30 Мар 2009

Двегодишният малчуган

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Най-вълнуващата година на детето е отминала. През нея е имало много постижения и първи събития – първа усмивка, първо гукане, първо зъбче, първо изправяне, прохождане... Не се натъжавайте, че след тези 12 месеца вече няма да ви очакват бурни радости и емоции около детето. Всъщност ще се убедите, че ще има още доста “премиери”. За да са те все по-успешни обаче, нужна ще е и всеотдайната подкрепа на родителите, а и на близките.
Детето ви вече е научило, че от погледа на мама и татко може да разбере дали те одобряват постъпките му, дали му се радват, или го укоряват и му се сърдят. До този период вашата роля е била повече надзирателна. Оттук нататък ще овладявате тънкостите на възпитанието – необятно море, чрез което до голяма степен ще формирате характера и навиците на детето си. Тези първи уроци ще му останат за цял живот.

Постижения
На 2 години детето вече се движи далеч по-свободно и по-координирано, без да се клатушка. То може да тича, без да пада, да подритва топка. Отлично си служи и с ръцете. Ако му поискате някакъв предмет, подава ви го без затруднение. Детето все повече се заиграва само. Интересът му не винаги е в играчките. Понякога то дълго може да се занимава с някой домакински предмет, да го разглежда, върти в ръцете си, да “произвежда” звуци с него и да му придава различни роли... Така си създава въображаеми образи и потъва в света на фантазиите си. Всеки ден то открива колко богат на предмети е заобикалящият го свят и се стреми все повече да го опознава.
В тази възраст детето става много по-забавно. То обича да имитира – как лае кучето, как мърка котето, как клати главата си баба, как се кара мама... То добре знае, че когато е пред огледалото, вижда собствения си образ. Двегодишният малчуган се обръща, когато чуе името си, но все още не говори за себе си с “аз”.
Все по-често двегодишното дете проявява характер и дори инат – понякога се тръшка, не желае да изпълни молба на мама, отхвърля ястието, което тя му предлага, не обича да прекъсва играта си, да тръгва към креватчето за сън и пр. Много важен педагогически подход е да не се стремите на всяка цена да налагате волята си. Имайте едно наум, че не бива да формирате безхарактерна личност, която всеки лесно командва и която никога няма собствено мнение.
С всеки ден детето става по-речовито. То бързо усвоява нови думи и обогатява речника си. Може да изговаря изречения от две думи, но разбира около 300. Това число е само ориентировъчно. Най-характерните думи за тази възраст са “Дай” и “Не”. Понякога все още бедният речник създава затруднения – детето иска да ви каже нещо, но не знае още как да ви го каже, ядосва се, негодува, че не го разбирате и започва да плаче... Това са ситуации, които постепенно ще преминат, а диалогът между вас и детето ще става по-съдържателен и активен.
След като детето проходи стабилно, възможностите му да общува се увеличават. То вече има нужда и от приятелчета. В градината бързо се отправя към децата, които познава, и се включва в колективната игра.   

Домашното училище
Първите и най-важни житейски уроци детето получава от семейството. Родителите формират неговото поведение чрез одобрение или неодобрение, нежност или прекалена строгост, доверие или недоверие... Двегодишното дете разбира, че трябва да се съобразява с мнението на мама и татко, да изпълнява изискванията им (нищо, че понякога яростно се противопоставя).
Ако расте в спокойна, хармонична семейна среда, това до голяма степен ще оформи сговорчив характер на детето. Ако пък живее сред грубост, агресивност и скандали, вероятно в бъдеще и то ще има подобни прояви.
Много важно е всеки ден да предлагате на детето и порция смях. Хубавото настроение, закачливите погледи и усмивките ще го зареждат с оптимизъм и с положителни емоции. Влагайте чувство за хумор в отношението си към него. Проявявайте находчивост, въображение, нестандартно мислене. Не пестете и похвалите си. Не се въздържайте от тях от опасения да не разглезите детето. Създавайте му самочувствие – нека вярва, че може, че е обичано, оценявано...  
Ще подпомогнете физическото и психичното здраве на 2-годишния палавник и като заедно имитирате различни животни, играете на криеница, “летите”, въртите се в кръг...
 
Как да му помагате
 Активно общувайте с детето. Говорете му правилно, не на бебешкия му език!
 Осигурявайте му пространство, в което да се отдава на интересни за него занимания, “да рисува” – за целта може да жертвате част от някоя стена.
 Не му правете забележки за щяло и нещяло. Не разрешавайте обаче действия, които водят до риск.
 Стимулирайте общуването му с други деца.
 
Консултирайте се с педиатър, ако:
 Детето не може да произнася поне 10 думи.
 Не умее да изразява емоциите си.
 Не прави разлика между себе си и другите.
 

 

Още в Отново на работа

Отново на работа след отпуска по майчинство

Как по-безболезнено да направите първата стъпка обратно към офиса? Детето ви е на 2 години и е прието в детската ясла. Бабите и дядовците са… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo