21 Фев 2005

Има ли си всичко?

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

След раждането в мига, в който зърнете вашето бебе, неудържимо ви вълнува само един въпрос: то има ли си всичко? Компетентния отговор ще даде неонатологът (микропедиатърът), който присъства на раждането и още в първите минути чрез т.нар. Апгар тест ще оцени здравното състояние на новороденото. Бебето току-що е дошло на белия свят и трябва да преживее първия обстоен медицински преглед. Най-напред се оглеждат формата на главата, оформянето на ушните миди и тяхното разположение.
Ако бебето ви е момиченце, големите срамни устни покриват малките. Ако е момче, скроталната торбичка трябва да е добре развита и в нея или в ингвиналния канал да се намират тестисите. Пенисът се оглежда за фимоза.
С поглаждането на главата на бебето неонатологът определя размерите на фонтанелите. Голямата фонтанела се намира в предната част на главата. Тя трябва да е отворена, което позволява на черепа и на мозъка да нарастват. Голямата фонтанела се затваря към края на първата година. Малката фонтанела е в областта на тила. Обикновено тя е затворена, но при някои бебета може и да е отворена, особено при преждевременно родените.
Чрез оглед на устата и внимателното опипване с пръст на небцето се установява дали то е цяло. Понякога там може да има различна по големина цепка, която ще затруднява храненето.
С две ръце неонатологът опипва двете ключици и шийните мускули . Целта е да се разбере дали няма разтягане или скъсване на мускула на шията или пък пукната ключица. Това може да се случи след по-трудно раждане на главата или пък след седалищно раждане.
Чрез опипване на корема в областта на дясното подребрие се определя какъв е размерът на черния дроб. При здравите деца нормално се опипва ребрената дъга или до 2 см под нея.
Следва преслушване на гръдния кош . Важно е да се установи дали белите дробове са се разгърнали нормално и бебето диша без затруднение. Особено внимателно се преслушва и сърцето. При бебетата то бие с честота 120–140 удара в минута.
Микропедиатърът използва специални методи, чрез които определя тонусът на мускулатурата, наличието на определени рефлекси, задължителни за здравите доносени деца. Нормално бебето ви заема поза "жабка" – свити ръце в лакътните стави и свити крака в коленните стави.
На финала се преглеждат тазобедрените стави, за да се установи дали няма асиметрия или прищракване. Това може да е сигнал за изкълчване на тазобедрената става. За поставянето на окончателната диагноза решаващ е профилактичният ултразвуков преглед, извършен от детски ортопед, до 3-месечната възраст на детето. Убедихте ли се, че веднага с идването си на бял свят бебето се явява на първия си сериозен житейски изпит – ще получи ли диплом за здраве? А когато неонатологът ви увери, че всичко с малкото човече е наред, можете да се успокоите и да се усмихнете щастливо…

Още в Развитие

Заведете я навреме

Чувала съм, че задължително новороденото трябва да се прегледа от ортопед. Кога да заведа дъщеря си на този преглед? Ортопед ще прегледа новороденото още в… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream