27 Авг 2004

Аз вече пълзя!

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

В края на първата година Вашето дете трябва да се справи с огромна задача – да се научи да ходи. Сигурно ще направи първите стъпки към 8–10-месечна възраст, когато започва да пълзи. Този етап е пълен със забавления за детето и му носи многобройни нови усещания, които стимулират развитието на интелектуалната, двигателната и емоционалната сфера.

Стъпка към самостоятелността
Чрез пълзенето малкото човече усъвършенства своята зрително-моторна и пространствена координация, развива чувството си за равновесие. Чрез овладяването на това умение то осъзнава възможността да се отделя от мама, в резултат на което пък се ражда страхът му от раздялата. В същото време обаче усещането за независимост и самостоятелност позволява на мъничето да придобие повече сигурност в себе си.
Добре е да имате предвид, че не всички деца минават през пълзенето. Някои направо се научават да ходят, други пълзят не на четири крака, а лазейки по корем, се оттласкват напред. Възрастта също е индивидуална и са възможни разлики във времето. Това не бива да е повод за безпокойство. Има деца, които са много пасивни и закъсняват със седенето. В тези случаи е необходима консултация с педиатър. Приема се, че 8-ият месец е горната физиологична граница, до която детето трябва да седи само, без опора.

Има ли нещо смущаващо?
Три показателя могат да Ви ориентират за наличието на някакъв проблем:

 • Контрол на главата. Контролът на главата се постига в края на първото тримесечие от живота. Наклонете бебето встрани и го изправете отново вертикално. Ако контролът е постигнат, то само ще изправи главата си.
 • Отклонения в мускулния тонус. В началото на второто тримесечие може да установите, че мускулният тонус на детето Ви е прекалено повишен (или подчертано понижен). Тези отклонения са особено тревожни, ако се задържат и след 6-месечна възраст.
 • Разлика в движенията на левите и на десните крайници. След третия месец трябва да се уверите, че детето е в състояние да ги движи еднакво добре. Всяка асиметрия в движенията е обезпокоителна.

  Създайте му удобства
  Подът е идеалното място за неговите дейности. Затова редовно го почиствайте и го освободете от опасни предмети. Обезопасете контактите с предпазители, приберете и заключете лекарствата. Поставете играчки по пода, за да стимулирате детето да се движи.
  Обличайте го в удобни и по мярка дрехи. Роклите и полите затрудняват движенията на момиченцата. Винаги когато е възможно, оставяйте детето босо. Махнете пелените за еднократна употреба след 6-месечната възраст.
  Обувайте му обувки за пълзене от мека кожа, повдигнати отпред.
  Не го оставяйте да пълзи само, бъдете винаги до него, поощрявайте го.

 • Още в Новини

  Мулен Роти – вече в България

  Мулен Роти е френска компания с дългогодишна история, която изработва най-красивите и висококачествени плюшени меки играчки, кукли-герои от забавни истории и традиционни дървени играчки, носещи… Прочети още »
  Още в тази категория: « Носи ме! Плоските крачета »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Крем Живокост-балсам
  Untitled 4
  Крем Бифлекс
  Untitled 3
  Крем Антисиняк-Експрес
  123456654321
  Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
  Untitled 1
  Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
  krem smradlika 2
  Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл