01 Сеп 2014

Сбогом на шишето!

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Огледайте се около вас в парка и сигурно ще видите колко много бебета доволно смучат шишето с биберона. Едва ли сте се замисляли колко вреден е този навик.

Враг на зъбите 
Подсладените течности, съдържащи се в шишето с биберон, са вредни за детските зъби. Придобитият кариес ще ги разрушава бавно и методично… Пораженията от шишето с биберон са типични и се разпознават веднага от стоматолозите. Те протичат с различна скорост. Най-зле се отразяват сладкият чай, сиропите и лимонадата. Не забравяйте, че и млякото е сред причинителите на кариес.

Отстранете “утешителя” 
Най-късно след навършване на една година приучете детето да пие от чашка. Не му давайте да се самообслужва с шишето с биберон. За вас това шише сигурно е истинско спасение – нищо друго така светкавично не успокоява ревящото дете. Лошият навик може да остане дълго – при всеки плач подавате шишето, вместо да потърсите истинската причина за детското недоволство. 
В силната привързаност на детето към шишето с биберон може да се открие ранен симптом на бъдещо пристрастяване към алкохол или никотин, както и стимулиране на пасивно поведение. Това е заключението на английски психолози. А иначе няма спор – всички родители искат детето им да е активно и да има самочувствие. Затова е важно навреме да прекъснете порочния кръг "плач-шише-успокояване". 
Отвикването не е лесно и изисква време и търпение. Препоръчваме ви програма от 4 стъпки, при която трябва да давате на детето да пие течности (едно- до тригодишните се нуждаят от един литър на ден), но не от шише! Има толкова красиви и разнообразни чаши с пъстри рисунки, от които се пие така приятно...

Долу шишето!

  • 1. Предложете на детето нещо друго вместо шишето. Това може да е плюшена играчка или каквато и да е друга вещ, която обаче да е интересна за него. Важното е възможно по-рядко да давате шишето с биберон. Тази фаза не бива да трае повече от 2–3 дни.
  • 2. Анализирайте ситуациите, в които вашето дете настоява за шишето с биберон. Водете дневник и в него записвайте кога то иска шише, кога плаче, какво се е случило преди това. Направете изводи, които ще помогнат за отстраняване на шишето утеха.
  • 3. Действайте внимателно и тактично. Опитвайте се да избягвате ситуациите, при които детето плаче за шишето, като прилагате различни методи за отвличане на вниманието му както навън, така и вкъщи.
  • 4. Открийте действителните желания на детето. За да разберете какво се крие зад силната привързаност на детето към шишето, ви е нужен наистина "детективски нюх". Можете да запитате дори едногодишното дете какво иска и да му предложите нещо. Важното е то да усети, че обръщате внимание на желанията му и че може да изразява спокойно и свободно чувствата си, вместо "да ги удавя" в сълзи и в… шишето.
  • Разбира се, вашето дете не винаги ще се успокои от предлагания му заместител, но това не е толкова страшно. Понякога дори плачът или мрънкането го облекчават. Важното е да изтърпите това и в тези моменти да не забравяте да показвате своето съчувствие и нежност. 

Още в Мнението на специалиста

С упоритост и търпение!

Как да науча сина си да пие вода? Ако детето ви не пие вода, това най-вероятно се дължи на късното й въвеждане. Давайте му често… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo