по корем. За това е необходимо то да владее мускулатурата на тялото си. Родителите могат да му помогнат, като държат играчка ту на едната, ту на другата му страна, с което стимулират движенията на главата и на тялото му. Постепенно малкото се приучва да сяда – на около девет месеца. Скоро започва да изучава света чрез пълзене, издигане нагоре, катерейки се по предметите в стаята, и накрая прави опит за първата крачка.

Не по-малко вълнуващо е и развитието на говора. Разбирането се оформя доста по-рано от говора. Учени са установили, че още новородените имат усет за майчиния си език, дълго преди да започнат да говорят.

Бебетата реагират на имената си още на около четири месеца. Едно след друго се появяват нови понятия, които детето разбира, и може дори да проследи разговор между възрастни. Родителите могат да подкрепят детето, като говорят много с него и го оставят да слуша разговорите между възрастните.

Влиянието си върху околните детето може да изпробва, като сочи някой предмет и родителите реагират. В началото, на около десет месеца, това са неща, които малкото иска, например чашката за пиене. На около година детето започва да сочи предмети с друга цел, например котката на съседите. Когато иска да включи родителите си в своето откритие, детето прави още една огромна крачка в социалното си развитие. Хубаво е те да реагират на радостта на детето, което е познало котката, и да се радват заедно с него.

Етапи в развитието през първата година

1 месец

Бебето започва да учи първите „крайъгълни камъни” на майчиния си език.

2 месеца

Първата усмивка.

3 месеца

Може да държи по-дълго главата си.

4 месеца

Открива ръцете и краката си и започва да посяга към предметите.

5 месеца

Започва да издава първите звуци.

6 месеца

Първо обръщане.

7 месеца

Може да имитира гримасите на околните.

8 месеца

Учи се да координира ръцете, краката и устата си.

9 месеца

Седенето самостоятелно се удава по-добре.

10 месеца

Разбира все повече понятия.

11 месеца

Изтегля се нагоре, опирайки се на предмети.

12 месеца

Изговаря първите думи.

 

Още в Новини

Списание „9 месеца“ стартира безплатни лекции за бременни в Хасково

Имате въпроси относно своята бременност? Не знаете какво да очаквате? С какво ще се сблъскате? Чувствате се несигурни и неподготвени? Не знаете  как да смените… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo