20 Ян 2007

  Как да предпазваме бебешката кожа

  Публикувана в Развитие
  Оценете
  (0 гласа)

  „Навън е много студено, кожата на бебето ми е много чувствителна, ще му облека още една жилетка… а дали да не му сложа и още една шапка и по-дълъг шал, за да е по-добре защитено лицето му… Не, може би е най-добре да си останем у дома!” По-голямата част от майките често проявяват подобна колебливост и несигурност. Обикновено страхът им идва от факта, че бебешката кожа е много чувствителна, а студеният въздух може да й причини сериозни проблеми. Да не забравяме и слънцето, което дори и през зимата може да навреди на нежната бебешка кожа. И все пак съществуват медикаменти, които могат да я предпазят. Оттук обаче идват още куп въпроси: какви да са тези медикаменти, как да разберем дали са подходящи за нашето дете, колко пъти на ден да се прилагат, слънцезащитните продукти използват ли се през зимата…

  Отговори на тези и още въпроси даде д-р Петьо Брезоев, специалист по дерматология и венерология, основател и партньор на Дерматологикум – специализирана дерматологична практика.

  Как влияят резките промени в температурите върху бебешката кожа?

  Бебешкият организъм няма напълно развити адаптивни възможности. Това се отнася и до температурните колебания. Много често се наблюдават и промени в оцветяването на кожата, дължащи се на спазми на повърхностните кръвоносни съдове. Кожата става на петна, с окраска, подобна на мрамор. Обикновено с възрастта този феномен изчезва. Ниските температури се отразяват зле на кожата. Физиологично бебешката кожа е суха, а студът допълнително задълбочава и влошава това състояние. Причината е, че мастните жлези в детска възраст не работят ефективно. Освен това хигиенните навици, свързани с честото миене на кожата, предизвикват допълнително изсушаване.

  Как да подготвим лицето на бебето, което е пряко изложено на студения въздух, когато излизаме навън?

  За да се подготви кожата на бебето и да бъде по-адаптирана към агресивните температури през по-студените месеци, родителите трябва да прилагат ежедневно подходящ емолиентен крем, за да я омазняват. Той се нанася винаги след баня или поне веднъж дневно, а откритите телесни части задължително се третират преди излизане навън.

  Какви козметични продукти е добре да използваме?

  Козметичните продукти трябва да са специално адаптирани и създадени за бебешката кожа. Съвременната козметична индустрия предлага огромен избор от търговски марки. По-важното е да се избират продукти с консистенции, които осигуряват достатъчно омазняване и хидратация. Дълго време след нанасянето на крема трябва да усещате кожата на бебето влажна и мека. Ако 10–15 минути след това кожата отново е суха, кремът трябва да се замени с по-мазен.

  Някои майки използват слънцезащитни продукти и през зимата…

  Снежната покривка отразява значително количество от слънчевите лъчи, така че в безоблачни дни приложението на фотозащитен крем за лице е оправдано, особено ако се намирате високо в планината. Колкото по-високо се изкачвате, толкова по-голямо става ултравиолетовото натоварване върху кожата.

  Какво трябва да направим, за да „диша” кожата на бебето през студените месеци?

  Дрехите, които обличате на вашето бебе, трябва да са памучни или от фина материя, като внимавате да не претопляте детето. Обикновено това става при обличане на по-топли дрехи, отколкото е необходимо, или при много висока температура в помещението, което малчуганът обитава.

  Напоследък много се говори за атопичен дерматит. Как да го разпознаем?

  Атопичният дерматит е кожно заболяване с типична клинична картина. Съществуват група критерии за поставяне на диагнозата. Разпознаването му се прави от лекари дерматолози, тъй като за разграничаването на нюансите в симптомите се изисква опит. Най-общо казано – в ранните етапи на атопичния дерматит кожата на бебето е възпалена и подмокряща, а в последващите етапи става суха и груба.

  Какво лечение изисква атопичният дерматит при бебетата?

  В отделните етапи от развитието на атопичния дерматит лечението е различно и се определя от особеностите на всеки отделен пациент. Тъй като заболяването е хронично и рецидивиращо, терапията е непрекъсната, като основно значение има ежедневното поддържане на кожата с подходящи за целта медикаменти и емолиенти, правилен хигиенен и хранителен режим.

  Могат ли бебетата да получат алергия от студа?

  Студът може да предизвика специфични обриви или влошаване на някои кожни болести, но не може да предизвика алергия в класическия смисъл на думата.

  Повечето родители обличат децата си с прекалено много дрехи, когато ги извеждат навън в студените месеци. Могат ли да се появят обриви или други раздразнения от запарване?

  Облеклото трябва да съответства на метеорологичните условия, на физическата активност на детето, както и на облеклото на родителите. При интензивно движение на открито и мокрене в снега облеклото може да е дори по-леко, но водонепромокаемо. Добре е дрехите, които са в непосредствен контакт с кожата, да са памучни, а вълнените тъкани да се избягват, тъй като дразнят кожата, особено при изпотяване. Грубите платове могат да предизвикат обриви, особено на местата с по-интензивно триене.

  Трябва ли бебетата да спят с шапки през нощта? До какво води това?

  Слагането на шапка на новородените е общоприета практика, в която не виждам нищо лошо, особено ако помещението, в което спи детето, е по-хладно.

  Какво ще посъветвате родителите? Какви грижи да полагат за кожата на бебетата и малките деца в студените дни?


  Няколко важни правила гарантират доброто състояние на детската кожа:

  - Подходящ хигиенен режим – добре е детето да се къпе с измивно средство един, максимум два пъти в седмицата. През другите дни къпането може да се осъществява само с вода.

  - Водата при къпане да не е много гореща, а след баня тялото задължително да се намазва с подходящ хидратиращ и овлажняващ емолиент.

  - Облеклото трябва да съответства на условията и на активността на детето.

  - Откритите части на тялото (лицето, ръцете) да се намазват с по-мазен крем преди излизане навън и след прибиране.

  - Да се обръща внимание и на устните на мъничетата – добре е върху тях също да се нанася мазен емолиент. Не се препоръчват оцветени или ароматизирани продукти, както и гланц за устни, тъй като могат да предизвикат хейлит (честа и лека форма на възпаление на устните, причинена от външни фактори, като влажно и студено време, силно слънчево облъчване; хейлитът може да е резултат и от контактна алергична, фотоалергична или фототоксична реакция от съставките на червило или други локални медикаменти).

  Разговора проведе Даниела Граховска

  Още в Здраве

  Закаляване на детето

  Здравето на детето зависи до 70% от начина на живот. Затова неговият дневен режим и околна среда са особено важни то да се чувства добре… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh