20 Ян 2009

Защо, защо и пак защо?

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Ние, възрастните, си мислим, че знаем всичко. Постоянно четем, засипани сме ежедневно с информация от интернет и от медиите, а в работата се сблъскваме с най-различни казуси, които трябва да разрешим. И след всичко това толкова е смешно, когато не можем да отговорим на най-обикновените детски въпроси. 
Мамо, защо хората спят през нощта? 
Защо през деня е светло?
Защо някои хора са лоши?
А защо това ти е интересно?
Защо птиците летят? А защо имат крила? 

След „защо” следва „защо”
Детето ми е в период, в който всичко е свързано с въпроса „защо”. Мина доста време, докато в един момент усетих, че отговорът на всеки въпрос „защо” поражда следващ въпрос „защо” и т.н. Разбира се, често ми се случва да се затрудня с отговора. 

Как да обясним

Толкова сме свикнали със средата, в която живеем, че отдавна сме я приели за даденост. Но как обаче се обяснява на едно дете защо хората имат нужда от сън през нощта, защо неговото приятелче от градината се е родило преди него и е по-голямо от него? 
Докато растат малчуганите, всичко, което ги заобикаля, е ново и интересно за тях. Макар че, като се замисля, не само за тях е така… Например, когато започнах новата ми работа, интересът ми към нея беше огромен. Когато посетих последната екзотична дестинация, разглеждах всичко непознато с огромно любопитство... А дечицата – те откриват новости всеки ден, във всичко наоколо, търсейки логика във всяко откритие. 

Понякога хилядите въпроси „защо” ми идват в повече, но се опитвам да съм търпелива, защото за сина ми всеки мой отговор е ценен. Така и аз заедно с него участвам в опознаването на света. Времето, което прекарваме с децата си, е подарък за нас, но и за тях. За нашите деца е важно да сме до тях в откривателствата им и да ги насърчаваме. 

Защо = Нека обсъдим

Понякога последващото „защо” не значи точно „защо”, а е подтикнато от желанието просто да обсъдим темата заедно. И благодарение на това вече и аз зная, че синият кит е най-големият бозайник и че косатките могат да преплуват до 60 км за един час.

И докато нашите деца опознават света, ние пък опознаваме по-добре тях. Те ни насочват към собствените си интереси, които са разнообразни и различни, защото всяко дете има индивидуален поглед за света. Със сигурност всеки родител в някакъв момент си е мислил за щастието на детето си в бъдеще и е имал собствена проекция за осъществяването му. Но всъщност задачата на нас, родителите, е не да превръщаме децата си в наши копия, а да им помогнем да открият и да бъдат себе си. От нас зависи да им предоставим възможност да изследват света и сами да формират собствените си предпочитания.

Още в Семейство

Андрей Арнаудов: Надявам се скоро да стана баща

Андрей Арнаудов е известен български водещ, продуцент и автор на множество предавания. Роден е на 8 юни 1979 година. Завършил е специалност „Телевизионна журналистика” в… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo