28 Мар 2005

Човек на две години

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

През втората си година вашето слънчице прави огромна крачка в развитието си. Владеене на тялото и сръчност Тема № 1 сега е детето да се научи да ходи. Все по-сигурно то слага единия крак пред другия. В началото това му се удава, като се държи за нещо, но на 15 месеца 90% от децата ходят сами. Усъвършенстват се и фините движения. Взаимодействието между очите и ръцете се осъществява без проблеми. Лъжицата намира пътя до устата, от чашата се пие без разливане, чорапките старателно се обуват на краката.

Възприемане, говор, мислене
Първата дума! Най-често това е “мама” или “баба”, но може да е и “кола”. На 18 месеца детето би трябвало да умее да произнася около десет думи. Малко преди втория рожден ден то си служи активно с около 50 думи, които свързва в изречения от по две думи. Пасивният речник е по-голям – той обхваща около 200 думи.

Самостоятелност, общителност
На година и половина непознатите хора стават все по-интересни. Вълнуващо е как полицаят регулира движението, любопитно е как продавачката мери ябълките. На края на втората година детето се превръща в любопитен откривател. То претърсва супермаркета, изпразва кухненския шкаф и наблюдава какво се случва, когато скубе косата на дядо…

Как да му помогнете
След първата година страхът от непознати обикновено е преодолян – добра възможност да приучите детето към кратки раздели. И най-добрите родители имат нужда от малко отдих. На кого можете да поверите детето си? Не е задължително това винаги да е бабата. И детегледачката би могла да се погрижи за него. Важно е преди това те добре да се познават.
Ще тъгува ли детето, ако не сте с него няколко часа? В началото вероятно да, но то ще научи, че не сте изчезнали завинаги. Това му дава сигурност и го прави великодушно – мама може да излезе за известно време. Най-добре е, когато детето е в позната среда или поне любимата играчка е при него.
Как да се сбогувате с детето? Колкото по-дълга е раздялата, толкова по-драматична е. Вземете детето на ръце, целунете го и му обещайте да се върнете бързо. Дори в началото да не разбира думите, опитът ще го научи, че мама ще се върне.

Това му доставя удоволствие
За него е удоволствие да говори и да слуша. Веднъж проговорят ли, децата трудно могат да бъдат спрени. Те са във възторг от новите думи, книжките с картинки, първите разказчета. Използвайте този възторг, защото говорът се научава само чрез говорене. Колкото повече внимание обръщате на детето, толкова по-бързо ще се развиват говорните му умения. Малките се гордеят, когато ги разбират, и правят всичко възможно да разширяват запаса си от думи. Подходящо е да коментирате действията си – при готвене да разказвате кои зеленчуци режете, при къпане да обяснявате кои части на тялото миете в момента…

Още в Свободно време

Създадено с любов: Нежен великденски декор

Необходими материали: пера, дървени мъниста, мека тел, яйца от стирофом, бои и корда. Започваме Изберете по-перести и дълги пера. В горната част завържете корда, на… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream