29 Сеп 2008

Как изглежда светът

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Интересува ли ви как вашето бебе се запознава и се сближава със света около себе си през първите си 6 месеца? Прочетете “преразказа” на психолога.

Първи месец
Когато мама го взема на ръце, То е обгърнато от нейното ухание и от смътния спомен за неговия друг свят – мястото, където е плувало и където за първи път е усетило това единствено ухание. Само че сега – две седмици след раждането, То е в широкото, сухо място, наречено дом. Мама го придърпва към гърдата си и То се стреми към зърното, отчасти насочвано от мириса на коластрата и от аромата, който се излъчва от зърното. Маминото ухание го свързва с всичко, за което жадува – храна, топлина, докосване. То суче и сладостта на течността е като далечно напомняне на мириса и вкуса на околоплодната течност, която е опитвало в утробата. След кърменето То изважда и прибира езика си, като че облизва устни и изучава формата на устата си.
Опознава света чрез допир и това е най-добре развитото му сетиво, далеч по-развито от зрението. Не по-малко важно е и То да бъде докосвано – когато мама го държи на ръце, тя стимулира производството на растежните и храносмилателните му хормони. Когато мама го гушка, тя издава различни звуци. Думите стигат до него като музика.
Клепачите му потрепват сънливо. Мама го слага на масата за повиване и доближава ръцете му до гърдите в позата, в която е лежало в утробата. То чува мелодията на песничката, която тя му е пяла, преди да се роди. Отваря за миг очи, разпознавайки звуците. Това е несъзнателно, но е вид сетивна памет, която То е съхранило. Клепачите му отново потрепват и то заспива.

Нещо мокро и топло притиска кожата му, активирайки нервите, които изпращат сигнал до мозъка. Докато е в дълбоката фаза на съня, То не го усеща. Съобщението, че пелените му са мокри, се задържа около 20 минути, докато дойде повърхностната фаза на съня. Сега съобщението е прието и То усеща неприятната мокрота на пелените. Заплаква силно, зовейки за помощ. В тялото му се увеличава нивото на стресовия хормон кортизол и на други хормони, като адреналин, които повишават слабо телесната температура и ускоряват пулса му. Мама го вдига от креватчето, обгръща го с топлите си ръце и плачът мигновено стихва.
След като тя му сменя пелената, То се успокоява, но за кратко. Мускулите на стомаха му се свиват в пристъп на глад и То отново заплаква. Време е за кърмене и То суче, докато коремчето му се напълни. В прегръдката на мама може да гледа яркочервения абажур на лампата. Цветното зрение е слабо и То различава само ярки, наситени цветове. Интересен му е и контрастът между бяло и черно.
Мама го държи пред лицето си и То гледа към нея, но не в очите й. Зрението му е около 15 пъти по-слабо от развитото зрение на възрастните и То я вижда като през дебело криво стъкло на бутилка. Дори от съвсем близко тя е леко замъглена – очните му мускули не са в състояние да фокусират трайно образите. Интуитивно тя го държи на около 30 см от себе си, откъдето То я вижда най-ясно. Дори от това разстояние различава мъгляво движението и контраста – движението на устните й, когато говори, и проблясването на белите й зъби между тъмните устни.
Може би е добре, че зрението му е ограничено. По този начин в началото То се предпазва от претоварване с детайли от лица, ръце, предмети... То е способно да открои най-важното за неговия свят – лицата на родителите си и гръдните зърна на мама.

От 2 до 3 месеца
На 2 месеца То седи в столчето си и наблюдава как мама мие чиниите. Странният свят, който го заобикаля, започва да става по-ясен. Мама отваря вратата на хладилника и То обръща главата си нататък – вече е способно да определи какво чува и може да обърне тялото си по посока на звука. Мама си сипва чаша портокалов сок и То забелязва цвета. Зрението му вече е по-добро. Движейки ръчички нагоре и надолу, издава звуци на радост. Слюнчените му жлези произвеждат повече течност, отколкото То е в състояние да погълне, особено когато надава радостни възгласи. Мама казва нещо и То се мъчи да имитира гласа й при произнасянето на някоя сричка. Когато тя слуша радио или говори по телефона, То продължава да се вслушва в гласовете.
Слухът му е достатъчно развит, за да различава гласа на мама от музиката, която звучи в стаята. Разпознаването на майчиния глас е умение, с което детето се ражда. Когато обаче наоколо има много шумове, те се смесват и То трудно може да долови разликите.

От 4 до 5 месеца Докато лежи на чаршафа за повиване, То гледа към жълтата пластмасова халка и за първи път забелязва неравностите от вътрешната й страна. Хваща я с ръка – победа! Надава радостен възглас от възбуда. След много седмици на опити нервните му пътища са достатъчно силни, за да ръководят мускулите му към успешното хващане на желания обект.
То вече се е упражнявало и да бърбори. Сега може да повтаря много от звуците, които мама издава, когато говори с него. Може и да имитира движенията на устните й.
Следобед мама го слага да легне по корем на килимчето за гимнастика. С впити в килима ръце То повдига главата, врата и тялото си. С бързо движение се претъркулва от положение по корем на гърба си – истинско постижение на мускулите и импулс за ново желание за движение.

На 6 месеца
То гука с надеждата, че мама ще го погледне. Усмихва се, за да я привлече. Тя минава покрай него и То надига глава, за да я следи с поглед колкото може по-дълго. Копнее за нея, предпочитайки я пред всички останали. Емоционалният му живот е направил огромен скок. Дълбоки структури в мозъка му, наречени лимбична система, вече са в състояние да свържат действията му с определени чувства. То не гука за удоволствие, а за да изпита радост от вниманието на мама.
Тя търкаля топка по пода. Играта вече му е по-интересна, защото зрението му е по-силно. Топката пак изчезва зад шкафа, но сега То гледа към другия край, уверено, че тя ще се появи отново. Мозъкът му може да запази визуалната представа за топката и когато тя не се вижда. То вече разбира, че тя въпреки това съществува и все още се движи.
Мама излиза от стаята и То я наблюдава, докато престане да я вижда. Както и с топката, вече знае, че тя продължава да съществува, дори и да не я вижда. Но това не му харесва – То иска мама да е при него. Стиска ръце в юмручета, доближава ги до устата си и плаче отчаяно. Кръвта нахлува в лицето му. То няма чувство за време и не знае колко дълго мама няма да е при него и защо е излязла. Сгъва десния си крак, като се опитва да накара тялото си да пълзи и да се движи към нея. Изглежда като че ли ще успее, но не знае как да го направи. Мъчи се, опитва се отново и отново, но още не е готово. Скоро обаче ще успее.
Мама се връща, вдига го на ръце и плачът му преминава във възгласи на щастие. Вече всичко е наред.

Още в Женска консултация

Късата пъпна връв не се вижда

Акушер-гинекологът ми каза, че пъпната връв на бебето е много къса и ми препоръча да родя със секцио. Възможно ли е по-късата пъпна връв да… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo