26 Апр 2004

Ау, това съм аз! Между първата и втората година Вашето дете се запознава със себе си.

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Седемдесет и три сантиметра предприемчивост. Осемдесет сантиметра самочувствие. Осемдесет и пет сантиметра решителност. Три Аза, малко по-малки от един метър - Антон, 14 месеца, Ана, 1 ½ год., и Мишо, почти 2 год. Трима малчугани, които току-що откриват нещо важно за себе си – аз съм Аз! Тяхната магична формула гласи:
да се справя само
Да се храня само, да се обличам само, да режа само с ножицата. Всичко започва със самостоятелното ходене.
С нарастваща скорост расте и съзнанието за собствената личност при децата. Те осъзнават, че могат да променят заобикалящия ги свят. Вече не се налага само да изчакват, а могат да се намесват енергично. Антон го прави – той решително се клатушка към масата за хранене, върху която ухае на ябълков сладкиш. Само преди няколко седмици е чакал мама да забележи желанието му и да му отреже парче от кейка. Сега вече това не е нужно. Когато иска нещо, той се отправя право към целта. Възможно е някой от несъобразителните възрастни да му препречи пътя, но той е разбрал, че трябва да предприеме нещо, за да постигне целта си. Да правиш планове и да ги осъществяваш – един важен жалон по пътя към независимото Аз.
Друг важен жалон е
разграничаването на Ти и Аз
През първите месеци за бебето тази разлика не съществува – новороденото се чувства едно цяло с майка си, Тя е То и То е Тя. Едва през втората половина на първата си година постепенно бебето разбира, че е самостоятелна личност, различна от майка си. В началото загубата на единството, което е изпитвало от момента на раждането си, може малко да го поуплаши. То се страхува, когато мама излезе от кухнята или съседът говори високо и забива носле в маминото рамо или се скрива зад краката й. Само след няколко седмици обаче боязливците се превръщат в малки завоеватели.
Ана тегли лопатката за пясък, от другата страна я дърпа съседското момче. Двамата са разбрали, че са различни хора с различни интереси. На другия ден Ана дарява приятелчето си с целувка и се спуска заедно с него на пързалката. Малката самоуверена госпожица е разбрала и това, че Тя е Тя, а Той е Той и понякога двамата са конкуренти. Но са и много сходни и обичат да са заедно.
Подобно и еднакво –
на около 1 ½ год. децата знаят разликата. Сега те са в състояние да се видят отстрани и да се познаят. Ако някой нарисува червена точка на челото на Ана, без тя да забележи, и след това й даде огледало, тя без колебание ще намери точката върху челото си и ще я посочи. Само преди няколко седмици тя би докоснала точката върху огледалото – тогава още не е разбирала разликата между себе си и собствения си образ в огледалото.
Сега децата често използват любимата си дума “Не” към възрастните. Настъпва периодът на себеутвърждаване на своенравните двегодишни инатковци
С постоянното противоречене малките твърдоглавци обявяват, че се отделят от волята на големите.
Като Мишо, който прави, каквото си иска. Например с гумените си ботуши. Обува левия на десния си крак, а десния се мъчи да нахлузи на левия крак. Не е толкова удобно за краката, но пък е добре за Мишо. Защото така той показва на всички, които се чудят на погрешно обутите ботуши: Това направих аз – Мишо!

Още в Мнението на специалиста

След 5-ата година да се дупчат ушлетата

Кога е най-добре да се продупчат ушите на детето? Обици се поставят, след като детето навърши 5 години, защото до тази възраст се оформя типът… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл