01 Дек 2015

Щастливи без пелени?

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Все повече майки полагат доста усилия детето им да се раздели с пелените за еднократна употреба и се стремят да разпознават сигналите на бебето си. Но дали този подход действа безотказно? Може ли да се поучите от методите на тези майки? 

Запознайте се с опита на една от тях. Майката на тримесечния Алекс – Таня, е горда, защото той е отгледан без пелени. 

Ето как започва една сутрин при Таня и Алекс. След като се събуди, бебето започва да мрънка. Майката решава, че е гладно и го слага на гърдата си, като с другата ръка допира до голото му дупе синьо гърне с висок ръб. Таня се е убедила, че кърмачето най-често ходи по голяма нужда, докато суче и това скоро се потвърждава от съдържанието в гърнето. Следва избърсване на дупето на Алекс с мокра кърпичка, а след кърменето и по-внимателно измиване. 

Не бързайте да започвате да завиждате на Таня за нейното ноу-хау, защото тя признава, че преди години е искала да приложи този метод и при двегодишната днес сестричка на Алекс, но това не й се е удало. Седяла е с часове до нея да чака сигнали и в момента, когато напускала стаята, момиченцето й се изпишквало върху килима. Днес вече каката по примера на брат си предпочита да се изхожда в гърнето. 

Сега майката опитва Алекс да приеме гърнето през целия ден и смята, че амбицията й ще се увенчае с успех. Но дали при метода без пелени не се стига до прекалено фиксиране в изхожданията на детето? Таня отрича такова съмнение. Тя твърди, че съзнателно не се втренчва в Алекс, а се старае да му предложи гърнето само при удобна възможност. 

Как й е дошла идеята да отглежда децата си без пелени? Таня никога не се е придържала към общоприети правила. Тя иска Алекс и сестричката му да усещат какво става в тялото им и какви са потребностите им. Убедила се е, че улавянето на сигналите на детето укрепва връзката с него. Когато някое от децата има температура, тя не я мери непрекъснато, а наблюдава как се чувства то. 

Разбира се, животът без пелени е доста труден. Наскоро се случило Алекс да ака три пъти през нощта и се наложило Таня да го преоблича. Тя смята, че той е свикнал да се изхожда по голо дупе, вместо в гащите или в пелена. 

Майката признава, че методът й е свързан с полагането на повече усилия. Когато излиза с децата, тя слага пелена на Алекс и му обяснява, че може да пишка в пелената. 
Понякога се случва Алекс да лежи кротко, да се върти и да мрънка. В такива случаи Таня го поглежда, поставя синьото гърне между краката си и слага Алекс на него с гръб, опрян на гърдите й. Малкият продължава да протестира. Тогава Таня го слага на гърдата си и му дава да суче няколко глътки. След това отново го поставя на гърнето и той се изпишква с доволен вид. 
Дали Алекс съзнателно подсказва на майка си, че му се пишка? Тя не вярва в това. Според нея изкуството при отглеждането без пелени е да се разпознае какво е поведението на детето малко преди то да се изпишка. „Но е необходима и гъвкавост – щом се запознаете с определен сигнал, той се променя”, усмихва се Таня. 

Много майки признават, че предпочитат да отглеждат детето си с пелени за еднократна употреба, за да не го лишават от свободата му. Едва ли обаче някоя няма да се съгласи с Таня, че родителите трябва повече да се вглеждат в сигналите на детето си, отколкото в това, което другите казват или вършат, и след това да вземат собствени решения. 

Експертно мнение 

Всяка пелена по-малко е постижение 

За много майки отначало отглеждането на детето без пелени за еднократна употреба е истинско предизвикателство. Бебето не може да каже кога му се ходи по нужда, но пък може да го покаже. По същия начин както загатва, че е гладно или му се спи, то показва и когато трябва да се изходи. Мрънка, свива крачетата към тялото, гледа втренчено. По това родителите познават, че трябва да задоволи потребностите си, но рядко се сещат да му предложат гърне. Тази пасивност трябва да се промени, защото огромното количество мръсни пелени за еднократна употреба създава сериозни проблеми за околната среда. За разграждането им са необходими повече от… 400 години. 
Освен това родителите, които разпознават сигналите на детето си, могат да се грижат по-спокойно за него. Вместо да го слага всеки път на гърдата, когато мрънка, майката може да остави бебето първо да се изпишка и след това да му даде да суче, т.е. когато вече е успокоено. 
Опитът показва, че ако на детето се покаже къде може да се облекчи, когато му се ходи по нужда, то се справя без проблеми с изпразването на червата или на мехура си, след което е по-спокойно.

 

Още в Новини

За втори път ще се проведе Форум бременност и детско здраве

На 7 октомври за втори път в Пловдив идва „Форум бременност и детско здраве“, организиран от здравно-медицинския сайт Puls.bg.Тази година ще сме в Гранд Хотел… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo