23 Ян 2009

До сърцето на мама

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Може би имате страхове, ако не използвате детска колича, а носите бебето до себе си с  "кенгуру", раничка, слинг... Възможно е в градинката да чуете предупреждението на някоя по-възрастна дама, че тези приспособления изкривяват гръбнака или затрудняват дишането на бебето, защото то е много плътно пристегнато до тялото ви.
Колкото по-малко е детето, пренасяно със самар, "кенгуру", слинг и пр., толкова по-скептични ще са околните към безопасността му. Някои педиатри също имат резерви към подобни приспособления и препоръчват те да се използват, след като детето вече може да седи самостоятелно. И все пак никой още не се е произнесъл, че тези помощници са опасни и трябва да се забранят. Напротив – майките все повече се пристрастяват към тях. А слингът например става нещо като моден аксесоар – неговият цвят често допълва тоалета на мама.

На първо място е безопасността
Разбира се, че за безопасното носене на детето трябва да се употребяват само приспособления, специално пригодени за целта. За най-ранната възраст е подходящ слингът, докато самарът столче е за деца, навършили най-малко 8 месеца. Слингът обаче може да създаде проблеми, ако детето не е заело правилна поза – с придърпани към тялото и разкрачени крака. Важни са и качеството на материята, от която е направен, и умението ви да го завържете правилно. Затова не пренебрегвайте инструкциите, които са приложени към този продукт. Спазвайте ги стриктно и репетирайте у дома носенето на бебето със слинг, преди да излезете навън на дълга разходка.

Важни правила
 "Кенгуруто" (самарът, слингът...) да позволява краката на детето да са свити най-малко под прав ъгъл и да са прибрани към тялото. Това се постига със специално приспособление, което пречи кръчетата да се опъват.
 Частта, която обхваща гърба на детето, да е пристегната, за да го държи изправен. Най-добре носете детето плътно до вашето тяло. Така гръбчето му няма да се отпуска, когато заспи.
 Задната част на слинга задължително да е по-дълга – така главата на детето няма да се килва назад или настрани.
 Самарът да е снабден с каиши за стабилно прикрепване на детето, да осигурява свободно движение на краката му, седалката да е добре тапицирана, за да не го претрива и да не му убива.
 Ако забележите някакъв дискомфорт – детето не обича да го поставяте в приспособлението, плаче и се съпротивлява, не проявявайте насилие. Ползвайте детската количка.

Някои ограничения
Не е препоръчително да носите детето в приспособлението месеци наред, и то по много часове, тъй като малчуганът ще се чувства прикован. Той има нужда да е и на свобода, да се движи активно и да се занимава в по-голямо пространство.
Използването на “кенгуруто” (самар, слинг…) по правилата не вреди на детето. Близостта до майчиното или бащиното тяло му вдъхва чувство за сигурност, спокойствие и защитеност. Освен това тези приспособления освобождават ръцете на мама и тя може да върши някои домашни дейности. Разбира се, няма да й е комфортно цяла сутрин да снове нагоре-надолу из кухнята с този товар. И затова е добре носенето на детето със самар или с друго средство да става с мярка.
Психолозите пък твърдят, че децата, при отглеждането на които се ползва такова приспособление, са по-будни и уравновесени…

Д-р Богдана Василева
педиатър

Още в Да бъдеш баща

Лудувайте, татковци!

Партньорката ви мечтае за няколко свободни мига далеч от детето, а вие най-вероятно копнеете да се откъснете от мислите за работата от 9 до 17… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo