19 Ян 2010

Бебето чува!

Публикувана в Развитие
Оценете
(1 глас)

В коремчето на мама е топло, спокойно и много тихо.
И изведнъж – бебето чува! До него стига равномерно туптене – ударите на майчиното сърце. То ще ги чува ден и нощ и ще ги запомни добре. От време на време нероденото долавя и нещо много мило и нежно – гласа на мама. Колко е хубаво, когато нежният му тембър затрепти приятно и весело. Бебето ще запамети тази майчина “песен”
и ще я разпознава и след като отвори очи за белия свят.
Ударите на майчиното сърце и гласът на бременната (говор, смях, песен) се предават като звукова вълна през нейната костна система към плода. Тях той чува отчетливо и ясно. Звуците, които идват от външния свят – чужди гласове, музика, разнообразни шумове, стигат до него по-глухо и приглушено, сякаш до плувец, натопил глава в морската вода, който отдалече чува гласовете на брега. Но плодът ще запомни някои от тези звуци и ще ги разпознава, след като се роди. Бебето често спира да плаче, ако чуе песничката, която мама му е пяла в онова далечно време. А дали е вярно, че особено го успокоява музиката на Моцарт и дори шумът на прахосмукачката?
Говорът и песните на бременната и родилката
допринасят за бързото развитие
на новороденото. Интересно е, че то чува особено добре в обсега на честотата на човешкия глас и особено във високата честота на женския, майчиния глас. Забелязали ли сте, че когато говорят на своето бебе, родителите извисяват и изтъняват гласа си? Това е особено забавно при разговорите на бащата с бебето. Мило и смешничко е да наблюдаваш как големи мъже заговарят с някакъв неестествен, особен и тъничък гласец, употребяват много гласни, удължават звуците, повтарят ги многократно. Този говор на бащите наподобява майчиния и това мъжете правят напълно инстинктивно.
Бебето реагира на милите им гласове и влиза в контакт с родителите си чрез първата усмивка, а по-късно и с гукане. Това окуражава татковците и ги стимулира да продължават „семейния разговор”. Чрез обмяна на “говор”, звуци и радостни емоции укрепват нервните връзки между вътрешното ухо и мозъчните центрове на новороденото, усъвършенства се и слуховият път. Създадена е структура, която дава възможност детето
да започне да се учи да говори
През първите месеци на живота си кърмачето е гражданин на света – то разбира звуците на майчиния си език и на чуждите езици. Това се променя през второто шестмесечие. Ако дотогава бебето е чувало само майчиния си език, разбира само него. В този период е много важно близките да говорят ясно, с кратки и граматически правилни изречения, с дълги паузи и многократни повторения.

Доц. д-р Райна Арнаудова
неонатолог

Nota bene!
Децата обичат родители (и баби!), които не се изморяват да говорят и пеят, които се смеят, имитират гласове на животни и птици, които измислят и участват в невероятни за възрастта им бебешки игри!

Още в Развитие

Детето на 30 месеца

Какво може  Тича добре.  Съобщава редовно за физиологичните си нужди и успешно ползва гърнето.  Може да откопчава три копчета.  Чертае крива затворена линия.  Разбира много… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai