21 Фев 2005

  Има ли си всичко?

  Публикувана в Развитие
  Оценете
  (0 гласа)

  След раждането в мига, в който зърнете вашето бебе, неудържимо ви вълнува само един въпрос: то има ли си всичко? Компетентния отговор ще даде неонатологът (микропедиатърът), който присъства на раждането и още в първите минути чрез т.нар. Апгар тест ще оцени здравното състояние на новороденото. Бебето току-що е дошло на белия свят и трябва да преживее първия обстоен медицински преглед. Най-напред се оглеждат формата на главата, оформянето на ушните миди и тяхното разположение.
  Ако бебето ви е момиченце, големите срамни устни покриват малките. Ако е момче, скроталната торбичка трябва да е добре развита и в нея или в ингвиналния канал да се намират тестисите. Пенисът се оглежда за фимоза.
  С поглаждането на главата на бебето неонатологът определя размерите на фонтанелите. Голямата фонтанела се намира в предната част на главата. Тя трябва да е отворена, което позволява на черепа и на мозъка да нарастват. Голямата фонтанела се затваря към края на първата година. Малката фонтанела е в областта на тила. Обикновено тя е затворена, но при някои бебета може и да е отворена, особено при преждевременно родените.
  Чрез оглед на устата и внимателното опипване с пръст на небцето се установява дали то е цяло. Понякога там може да има различна по големина цепка, която ще затруднява храненето.
  С две ръце неонатологът опипва двете ключици и шийните мускули . Целта е да се разбере дали няма разтягане или скъсване на мускула на шията или пък пукната ключица. Това може да се случи след по-трудно раждане на главата или пък след седалищно раждане.
  Чрез опипване на корема в областта на дясното подребрие се определя какъв е размерът на черния дроб. При здравите деца нормално се опипва ребрената дъга или до 2 см под нея.
  Следва преслушване на гръдния кош . Важно е да се установи дали белите дробове са се разгърнали нормално и бебето диша без затруднение. Особено внимателно се преслушва и сърцето. При бебетата то бие с честота 120–140 удара в минута.
  Микропедиатърът използва специални методи, чрез които определя тонусът на мускулатурата, наличието на определени рефлекси, задължителни за здравите доносени деца. Нормално бебето ви заема поза "жабка" – свити ръце в лакътните стави и свити крака в коленните стави.
  На финала се преглеждат тазобедрените стави, за да се установи дали няма асиметрия или прищракване. Това може да е сигнал за изкълчване на тазобедрената става. За поставянето на окончателната диагноза решаващ е профилактичният ултразвуков преглед, извършен от детски ортопед, до 3-месечната възраст на детето. Убедихте ли се, че веднага с идването си на бял свят бебето се явява на първия си сериозен житейски изпит – ще получи ли диплом за здраве? А когато неонатологът ви увери, че всичко с малкото човече е наред, можете да се успокоите и да се усмихнете щастливо…

  Още в Кърмене

  Как да се разбере, че кърмата е достатъчна за бебето?

  Д-р Пламен Масларски, педиатър, МБАЛ „Вита” – София Важни са няколко показателя Често родилката се притеснява дали детето е достатъчно нахранено. Майката трябва да е… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh