22 Окт 2009

Защо е слабо?

Публикувана в Развитие
/ Прочетена 7 пъти
Оценете
(0 гласа)

Един от най-тревожните за младата майка въпроси е дали бебето й наддава достатъчно. Особено чувствителни към темата са родителите на родените с тегло под нормата – под 2500 г. В първите дни след раждането теглото на бебето намалява  и това е съвсем естествено. Няма повод за притеснения, ако загубата е до 10%. В края на втората седмица бебето спира да слабее и докъм петия месец то би трябвало
да удвои килограмите си
 
Ако обаче забележите, че детето ви губи натрупаните си мастни подкожни депа, количеството на урината и на изпражненията намалява, бебето става по-сънливо и бледо, задължително се консултирайте с педиатър.
Кога изостава на тегло?
Сред причините могат да са болки при преглъщане или други симптоми, предизвикани от остри или хронични инфекции, недохранване, генетични заболявания и т.н.
Загубата на тегло води до витаминозен недостиг, отслабва защитните сили, намалява секрецията на стомашния сок, което още повече затруднява усвояването на храната от детския организъм.
В този случай педиатърът ще установи причината за отслабването и ще изчисли колко пъти на ден детето да се храни и от колко калории има нужда. Важно изискване към храната на кърмачето с по-ниско тегло е да е пълноценна откъм полезни вещества и да се предлага често на малки порции. Препоръчителната честота на храненията при бебе с тегло под нормата е 7 пъти в денонощието (150–200 мл/кг телесно тегло, но не повече от 1 л дневно).
Ако лекарят ви препоръча дохранване,
не бързайте да давате на бебето
допълнително мляко за кърмачета
Според най-новите препоръки на Световната здравна организация бебетата е добре да се кърмят в максимална степен, тъй като майчиното мляко съдържа оптимално количество полезни вещества, усвоява се най-добре и осигурява имунна защита. За целта се постарайте да увеличите количеството на кърмата или ползвайте услугите на банка за кърма. Ако се налага, може да включите и млякото за кърмачета. В конкретни случаи някои педиатри препоръчват и допълнително подслаждане на млякото с 3–5% захар (1 ч.л. гъст захарен сироп на 100 мл мляко за кърмачета). 
След 5–6-месечна възраст, когато състоянието на бебето се подобри, едно млечно хранене постепенно се замества с млечно-плодова каша. Тя се усвоява по-лесно и е обогатена с витамини и желязо. Въвеждането на млечно-зеленчукови и месни пюрета
се забавя с 1–2 месеца
и то само след като храносмилането се е подобрило. Избягвайте да давате по-трудносмилаеми храни, например попара със сирене. 
При деца над 1 година, които са с ниско тегло, преходната храна трябва да се замени с храни, типични за по-ранната възраст – подсладено квасено мляко, каши, пюрета, попара и др. 
Все пак не се терзайте, ако бебето ви не изглежда толкова пухкаво и с много гривнички като от реклама на пелени за еднократна употреба. Имайте предвид неговата индивидуалност. Ако малчуганът ви е по-енергичен, възможно е той да изгаря ежедневно повече калории, отколкото получава. Прехранването му с твърде големи порции не е правилна стратегия. 
Според някои проучвания килограмите на бебето в 70% са обусловени по наследство. Ако и двамата родители са слаби, вероятността и детето да е с по-ниско тегло е голяма.  
Не само теглото е важен показател за правилното развитие на бебето. От значение са и нарастването на обиколката на главата и ръстът. 

Д-р Богдана Василева
педиатър

 

 

Още в Да бъдеш баща

С татко е по-забавно

Бащите са истински царе в игрите. Въпреки че мама прекарва по-голямата част от деня с бебето, именно на татко се пада честта да се забавлява… Прочети още »

Калкулатори

Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви

Най-новото от "9 месеца"

Избрано видео

Неразливаща чаша с мек накрайник 6М+

4
Идеалният начин за развитие уменията за пиене от чаша за възрастни 230 мл
 

Стартов комплект "Всичко в едно" Natural

6
Комплект, идеален за майките, които желаят лесно и чисто да комбинират изцеждане на кърма и хранене на бебето

Магична кутия-BABY ART

1
Дълготраен сувенир, на който ще се радвате винаги

Топка - откривател

topka5
Забавление с различни текстури, тракащи елементи и множество ярки цветове

Органичен препарат 

friendlyorganic
Препарат за почистване на помпи за кърма и бебешки аксесоари. Специална формула за натурално и ефективно почистване