17 Ян 2019

Двуезичие в ранна възраст? Разбира се!

Публикувана в Развитие
Оценете
(1 глас)

Текст: Анна Димитрова, „Хелен Дорон“

Живеем в общество, което става все по-глобално, a границите между езици и култури – все по-тесни. Все повече бебета растат с повече от един език – било защото са в мултикултурна среда, било защото родителите им са избрали да въведат още един език, водени от многото известни ползи на двуезичието. Повечето родители в учебните ни центрове са от втория тип, но много хора все още се учудват, че курсове по език могат да започват от 3-месечна възраст.

Проучвания в областта на неврологията доказват, че до 4-годишна възраст в детския мозък има „прозорец“ специално за научаване на език. Ако сравним мозъка с един супер компютър, той логично усвоява най-добре, докато е нов. Естественият процес на научаване на език при бебетата и децата преминава през следните фази: чуване, разбиране, говорене. Бебетата започват да чуват звуци още от 18-ата седмица на бременността.

Изследванията показват, че бебето може да различава езиците още в утробата и ясно разграничава говора на майка си от всички останали. Научаването на конкретен език зависи от неговите звуци, наричани още „фонеми“. Езиците по света имат около 800 фонеми, а всеки отделен език използва приблизително 40. Новороденото притежава уникалната способност да разграничава всички 800 звука. Това е така, за да може да научи всеки език, на който е изложено от раждането. С времето то се научава да разпознава фонемите, които чува най-често, и така се „специализира“ в един език. Когато стане на година, бебето загубва способността да различава отделните фонеми толкова ясно.

Все още ли мислите, че 3 месеца е твърде рано за учене на език?

Ползи

Независимо дали е от семейството, или детето посещава уроци, двуезичието има своите преимущества. Децата могат да пренасочват вниманието си и да превключват между различни проблеми много по-лесно, тъй като мозъкът им е свикнал на тази ментална гимнастика и работи на по-бързи обороти. Също така притежават подобрени лингвистични умения и могат да научат всеки следващ език по-бързо. Развиват по-добра емоционална интелигентност и разбиране за чужди култури. Някои изследвания дори сочат, че двуезичието подобрява паметта и предпазва от болестта на Алцхаймер!

Митове и реалност

Често родителите погрешно вярват, че ако бебето е изложено на повече от един език, това ще го обърка и ще забави развитието му. Множество проучвания показват точно обратното. Ранното изучаване на повече езици спомага за развитието на когнитивната „гъвкавост“ на мисленето, креативността, комуникацията и уменията за решаване на проблеми. Някои от по-разпространените притеснения и очаквания, които сме чували в нашия учебен център, са:

  • Детето ми смесва езиците. Да, това е напълно нормално и не значи, че детето е объркано. Изучаването на два езика едновременно може да промени структурата на мозъка при децата, защото превключването между тях е ментална гимнастика, която го кара да работи непрекъснато. Това буквално променя начина, по който се формират връзки в него и как той работи. От друга страна, мозъкът инстинктивно научава първо по-лесните фонетично думи и селективно използва тази, която изисква по-малко енергия. Често в уроците наблюдаваме деца, които първо казват „red”, защото „червено“ е значително по-сложно фонетично. Детето знае и двете, но предпочита да е сигурно, че ще ви даде правилен отговор.
  • Детето ще се претовари от много информация. За бебето всичко наоколо е нова информация. От момента на раждането през целия си живот, съзнателно или не, ние учим. Разликата е в това, че в ранна възраст мозъкът работи на съвсем различни обороти, затова децата са нетърпеливи и дори концепцията им за време е различна. Бебетата на 1 година имат речник от около 50 думи. Докато станат на 6, той нараства до 5000 думи. Мозъкът не е кана, която пълним с литър вода и не остава място – напротив, всички сме виждали хора, които четат и учат много. Значителна част от тях вземат Нобелови награди и променят света.
  • Детето ми не учи достатъчно бързо. Всеки родител е нетърпелив да чуе първите думи на рожбата си, но помислете само колко време им отнема да проговорят на майчиния си език. Често двуезичните деца проговарят по-късно, но това не се дължи на забавено развитие, а на по-големия обем информация, която обработват. Те чуват думи едновременно на два езика, но колко бързо ще проговори детето на всеки език, зависи от честотата, интензитета и нуждата му от употреба. Освен това, за да проговори на даден език, детето трябва да се чувства уверено. Децата говорят уверено на урок, защото са в среда, в която даденият език е норма.

Отглеждането на двуезично дете със сигурност ще ви даде множество уникални и запомнящи се моменти. Ако семейната среда не е двуезична, то уроците в тази ранна възраст, освен всичко друго, са и отлично прекарано време с вашето съкровище! Всеки родител иска да даде на детето си целия свят. Включването на втори език в ранна възраст е чудесна възможност за това.

Още в Развитие

Нощни страхове и кошмари

  Буди ли се детето ви нощем с писъци и плач? И какво значи това? Детето изпитва нощни страхове, сънува кошмари, но това са два… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream