25 Мар 2011

Искам да опитам всичко!

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

От около шестия месец докъм края на втората година детето се впуска настървено да опита “вкуса” на всичко, до което стига с ръчичките си. Това е т.нар. орална (свързана с устата) фаза в развитието, която при всяко дете се проявява различно, но общото е, че  постепенно преминава.

Езикът е пръв помощник

Бебето попада в един невероятно голям и интересен свят, който то иска час по-скоро да опознае. На него обаче не му е достатъчна информацията, която получава, наблюдавайки и докосвайки предметите. Появява се период, в който то иска и да опита вкуса им. Първият му най-добър помощник е езикът. Той е един от най-чувствителните сетивни органи. И малчуганът го ползва с пълна сила и с голямо удоволствие...

Вместо болкоуспокояващо

Тази орална фаза е тясно свързана с пробива на първите зъбки, който, както се знае, се съпровожда от болки. За да ги облекчи, бебето настървено гризе всичко, което му попадне – най-често по-твърди предмети. Не са пощадени картонените кубчета, дървените фигурки... Всъщност изборът е твърде богат – ушенцето на пластмасовия Мечо, дръжката на дрънкалката, чашката, подадена от мама... Има и специално създадени за целта продукти – малки рингчета или причудливи различни форми от силикон, които детето също енергично ползва. Особено успокояващо е действието върху венците, ако тези предмети предварително са били охладени във фризера. И все пак – тяхното болкоуспокояващо действие не трае дълго. Малчуганът търси все нови и нови “успокоители”, като неговият избор става доста богат, когато вече е усвоил пълзенето и може да се “самообслужва”.

Nota bene!
В този динамичен период никога не оставяйте детето без надзор. Това, че стаята му е основно почистена и подът й блести, не е достатъчно успокоителен факт за безопасността на малчугана. За миг той може да намери някоя случайно попаднала в килима карфица или нещо, крайно неподходящо за опитване, и да го пъхне в устата си. Затова бъдете нащрек! Наблюдавайте всяко действие на мъничето и го предпазвайте да не лапне нещо, което не само няма да облекчи болката му, но може да доведе до опасни последствия.

Обезопасете терена

Много важно е от пътя на детето да отстраните всичко, което може да създаде инцидент. Сред опасностите са лекарства, препарати за почистване, дребни предмети – копчета, игли, монети, както и ножове... Внимавайте и с витамините и сиропите – и те не бива да са достъпни за малчугана. Имайте предвид, че той може да действа светкавично и дори да сте наблизо, да не успеете да предотвратите риска. Ако детето успее да лапне нещо застрашаващо здравето му, бързо леко издърпайте брадичката му надолу и с показалеца си извадете опасния предмет! Ако обаче то глътне медикамент, някакъв химичен препарат или се задави с  нещо твърдо, спешно се отправете към лекарския кабинет.

“9 месеца”

Още в Само за мъже

Следродилна депресия и при таткото

Кой е казал, че депресията е запазена марка за бъдещите и настоящите майки. Попитахме 8 дами дали мъжете им страдат от следродилна депресия. Предлагаме ви да… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл