20 Фев 2009

Игри още в утробата

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Кога можете да започнете да играете с детето си? Да му подавате кубчетата и куклите, да рисувате картинки и да пеете песнички? Повечето бъдещи майки смятат, че ще се наложи да почакат поне няколко години преди малкото им съкровище да порасне достатъчно, за да реагира на техните шеги и закачки и да разбира какво се случва наоколо. Психологът Франц Велдман обаче не е на това мнение. През 1945 г. слага началото на нова наука – хаптономия, която има за цел да изгради неразривна връзка между майката, таткото и бебето още от утробата. Тя позволява да общувате и да играете с малкото човече дори през първите месеци на бременността.
Наименованието идва от гръцки – haptis, което значи чувство, усещане. Хаптономията е млада наука и все още се приема като част от психотерапията. В основата й са докосването и нежният контакт. Благодарение на тях връзките между семейството се заздравяват и се раждат любовта и хармонията. Специалистите, които практикуват хаптономията, подчертават, че бъдещите майки не могат да я практикуват сами. Задължително трябва да се включат и партньорите им.
Факт е, че през целия си живот човек търси нежност, любов и топлота, за да се почувства щастлив. Според Франц Велдман бебето може да получи всичко това още в утробата. Стига родителите да му предават своите позитивни чувства, малкото ще ги запомни дори и след раждането си и това ще повлияе съществено върху живота му след това. Онова, което се случва в корема на мама, остава като подсъзнателен спомен.

Погали ме, мамо
Започнете да общувате с бебето още през първите месеци, след като разберете за бременността. Досега повечето специалисти съветваха само да говорите на малкото човече. Хаптономията учи и да го докосвате. Важното е по време на “срещите” си задължително да присъства и бъдещият татко. Това са много интимни моменти, които не бива да се споделят с никой друг, дори и с вечно любопитните баби. Бъдещите родители трябва да докосват корема внимателно и с любов. Не е достатъчно само леко да го потупват. В основата на хаптономията са нежното погалване и лекият масаж. Важно също така е да не прекалявате. Малкото човече не бива да усети доминиращата роля на един от двамата родители. В повечето случаи това е майката, която изпитва чувство на собственост над корема си, а таткото се притеснява от допира. Оставете бебето да реагира свободно на докосванията ви. Играйте с него още докато е в утробата. Провокирайте го и то ще ви отговори с ритничета. Обикновено бебето отвръща на сигналите на родителите си изключително бързо. Бебетата обожават някой да им обръща внимание. В края на всеки сеанс майката трябва да постави ръце върху корема си, за да успокои малкото. Практикувайте хаптономията у дома и ще усетите как връзката между вас и бебето се засилва.

Врата към света
Нежните докосвания могат да ви помогнат и по време на раждането. Няма да изпитвате толкова болка, ако заедно с любимия масажирате корема си по време на контракциите. Бъдете уверени и спокойни, че всичко е наред. Чрез ръцете си ще предадете това чувство и на бебето, което поема своя път навън. По време на раждането вие отваряте вратата на малкото за света.

Соня Найденова
психолог

Още в Проблемна бременност

Кинезиотейпинг срещу болката

Болки в кръста, затруднено дишане, отоци по краката… Коя бъдеща майка няма подобни оплаквания? Могат ли обаче те да намалеят или да изчезнат напълно през… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл