23 Ян 2009

Единайсети месец

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

През този месец детето е в положение по гръб и по корем само когато спи. То може пъргаво да се обръща настрани и през странично положение сяда съвсем стабилно. На тази възраст някои пълзят на “четири крака”. За да се изправят обаче, имат нужда от помощ, но понякога успяват и сами. Други вече могат да правят няколко самостоятелни крачки, а най-бързите прохождат.
Детето става все по-сръчно. То умее не само да държи предмет с едната си ръка, но и да го прехвърля в другата. Вече може и по-добре да си служи с лъжицата, макар че храната, поднесена с нея, най-често не намира устата. Насърчавайте го да овладява това умение. Малчуганът все повече ще иска да се храни сам.
Идва светлина в тунела по отношение на гърнето. От тази възраст  започва контролът на уринирането. Така че по-често предлагайте гърнето, но без насилие и изразяване на разочарование...

Все по-речовито
Детето вече съчетава 1–3 смислени срички като “ам-ам“, “бау-бау“, “га-га“, “ма-ма“ и “та-та“, и то съвсем съзнателно. То знае името си, обръща се към този, който го произнася, реагира съответно при “дай”, “вземи”, “донеси”. Разбира, когато го хвалите и когато му се карате.

Хранене
През 11-ия месец детето може на обяд да яде храна за деца между 1 и 1 ½ год. Това е т.нар. преходна храна – преход от пасираната към храната за възрастни. Въвеждането обаче трябва да става постепенно.
Детето може да се храни 4 пъти през 4-часов интервал. Количеството на един прием да е около 250 г, а общо за деня – около 1 л. Този режим е подходящ за здраво дете с високо тегло, което може да приема по 250 г храна и което спи два пъти дневно. Всяко дете има индивидуални нужди.
Ако в 11-ия месец все още кърмите детето си, постепенно може да започнете да го отбивате. Консултирайте се с вашия педиатър как това да стане по-лесно.
Храната на 11-месечното дете се доближава по вкусови качества до храната на възрастните, но е по-мека и кашава. В никакъв случай обаче не я пасирайте. Месото обезателно да е смляно. Зеленчуците да са нарязани на ситно, а по-твърдите да са едро смлени. Давайте на детето сурови плодове и зеленчуци, като предварително много добре ги измивате, обелвате и настъргвате.

Как да му помагате
 Обезопасете жилището.
 Играйте активно с детето. Проявявайте артистичност – жестикулирайте, правете гримаси, следете дали то ви подражава. Имитирайте животни.
 Хранете го с лъжичка. Предлагайте му да яде с пръсти парченце плод, сирене, бисквита.

Консултирайте се с педиатър, ако:
 Детето не може да сяда самостоятелно.
 Не изговаря срички.
 Не откликва на предложението за игри.
 Не реагира на “подай”, “вземи” и пр.

Още в Възпитание на детето

Сама да правя децата си!

Обясненията как се появява бебето в корема на мама могат да доведат до изнервящи и не много деликатни разговори. А често малките сладури чуват само… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo