23 Окт 2008

Детската памет

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Паметта има много важна роля в живота на човека. Без тази основна функция не може да има пълноценно психично развитие. Какво би станало с нас, ако бързо забравяме всичко видяно, чуто и преживяно?!
Памет – това е способността ни да “запечатваме”, да запазваме и когато се налага, да възпроизвеждаме отново образите на предметите, хората и явленията от нашия минал опит. Възстановяването става по два начина –
разпознаване (узнаване) и припомняне (спомняне)
Когато видим нещо познато ни отпреди или пък чуем някоя вече слушана мелодия, ние можем лесно да ги разпознаем. Ако в съзнанието ни възникне образът на човек, място, предмет, но тях в момента ги няма, това е припомняне.
Разпознаването се изявява още при много малките деца. Ако през бременността майката е чела 1–2 месеца на глас една приказка, новороденото й дете реагира по определен начин, когато я чуе. Веднага след раждането бебето започва да се успокоява, когато мама го вземе на ръце и то усети нейния мирис. Скоро след това така му въздействат и нейният глас и лицето й.
Според това кое от нашите сетива ни е доставило усещания, се оформят и различните видове памет: зрителна, слухова, двигателна, осезателна. А в зависимост от това колко време е нужно, за да се запази дадена следа, се разграничават
краткосрочна и дългосрочна памет
Естествено е за краткосрочната да може да се възпроизведе видяното или чутото след 30 секунди.
Има и друг тип характеристика на запаметяването: непреднамерено, неволево и волево, при което си поставяме напълно съзнателно цел да запомним нещо важно.
При бебетата следите в паметта им бързо се изтриват и затова през първите месеци по-лесно приемат чуждите хора и забравят липсващите им близки. Мое познато семейство било неприятно изненадано, когато след неколкодневно отсъствие 7-месечната им дъщеря не се зарадвала както преди при срещата им.
Отначало спомените се съхраняват броени дни, после периодът се удължава до седмици и месеци. Дори дългата раздяла не изтрива от паметта на момиченце на 2 год. и 4 мес образа на неговия баща, когото то отново вижда след няколко месеца.
През първите няколко години децата запомнят непреднамерено нови обекти, чути фрази, малки стихчета и песнички. Както се казва,
те са като“попивателна”
Дали са чули и видели това у дома, навън или в яслата, няма значение. Затова не се изненадвайте, ако ви сюрпризират неприятно с някои изрази...
Способността на детето да обогатява запасите на паметта си все повече се развива, докато то расте. Два са факторите, които го стимулират. Единият – то всеки ден натрупва много нови впечатления, знания и информация. Неговият кръгозор все повече се разширява. Вторият начин – детето се научава как да запомня по-ефективно, да отсява важното от по-маловажното. В това отношение голяма помощ могат да му окажат съветите и уроците на възрастните.
През най-ранната възраст преобладава
зрителното запаметяване,
или т.нар. нагледна памет
С развитието на речта обаче словесната памет бележи голям напредък. Дори с времето тя става все по-добра и по-сигурна, защото все повече се свързва с мисленето. Така се формира нов, по-съвършен вид запаметяване –
словесно-логичното
То е различно от механичното, т.нар. папагалско заучаване на чутото.
Рано – още преди да е навършило годинка, при запитване детето се ориентира към познати хора и предмети, защото са го научили да помни техните названия. То бързо натрупва много богат пасивен речник благодарение на своята способност да запаметява думи. А когато и близките му обясняват кое какво е, за какво служи и какво правим с него, много по-лесно ще го запомни – топката я хвърляме и ритаме, с чашката пием и не бива да се удря по масата с нея, ютията е гореща и само мама глади дрехите с нея...
Забавни са някои “важни” за детето ситуации, които му въздействат емоционално и то бързо ги възстановява в паметта си и ги съобщава с думи. Момиченце на 1 год. и 8 месеца прави връзка с факта, че леля му винаги носи бонбони. Щом я види, то казва: “Леля – бони.” И така тя се сдобива с ново име – леля Бони.
През ранното детство децата са способни да усвояват заниманията с различни играчки, уменията да се самообслужват, да се ориентират у дома и в близката градинка, да се пазят от опасни предмети благодарение на добрата си памет. Ако нещо им се предложи в игрова, емоционално интригуваща ги обстановка, те лесно го заучават. На тази основа се организират всички занимания в детската ясла.
Важно е как възрастните – родители и педагози, учат детето да развива волево, съзнателно запаметяване. А това означава, че трябва предварително да се постави цел – какво конкретно то да запомни. Това става през предучилищното детство. А със започването на училище всеки се стреми да научи различни начини да помни по-добре и по-трайно онова, което се изисква от него да знае.
По-късно избраната професия развива индивидуално в по-голяма степен определени страни на паметта: у художника – зрителната, у актьора – слуховата... А на лекаря е нужно да помни много, за да разпознае различните проблеми на своите болни.
Добре е да знаете
как може да стимулирате детската памет

При най-малкото дете. Поставете пред детето 3 познати за него предмета, покрийте ги и след малко го накарайте да посочи кой къде е. Същото може да направите и с 3 снимки или картинки, образите на които обръщате, за да не се виждат.
Когато се върнете от разходка, заедно си припомнете какво сте видели и правили навън: “На кого хвърлихме трохички?”, “Ти на какво се качи да се повозиш?”... Възможно е детето да ви отговори съвсем друго, защото може да му е направило впечатление нещо различно.
Вечер у дома си припомняйте какво е станало през деня. Този ритуал има и друга положителна страна – детето ще свикне да споделя с вас всичко, което му се случва – хубаво и интересно, тъжно и неприятно. Ако е било на ясла или на градина, то не винаги има желание да разказва – просто иска свободно вкъщи да си поиграе и тогава не го насилвайте.
Един от начините да научите 1–2-годишното дете да изпълнява вашите наставления и да ги запомня като правила е повторението. Но на тази възраст то не винаги ви разбира и слуша внимателно. Все пак не прекалявайте. Казвайте му ги не повече от два пъти. За повторението е доказано, че е ефективно средство за запаметяване. С него обаче не бива да се прекалява, особено когато не се правят паузи и постоянно се настоява – кажи го пак и отново, и отново... Така се постига обратен ефект – детето се изморява и загубва интерес.
От стихчетата и песничките за заучаване на малкото дете най-много му допадат тяхното емоционално съдържание и чувството за ритъм. Точно те се запомнят най-лесно. Не е препоръчително обаче приказките да се наизустяват – много по-важно е детето да разбира техния смисъл.
Често амбициозни родители пришпорват 3–4-годишното си дете, а и по-малкото да заучава дълги и почти неразбираеми за него стихове – “Опълченците на Шипка” например. По мои лични наблюдения това се прави, за да се покаже на роднини и познати “колко паметливо и умно е нашето дете”! Едно такова момченце едва завърши гимназия...
Случва се да наблюдаваме как родители усърдно манипулират малкото си синче или дъщеричка “да си спомни” кой от тях какво е казал или направил. Целта е да вземе страна в конфликт между тях. Това обикновено става при бракоразводни ситуации и дела: “Чуйте го как ще каже “тате бие мама”. И детето (на 2 год. и 4 мес.) естествено го повтаря. Тези похвати нямат стойност пред юристите, защото е известно, че малките деца лесно могат да бъдат манипулирани. Не бива да се забравя и че такова дете е твърде емоционално объркано и разстроено от кавгите между родителите си, които еднакво обича.
Паметта непрекъснато се развива – и през детството, и след това. Не е полезно обаче децата да се натоварват с излишна и дори вредна информация. Доколкото това зависи от вас като родители – не го допускайте!

Д-р Маргарита Поппандова
детски психоневролог

Още в Женска консултация

Няма странични ефекти

Винаги малко се притеснявам преди ехографско изследване. Страх ме е, че то може да навреди на бебето. Опасен ли е ехографът? Ехографът се използва в… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo