30 Юли 2015

Как да развивате детето

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)
 
Известният американски психолог К. Роджърс смята, че най-разумният начин да отглеждате детето, е да се отнасяте към него като към цвете. Градинарят полива, разрохква почвата и тори, грижи се за растението да има достатъчно светлина. Тази метафора невинаги е разбираема за родителите. Какво ще рече да го поливат, да го торят и да му осигуряват светлина? Преди всичко това е изкуството да създават положителна атмосфера. Ако говорим за обучение, важно е детето да иска да учи, да му е интересно. Като зеница на око трябва да пазим и култивираме позитивното отношение на детето към обучението. От нас се искат две неща – първо, да даваме свобода за свободен избор, в резултат на което се правят и самостоятелни изводи. И втора, деликатно да помагаме, да ръководим действията му, ако детето го пожелае. От желание детето по-бързо да се развива някои родители прекалено пресират мъника и не оставят любимото си „цвете” да се развива и израства в своето си темпо и по своя начин.

Необходимо е обаче да обучаваме детето и да общуваме с него. Но какво правят родителите в името на ранното развитие? Опитват се да научат детето да чете още на годинка или две. Трябва да се отнасяме с уважение към нивото, на което е детето, разбира се трябва да му определим и ново равнище.

Времето е изключително ценно – трябва да отделяме много време на малкото дете. Да се увличаме заедно с него, да разглеждаме интересни неща, но нищо насила! Има една прекрасна дума: спонтанност. Някои се занимават с буболечки, други – с листенца и цветчета, трети – с колички. Използвайте всичко това, за да подхранвате интереса на детето още повече, този метод определено ще обогати малкия човек.

Успешните родители действат по различни начини. Някои дават на детето голяма свобода. Тяхната „ненамеса” не означава равнодушие, а доверие към детето. Ако вземем предвид опита на Мария Монтесори, може да заключим, че средата, в която живее детето, трябва да е културно обогатена. Тогава то ще има с какво да се занимава, възприема, „попива”, при това дори самостоятелно. Други родители поддържат детето за всичко, което го е интересувало, и се пристрастяват заедно с него. Да създават достатъчно наситена културна среда около детето и да му дават възможност то самото да избира и да „живее” в нея - несъмнено това е ключ към успешно развитие. Прекрасни варианти са да „залеем” децата с музика, изобразително изкуство, поезия, танци. Да, защото резултатът е, че  красотата се развива естетически, умствено и духовно.

Не на последно място – да бъдем деликатни. Детето преди всичко е наш приятел, така че нека се постараем да уважаваме това, което го вълнува и интересува, в никакъв случай да не го подценяваме, да не принизяваме емоциите му. Важно е да подкрепяме успехите му, макар и малки, да споделяме чувствата си, да помагаме, когато ни помоли.

 

Източник: "Что делатъ, чтоьi дети хотели учиться, умели дружитъ и росли самостоятелньньiми"

Още в Новини

19 години порастваме заедно!

Скъпи приятели, днес е много специален ден за нас. Списание "9 месеца" празнува 19-ата си годишнина. Благодарим ви за високите оценки, за критиките, за доверието… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл