20 Фев 2009

Бебето – вселена от емоции

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Лицето на новороденото е като отворена книга. В първите дни бебето показва чувствата си така непосредствено и ясно, както никога след това.
Новороденото идва на белия свят като същество от друга планета, попаднало случайно на Земята. То притежава нещо, което ни омайва и обърква. На лицето му се отразява
цял свят от чувства – гняв и отчаяние, задоволство и радост, доверие и недоверчивост. От раждането си малкото се бори за свое място в живота. То събужда инстинктите на родителите си и от този момент нататък мама и татко започват да го предпазват и обсипват с безпределна обич.
Когато бебето порасне, смайващата мъдрост на възрастен човек изчезва от лицето му. Дали действително мъничетата променят чувствата си толкова интензивно, както ни се струва? Или широкият спектър от емоции, който мимиката на новороденото изразява, е само наша интерпретация.
Възрастните хора могат да заблудят околните за чувствата, които изпитват. Бебетата обаче не могат да си сложат маска. Емоциите моментално се отпечатват на малкото им личице.
Децата се научават да позират едва след като навършат 3 години. Това, разбира се, не означава, че не могат да извличат полза от изблиците на чувства и преди това.
Само през първите 3 месеца всяко разтегляне на устните,  смръщване на челото или набръчкване на носа са импулсивни. Все пак тези мимики не са безцелни, защото само така майката може да реагира на потребностите на детето. От 4-ия месец бебето вече е научило, че след кратък плач ще му подадат падналата играчка. Сега то вече знае, че ако се усмихне широко, ще удължи гушкането с мама и татко.
Според специалистите съответствието между израза на лицето на бебето и действителното чувство, което изпитва, е по-голямо, отколкото се е предполагало преди. Още в първите седмици, когато му се даде да пие нещо горчиво, на лицето на детето се изписва отвращение. Появява се изненада, когато пред очите му изчезне някой предмет, или любопитство, ако открие нещо интересно, например дружелюбно лице.
С плач детето реагира на болка и неразположение още от първия ден. Гняв и тъга то изразява най-рано на 3-ия или 4-ия месец. Между 6-ия и 8-ия месец мимиките на мъничето стават още по-разнообразни. На личицето му се появява чувството на страх, точно по времето, когато се проявява страхът от непознати хора.
Учените още не са обяснили т.нар. ангелска усмивка, която озарява малкото по време на сън. Не е ясно дали тя винаги е предшествана от приятно чувство. Със сигурност тази усмивка няма нищо общо с истинската усмивка, с която детето изразява радостта си след 6-ата си седмица. Няма съмнение обаче, че вродената програма на мимиките не е случайна. Благодарение на нея бебето оцелява през първите критични седмици, след които връзката между него и родителите предстои да се заздравява.


Д-р Яна Станчева
педиатър

 

 

Още в Възпитание на детето

Присвояване или кражба?

Много родители се ужасяват, когато установят, че малкото им дете е присвоило чужда вещ, а често и пари. В такива случаи някои от тях го… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл