26 Сеп 2006

Как да го приспя?

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

За съжаление няма вълшебно средство, с помощта на което децата да спят спокойно. Но затова пък има някои неоспорими факти, които е добре да знаете.

Всяко има свой биологичен часовник
Някои бебета спят непробудно през нощта скоро след раждането. Повечето деца спят така след шестия месец, а някои – още по-късно. Това е нормално. Сънят не е нещо, което може да се назубри като азбуката, а е крачка в развитието. Вие можете да оказвате съдействие на детето си, но не и насила да го принуждавате да спи.

Нощта е време за сън
Новороденото не прави разлика между слънчевата светлина и запалената лампа. То има ритъм от 3–4 часа без прекъсване през денонощието – хранене, подсушаване, бодърстване, сън. Вие диктувате такта, за да се съчетава режимът на бебето с установения ред в семейството. През деня се действа – игра, разходка с количката, почистване с прахосмукачка. През нощта оборотите се забавят – кърми се на тъмно, подсушава се само при нужда. След първите три месеца повечето бебета научават разликата и бързо заспиват отново след нощното хранене.

То има нужда от по-малко сън, отколкото очаквате
Новороденото спи средно 16.5 часа, 3-месечното бебе – 15 часа, 9-месечното – 14. Ако детето спи много през деня, нощният сън съответно ще е по-кратък. За непрекъснат сън се говори, когато бебето спи непробудно шест часа.

Най-доброто място е леглото
В началото бебето е толкова омаломощено от срещата си с белия свят, че заспива навсякъде – на мамината гърда, на татковата ръка. Това е удобно, но добре е да е само изключение. Детето трябва да се научи, че се спи само в леглото. Когато то се прозява и търка очите си, сложете го будно в креватчето. Важно е да не пропуснете момента на умората. Ако той отмине, бебето енергично ще протестира срещу опитите да го сложите в леглото. Тогава по-добре изчакайте да дойде следващият “Сънчо”.

Не иска да е само през нощта
Бебето да спи в една стая с мама и татко е стил, възприет от повечето родители. Понякога дори то спи в едно легло с тях. Най-добре обаче е да му осигурите креватче и то да спи в него. Разбира се, всяко семейство само ще реши в каква близост да спи с бебето.

Време е за сън, време е...
Има хиляди причини да отложите слагането на детето да спи. Часът преди лягане ще е много по-спокоен, ако процедурата е ясна на всички – след вечеря следва баня, след това поставяне на пелена за през нощта, миене на зъбите... На канапето следват гушкане и четене на приказка, а в леглото се пее песничка за лека нощ.

След 6-ия месец суче нощем само по навик
Въпреки това едва ли в 3 ч. посред нощ ще имате желание да се пазарите с отрочето си. По-лесно е да му дадете гърдата или шишето. Това обаче може да има лоши последствия. Обикновено големите проблеми със съня започват именно от дребните неща.

Проблеми с авторитета?
Последователността по правило не е чисто нощен проблем. Ако детето спи лошо през нощта, обърнете по-голямо внимание как протича денят му. Ще допуснете ли малкият тиранин да ви води за носа, или вие ще определяте правилата? Детето трябва да е сигурно, че мама и татко знаят кое е правилното. Дневник, в който записвате събитията през деня и през нощта, ще ви насочи към евентуалните проблеми.

Ако плаче през нощта, помогнете му – винаги и без отлагане!
Особено през първата половин година за детето е важно да знае, че не е само и че родителите му ще се погрижат за него. Това не означава, че при всяко промъркване мама и татко трябва да се втурнат към детското креватче. Може спокойно да игнорирате и мрънкането при заспиване.

Две тактики за сън
Първа тактика. Прилагането на тази тактика има смисъл само ако родителите и детето са напълно изтощени от вечерните битки преди сън. Детето се слага будно в кревата, след целувката за лека нощ напускате стаята. Ако заплаче, след 30 сек се връщате, успокоявате го, без да го вдигате от леглото. Постепенно промеждутъците между влизанията ви в стаята се увеличават – първия и втория път те са 3 мин, след това 6. През втората нощ влизате в стаята при детето първо след 3 мин, следващите два пъти – след 6, и после след 9 мин. Периодите се удължават, докато от петата нощ винаги са през 9 мин. Нуждаете се от много решителност, за да издържите на тази тактика, при реализирането на която най-добре е да се редувате с таткото.
Втора тактика. Подходяща е, ако детето изобщо не ви оставя да излезете от стаята при вечерния ритуал и ви принуждава например да държите ръката му, докато заспи. Тъй като малките промени се понасят по-лесно от големите, седнете първата вечер на стол до леглото му и изчакайте да заспи. Втората вечер отдалечете малко стола от леглото. Отдалечавайте се все повече, докато накрая престанете да седите в стаята.

Още в Традиции и обичаи

Сезонът на раждането и характерът

Според вярванията на европейските народи темпераментът на човека, някои черти от характера и обстоятелства в живота му се намират в пряка зависимост от климатичните условия… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo