26 Юни 2015

Двигателна активност при новороденото

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)
 

 Световноизвестният педиатър д-р Бенджамин Спок твърди, че за съществуването на новороденото са еднакво необходими храненто, положителните емоции и подходящата двигателна активност

Какво е кинезитерапия?

Това е медико-педагогическа наука, която има за основа фундаменталните науки анатомия, физиология, психология, педагогика и е изградена изцяло на метода на физическо упражняване. Прилагането на кинезитерапията спомага за възстановяване или усъвършенстване на човешката двигателна активност.
 

Чрез кинезитерапия целим да:

- да развием двигателните умения на бебето;
- да повишим тонуса на мускулите му;
- да нормализираме подвижността на ставите му;
- да подобрим защитните сили на организма;
- да закалим детето.
 

Какви са основанията за прилагане на кинезитерапия?

Когато детето се появи на бял свят, мозъкът му е „каша от неврони” – твърди доктор Спок, – които чакат да се вплетат в сложния гоблен на сивото вещество. Някои от тях: за дишането, сърдечния ритъм, за температурата и рефлексите, са свързани още от гените в оплоденото яйце, но трилиони са като компютърен чип без програма. С почти безгранични възможности, те могат да създадат оазиси в мозъка, които един ден да пеят, композират, рисуват, да изпадат в гняв или да се топят от екстаз. „Преживяното в детството определя кои неврони ще работят в зрелостта”, е констатацията на невробиолога педиатър Хари Чъгани (от Университета в Уейн). Нетретираните неврони умират. Програмата им е предопределена от гените в оплоденото яйце – гласи традиционният възглед. Гените определят само главните мозъчни потоци, обкръжението: милиарди съобщения, с които ни бомбардира външният свят, и оформят милиони фини връзки, гласи новата теория.
Човекът притежава седем анализатора – сетива, чрез които опознава света: зрителен, слухов, обонятелен, вкусов, тактилен, двигателен и вестибуларен. Те функционират в постоянна връзка и взаимотношения и така осъществяват възможността за възприемане на обкръжаващия свят.
След раждането на човека те се развиват постепенно и в различно време.
В периода на адаптация към външната среда на недоносените може да се въздейства с масаж и гимнастика, в резултат на което да се коригира календарната възраст. Това подчертава стимулацията и оздравилтелния ефект на упражненията дори при бебета, родени преждевременно.
 
На кои бебета може да се приложи ранна кинезитерапия?

- На всички здрави доносени бебета.

- На всички доносени, родени с по-ниско тегло.

- На бебета, при които след раждането се констатират патологични състояния от ортопедичен и неврологичен тип.
 

Въздействие на кинезитерапията върху детския организъм

Системно прилаганата кинезитерапия помага за усъвършенстването на сърдечносъдовата и дихателната система. Създават се множество условни рефлекси, които регулират функциите на вътрешните органи.  Влиянието на кинезитерапията е осезаемо върху върху костната система на новороденото.

Развитието на движенията е преди всичко нервен процес, който се извършва с участието на мускулите. Трябва да се усъвършенстват и развиват.

Кои са средствата на кинезитерапията?

Основни средства за въздействие са масажът, рефлексните движения и упражненията.
Масажът има за цел предизвикване на някои рефлективни реакции от страна на организма, като подобряване на кръвообръщението, храненето на тъканите в цялото тяло, засилване на имунобиологичните защитни сили на организма и реактивността му.
Рефлексните движения представляват закономерна ответна реакция на организма в резултат на механично, електрично или друго въздействие върху възприемащите нервни пътища.
Упражненията са пасивни и се изпълняват с помощта на занимаващия. Представляват избрано движение, изпълнено с подходяща сила, амплитуда и повторение.
 
Процедурите с масаж и упражнения се провеждат всекидневно – в един и същи час от деня. Започват най-рано от 10-ия ден след раждането в домашна обстановка. Може да стартират и в по-късен месец и да продължат целенасочено до прохождането на бебето.
 

Към средствата укрепващи целия организъм, влизат и природните фактори: слънце, въздух и вода. Майката трябва непрекъснато да ги прилага в целодневния режим на бебето.

Източник: "Масаж и гимнастика на бебето"

 

Още в Проблемна бременност

Бременна с остеопороза?

В глобален мащаб остеопорозата е сред десетте най-масови заболявания. Тя обаче е страдание, което обикновено се свързва с жените, които са в постменопаузния период от… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo