20 Дек 2004

  Дали е гладно? - Как да създадете хранителен режим на кърмачето през първия месец

  Публикувана в Развитие
  Оценете
  (0 гласа)

  Препоръчва се веднага след раждането да поставите бебето на гърда. Първото, макар и символично сучене отключва редица хормонални механизми във Вашия организъм и стимулира отделянето на мляко. В този миг бебето усеща и първия контакт с Вас, който му донася положителни емоции. Първото истинско хранене е на 4–6-ия час след раждането. Първите дни от живота си детето спи почти по 24 часа и се буди за кратко, когато огладнее. Първият месец е особено труден, защото от него започва създаването на режима, по който ще отглеждате Вашето слънчице.

  Добре е да знаете
  Стомахът на бебето има съвсем малка вместимост – около 10–15 мл, така че на едно хранене то не може да изсуче повече от това количество. Млякото, необходимо през първите 10 дни, се изчислява по следната формула: (броят на дните – 1) х 70 = мл мляко за 24 часа, когато теглото при раждането е до 3200 г, или (броят на дните – 1) х 80 = мл мляко за 24 часа, когато теглото при раждането е над 3200 г.
  Храната, която детето поема в началото не е достатъчна, за да набави необходимата енергия за денонощието. Поради това в първите дни теглото на бебето леко спада (т. нар. "физиологично" спадане на тегло на 3–4-ия ден след раждането).
  Стомахът на бебето постепенно се разширява и с това естествено се увеличава приеманото количество храна. Средното количество мляко за едно хранене се определя по емпиричното число 1n0, където n е възрастта в месеци (например на 4 месеца детето изяжда на едно хранене 140 м).
  Прехранването на детето също е вредно. То може да предизвика повръщане, затлъстяване и пр.

  Пет стъпки в режима на хранене
  През първите дни след раждането е добре детето да е на свободно хранене, т.е. да го храните толкова пъти, колкото поиска (ще се ориентирате по плача и неспокойството му!). Обикновено интервалите са от един до два часа, тъй като новороденото все още е доста омаломощено, бързо се изморява и количеството на приетата храна не е достатъчно, за да може то да издържа по-дълго време гладно.
  Не бива да оставяте бебето да плаче само защото държите да го храните по схема. Така то ще се превъзбуди, след това ще се омаломощи, заради което ще се храни по-лошо.
  С увеличаването на възрастта Вашето дете става по-силно, започва да се храни по-лакомо и да приема по-голямо количество. Тогава спокойно можете да преминавате на по-големи интервали на хранене. За кърмените деца тези интервали са около 3 часа, а за хранените със заместител на майчиното мляко – 3–4 часа. По този начин за денонощието бебето Ви ще приема храна 6 пъти.
  Ако се буди около часовете, в които сте го хранили в родилния дом, може пак да го нахраните в тези часове. Но постепенно с увеличаването на количеството на храната бебето започва да спи по-спокойно и интервалът между храненията се увеличава. Когато то започне да се буди около 4–5 ч. сутринта, може да му дадете вода и да започнете сутрешното хранене по-рано от обичайното.
  Ако Вашето дете спи в часа, определен за хранене през нощта, не го будете, за да го храните. Не му създавайте устойчив навик за нощно хранене. По-свободният режим на хранене ще помогне на бебето Ви да расте спокойно. В края на първия месец повечето деца се хранят по 6 пъти през интервал от 3 часа. Някои се хранят по 7 или по 5 пъти. Ако Вашето бебе не е сред “отличниците” по режима, това не бива да Ви тревожи. Уважавайте неговата индивидуалност! Нагодете и Вашия всекидневен ритъм към неговите потребности.

  Nota bene!
  Най-сигурният ориентир, че Вашето бебе е сито и здраво, са наддаването на тегло и добрият емоционален тонус.

  Още в Недоносено бебе

  Недоносеното дете и изпитанията по пътя към оцеляването

    Майчината утроба е топличко, тъмно и уютно местенце, където бебето прекарва своите дни и нощи, сгушено със свити ръце и крака. Ударите на майчиното… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh