30 Авг 2006

  24 часа отдаденост

  Публикувана в Развитие
  Оценете
  (0 гласа)

  През първата година бебето ви расте неудържимо – на първия си рожден ден то е 1 ½ пъти по-дълго и 3 пъти по-тежко, отколкото при раждането. Това се дължи не само на доброто хранене, но и на дружелюбните погледи, на ласкавите думи и нежните милувки на близките около него. За детето е особено важно да има доверието на мама и татко. То се нуждае от спокойни родители, които бързо откликват на неговите нужди.
  Благодарение на много проучвания днес е добре известно кое е най-важното, за да се развиват децата правилно. Редица специалисти съветват младите родители да слушат инстинкта си, който най-точно ще им подсказва правилния подход.

  Кое е правилно
  Правилният родителски подход не винаги е толкова прост. Ако например бебето ви плаче, трябва ли веднага да се спуснете към него? През първите седмици и месеци – непременно! Тогава най-важното послание, от което то се нуждае, е: "Чувам те, с теб съм и веднага ще ти помогна да не се измъчваш." То го възприема по следния начин: "Дори да не виждам мама и татко, те са наблизо и мога да съм спокойно, че ще се погрижат за мен. Не съм само."
  Колкото бебето е по-малко, толкова по-бързо трябва да се отзовавате на призивите му. Имайте предвид, че за новороденото няколко минути означават цяла вечност. Не се страхувайте, че по този начин ще разглезите детето си и в бъдеще то ще ви се качи на главата. Бързата ви реакция означава за него, че може да разчита и да вярва на близките си.
  Постепенно сигурността прави 4–5-месечното бебе по-търпеливо. То привиква към обичайния ритъм на събитията, например на храненето, и знае, че дори да се наложи да почака малко, скоро ще получи млякото си.
  Усещането, че мама и татко го разбират, настройва човечето оптимистично, то се чувства спокойно и в безопасност. Без думи, но с усмивки и с размахване на ръчички показва радостта си. Добре е да знаете, че ако през първите седмици го оставяте да плаче дълго, в кръвта му се отделя повишено количество кортизол – хормонът на стреса. Той потиска растежа и радостта от живота.
  Сигурно и вие често имате съмнения, че околните не ви разбират и рядко са готови да ви съдействат. Това може да ви обезкуражи и отчая. Бебето изпитва същото, когато не откликвате на повиците му.
  Как да разгадавате обаче какво иска то, преди да започне да говори? Единственият начин е да прекарвате повече време с него и да го наблюдавате внимателно.

  Съвети без давност
  Преди няколко десетилетия Еми Пиклер – видна унгарска специалистка по педиатрия, съставя правила за майките, по които и днес се отглеждат децата в институт, носещ нейното име. Спокойно можете да прилагате тези правила, без да се страхувате, че са архаични.

   

  • Отдавайте се напълно на бебето, докато го повивате, къпете или кърмите. Не разговаряйте през това време с околните (дори и по телефона).
  • Не бързайте и не нервничете, когато преобличате бебето, не го дърпайте насам-натам като неодушевен предмет. Колкото и досадно понякога да ви е сменянето на пелените, точно тогава бебето иска да ви зарадва с най-прелестната си усмивка, а вие да го възнаградите с целувка и ласкави думи.
  • Най-подробно му описвайте с думи това, което правите в момента с него. Може би в началото ще се почувствате някак глупаво, че разговаряте със същество, което изобщо не ви разбира, но скоро ще се уверите, че то наистина харесва мелодията на гласа ви, заслушва се и прави различни физиономии. Повярвайте – едва ли някога някой ще ви слуша така внимателно...

   Грижете се и за себе си
   Децата се развиват най-добре в дружелюбна и изпълнена с хармония атмосфера. Осигуряването на такава атмосфера изисква много време и усилия от родителите. За да я създадете вие – майката, трябва да се грижите и за себе си. Колкото по-доволна и спокойна сте, толкова по-пълноценно ще се отдавате на детето си. Старайте се да открадвате малко време за себе си: поне веднъж седмично излизайте без бебето – на пазар, на кино или на кафе. Може да останете и вкъщи, но в това време поверете детето на друг. Използвайте минутите за релаксация.
   Най-трудно ще свикнете с факта, че не винаги ще успявате да изпълнявате всички желания на детето си. Никой не е постоянно щастлив. Понякога и вашето малко съкровище би могло да е сърдито и капризно, кисело или просто да скучае. Важно е и в тези моменти да му внушавате, че го обичате и то е най-важното същество за вас.

   

  Още в Забременяване

  Опасно ли е за бебето?

  Не можете да заспите не само защото бебето от корема ви рита, а и от тревогите, които не ви дават мира. Ще се опитаме да… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh