14 Мар 2017

Какво трябва да знаем за леворъките деца

Публикувана в Развитие
Оценете
(1 глас)

Текст: Феодорина Ляскова

„Освен че съм психолог, имам и собствени наблюдения и опит с деца, които ползват основно лявата си ръка, тъй като моята дъщеря също е с доминираща лява ръка. Съвсем различно е да четеш информация за левичарите от книги и учебници и да имаш лични преживявания. Това, което научих от детето си, го няма в нито един учебник по психология“, твърди Моника Балаян, преминала обучение при най-добрите специалисти в Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ. Тя преподава смехотерапия от години, автор е на ефикасни програми за оздравяване, подмладяване и усъвършенстване. Забелязва, че дъщеря й държи лъжичката си с лявата ръка и току-що проходила, рита топката с левия крак. Ако водеща ръка при детето е лявата, това означава, че дясното полукълбо на мозъка му е по-активно. На възпитанието и подхода към тези деца от най-ранна възраст трябва да се обръща особено внимание. В противен случай те може да се превърнат в комплексари и неудачници, когато пораснат, алармира тя.

Тези деца са по-различни от останалите не само защото предпочитат да използват лявата си ръка, ето защо е добре да се наблюдават по-внимателно, съветва Моника. Родителите и учителите трябва да им помагат постоянно да се адаптират в света, където преобладават хората, ползващи основно дясната си ръка.

Какво не бива да правят родителите на деца левичари и какво е добро за тях

Не бива насила да ги карат да ползват дясната си ръка.

„Когато дъщеря ми тръгна на училище и видя, че другите пишат с дясната си ръка, тя сама се опита да пише като тях и успя, но топката риташе с левия крак – спомня си Моника. – Аз не съм я убеждавала да го прави. Сега тя работи като визажист с лявата си ръка.“

Второто важно нещо е да не се крещи на тези деца, те не понасят викове. Това може да доведе до странни реакции и поведение при тях. Потискат ги и места, където се крещи. Това сериозно ги затормозява. Същото важи и за семейните скандали, на които те не бива да стават свидетели. Те възприемат по друг начин всички силни звуци. Различно възприемат и образите. Не бива да се чувстват особени, странни и малоценни и да се измъчват от това. Не бива да им се говори със сърдит тон, да се държат с тях прекалено строго. Те болезнено приемат недоволството на родителите и учителите от тях.

„Имах случай на дете, което получи силно главоболие и сериозен проблем с очите само защото присъствало на скандал на родителите на приятелче – разказва Моника. – А всички медицински изследвания се оказаха в норма. Ето защо, ако някое леворъко дете се оплаква от главоболие без причина, трябва да се има предвид и в каква среда живее, да се разбере какво го напряга.“

Ако родителите искат тяхното дете да научи нещо, няма смисъл да му го обясняват с думи, защото малкото няма да ги разбере. Трябва да го покажат или да го изиграят по някакъв начин, за да мине през сетивата им, а не през логиката. Хората, при които доминира лявото полукълбо на мозъка, не могат да разберат тези, при които по-развито е дясното. Лявото е свързано с логиката, а дясното отговаря за всички сетива. Ето защо говоренето при левичарите не работи, а високите децибели им въздействат зле.

Няма смисъл тези деца постоянно да се поучават – не защото те не искат да се научат, но не разбират какво точно се иска от тях. Трябва всичко да им се показва. Те обръщат внимание на поведението, а не на думите. Ако родителите на леворъките деца искат те да са щастливи, весели и по-отговорни, трябва да седят по-малко пред компютъра или да направят нещо друго – да им дадат пример. Тогава те с удоволствие ще го повторят. Тези деца просто копират родителите си заради образните си възприятия. Малките са доста наблюдателни.

Много важно е тези деца при всеки случай да се хвалят и подкрепят, особено от родителите. Те не са по-лоши от останалите и това трябва често да им се демонстрира.

Левичарите имат невероятно силна интуиция. Добре е родителите да знаят това и да подтикват малките да следват развитото си шесто чувство. Това е важен момент, тъй като децата постепенно стават по-силни и започват да разчитат на себе си. Не им е лесно, защото се отличават от другите и добре го осъзнават. Не бива да се смята, че не са нормални. Тези деца имат нужда от адаптация, но не с думи, а през тяхната интуиция, на която могат да се доверяват дори техните родители.

Добре е да се използват много игри за обучението и развитието им. Всички умения, знания и ценностна система, които родителите искат да имат децата им, трябва да им предадат чрез личния си пример, отново подчертава Моника.

Всичко, което е свързано със сетивата – очи, уши, ръце, при тях работи перфектно. Те притежават невероятна сръчност. Затова и професията, която ще изберат по-късно, трябва да е на базата на тези умения, за да работят с удоволствие, а не да се измъчват.

Факт е, че на тези деца им се удава тенисът. За тях е важно да тренират тялото си, защото мозъкът им работи по друг начин, по-развито е дясното полукълбо, което отговаря за образи, емоции, въображение. Малките попадат в свят, където всичко е създадено за хора, ползващи основно дясната си ръка. Това им създава допълнително неудобство и дискомфорт. Налага им се постоянно да се адаптират. И понеже им е трудно да разберат някои неща в света на десноръките, започват много да мислят, а това е голямо натоварване на мозъка им. Когато мислят, те се затормозяват дори от най-елементарни неща, защото този процес не е присъщ за тях. Ето защо на тях им е необходимо здраво физическо натоварване, за да се успокои умът им. Поне 3 пъти седмично трябва да спортуват усилено до изтощение, за да се разтовари мозъкът им.

Четири важни момента

– Първият е физическо натоварване до изтощение.

– Вторият е разтоварване на мозъка в резултат на активното спортуване.

– Третият момент е вътрешно спокойствие и приемане на всичко около тях по-леко.

– Четвъртият етап е, когато започнат да се доверяват на себе си и на интуицията си, защото осъзнават, че е по-добре да не натоварват мозъка си. Чрез трениране на тялото те достигат до познание за себе си, за собствената си сила и интуицията им автоматично се отключва. Когато се убедят, че с нейна помощ вземат правилни решения, те придобиват увереност в себе си. Тогава те постигат сериозни успехи, което ги стимулира. Осъзнават, че трябва да разчитат на интуицията си, а не на логиката.

Те непрекъснато се опитват да разберат света около тях като всички други, но това ги натоварва изключително. Мисленето изразходва огромно количество енергия и леворъките хабят много сили, за да разберат другите, ето защо е важно и другите да умеят да ги разбират. Те трябва да бъдат разбирани, не толкова обучавани. Това им дава увереност в собствените сили, че не са по-лоши от другите, повишава се самооценката им.

Известни и гениални левичари

Леонардо да Винчи, Микеланджело, Рафаело, Албрехт Дюрер, Пабло Пикасо. Всички те правят епохални открития в областта на живописта.

Учените Исак Нютон и Алберт Айнщайн, писателите Марк Твен и Луис Карол, предприемачите Х. Форд, Д. Рокфелер и Бил Гейтс, шоумените Джей Лено, Дейвид Летърман и Опра Уинфри са завладявали умовете и сърцата на хората само с един жест на лявата ръка.

Актьорите Грета Гарбо, Мерилин Монро, Стив Маккуин, Робърт Редфорд, Робърт де Ниро, Брус Уилис, Том Круз, Киану Рийвс. Най-известните левичари музиканти са китаристът на всички времена Джими Хендрикс, Пол Маккартни, Ноел Галахър ,Тони Айоми, Кърт Кобейн.

Още в Бременност по седмици

Строго индивидуално е

Бременна съм в 3-ия месец и се притеснявам да не напълнея прекалено много до края на 9-те месеца. Каква е нормата? Обикновено бъдещите майки напълняват… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo