14 Окт 2019

  Първият месец на бебето

  Публикувана в Бебе
  Оценете
  (1 глас)

  През първия месец на бебето всичко се случва изключително бързо и е свързано с много страхове и емоции за майката. Този период е особено наситен с преживявания, повечето от които напълно непознати и прекасни!

  За да сте спокойни и да имате възможност да се радвате на новото щастие по-пълноценно, важно е да бъдете подготвени с информация. В следващите редове сме подготвили за вас част от това, което е добре да знаете за първите седмици на новороденото от книгата на руската авторка Татяна Аптулаева – „Вече съм майка“:

  Вродени рефлекси

  За физическото и психическото развитие на новороденото, основна роля имат вродените рефлекси, които се явяват фактор в изграждането на съзнателен контрол върху собствените движения.

  Бебетата извършват не едно и две рефлекторни движения още в утробата на майката, а след раждането вие можете да използвате резултатно някои от тях при заниманията, играта и изобщо при грижите за бебето. Това е още една, при това немаловажна в тази ранна възраст възможност да изучавате поведението на детето си и да получавате ответна реакция-отговор на своите действия, тоест – още повече да се сближите с него.

  Именно рефлексите осигуряват неговата жизнена дейност през първия месец от живота му. В тази възраст са известни около 75 рефлекса и всеки от тях изпълнява своя практична функция. Някои са опознавателни, други – защитни. По техния брой специалистите определят здравното състояние на бебето.

  Някои от по-интересните са:

  Сукателният и гълтателният рефлекс позволяват на детето да търси храна и да се насища с нея. Близък до тях е изслдователският, който се проявява при докосване на бузката на новороденото – то веднага завърта глава по посока на източника на допир. Хоботковият рефлекс се проявява, ако докоснете горната устна на бебето – то на мига ще свие устните си като тръбчка – готви се да яде.

  Хвататателен рефлекс или рефлекс на Робинсън – ако докоснете с пръст дланта на бебето, то ще го стисне, при това доста силно. Известно ли ви е, че новородените могат да задържат с малките си ръчички тежест до 800 грама?

  Можете отлично да използвате рефлексите на ръцете и краката на бебето във всекидневните занимания с гимнастика.

  Феноменът пълзене – сложете бебето по корем и подпрете с длани ходилата му. Ще видите как то започва рефлектрно да се изтласква с крачета от опората. Тъкмо този рефлекс използват акушерките, когато бебето е в правилната позиция и натискат корема на родилката в горната му част – там, където са петичките на детето.

  Рефлекс на автоматичното вървене – ако обърнете бебето с гръб към себе си, хванете го под мишниците и го отпуснете на крачетата му, то веднага започва да прави постъпателни движения.

  Всички условни рефлекси постепенно изчезват, тъй като бебето започва да усвоява съответните навици и достига до по-съвършени способи за удовлетворяване на потребностите си. Повечето отшумяват към третия месец от живота му.

  Зрение

  Новороденото вижда отлично на разстояние 30–50 сантиметра. Именно това е разстоянието между него и мама при кърмене, което показва, че тяхното взаимодействие е програмирано.

  По време на кърмене бебето се опитва да разгледа лицето на мама. Обикновено фокусира погледа си в областта на косата и челото, а към третата седмица я гледа право в очите. Някои бебете още на 10–14 дни могат да задържат в зрителното си поле движещ се предмет, въпреки че го следват с известно закъснение. Към третия месец тази способност вече се усвоява добре.

  Слух

  Бебето чува добре звуци. Още от първите си дни то върти главичка по посока на източника на шума. Естествено, особена чувствителност бебетата проявяват към човешката реч. Те дори могат да различават звуците по височина.

  Вкус и мирис

  Още в утробата на мама бебето е усещало вкуса на нейната храна. Сега то още по-добре различава киселото, сладкото и соленото. Освен това, реагира и на миризми. И ако нещо не му е по вкуса, прави муцунки, гримаси и изразява недоволството си.

  Психологическо развитие

  Още от първите си дни бебето има нужда не само от внимателните ви грижи, но и от близко общуване с вас. Повечето майки интуитивно усещат как трябва да разговарят с бебето си и да реагират на неговите емоции. Милване по телцето, усмивки, ласкави думи, приспивни песнички, нежни прегръдки и целувки – нищо повече не е нужно, за да се чувства бебето добре и с всеки ден животът му да се насища с положителни емоции.

  След раждането у детето започва активно да се формира отношение към околния свят. Този период не се различава от времето на бременността – мама си остава първата вселена, в която бебето все още живее, развива се и получава първите знания за света, в който е попаднало. Отношенията с мама по естествен начин се разпространяват върху отношенията му с реалността.

  Първата съзнателна усмивка на бебето е голяма радост. То сякаш казва: аз те познавам! Най-вероятно това събитие ще се случи към 6–8 седмица. Тази усмивка е по-изразителна и по-продължителна от първите усмивки, които са прояви на ворден рефлекс. За вас тя означава, че детето е към края на етапа, който наричаме „период на новороденото“.

  Още в Из дневника на мама

  Ползата от... вредните храни

  През бременността трябва да се храните здравословно. Това е правило, което никой не отрича. Балансираната диета ще доставя на организма ви всички необходими вещества и… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh