30 Авг 2006

  Какво вижда?

  Публикувана в Развитие
  Оценете
  (0 гласа)

  Новородените не са почти слепи, както се е смятало преди. Въпреки това те тепърва трябва да се учат да виждат. През първата година този процес е много интензивен.
  Бебето гледа с огромни очи мама и татко. Току-що е дошло на белия свят и вече като че ли иска да попие всичко около него. Новороденото още не вижда твърде ясно, разпознава само очертанията на хора и предмети. Неговият свят е малко монотонен – той се състои само от няколко нюанса на цветове.

  Тест разкрива истината
  Д-р Волфганг Веземан, директор на Висшето училище за оптика в Кьолн, дълги години проучва развитието на зрението при бебетата. За целта е разработен специален тест. Малките участници са пред нещо като сцена на куклен театър. Показват им рисуван картонен кръг – лявата половина е оцветена в сиво, на дясната има бели и червени линии, които привличат вниманието на бебето. Посредством дупка за наблюдение в кръга изследващият може да установи накъде гледа бебето. Тестът може да се разшири, като се нарисуват по-големи или по-малки черти или точки – едноцветни или пъстри. В зависимост от това дали движи очите си, бебето показва възприема ли или не възприема промените.
  Резултатите от тези и други опити са смайващи. Според проф. Веземан бебетата виждат много повече, отколкото се е смятало, но трябва първо да се научат да виждат. Решаващата фаза на този процес завършва с първия рожден ден, а съществената част от развитието на зрението приключва с влизането в училище.
  Това означава, че ако не се отстранят навреме вродените нарушения, очите не могат да се научат да виждат правилно и това трудно ще се преодолее по-късно. Например деца с вродено помътняване на лещата днес се оперират колкото може по-рано, за да не се попречи на развитието на очите.
  Резултатите от тестовете за зрението на бебетата предоставят данни и за нормалното развитие на зрителната острота.

  Как се усъвършенства
  Още от втория месец бебето може да възприема контурите на лицата. При това то реагира особено на изпъкващи белези, като очи, уста и нос, и може да различава контрастни шарки, като черно-бели карета.
  От третия месец детето започва да фиксира предметите. То съзнателно се усмихва на околните и може да различава цветове, макар и по-ограничено от възрастните.
  В петия месец бебето вече разглежда особено пъстрите предмети. Ако изпусне дрънкалката, то я проследява с поглед. От шестия месец то вижда толкова добре, че започва да хваща целенасочено. Бебето може да различи шише от кукла и наблюдава с интерес всичко най-подробно. Пространственото виждане вече е възможно. Развита е около 30% от зрителната острота на възрастния. От осмия месец бебето различава лицата на заобикалящите го. Освен това обича да гледа как предметите изчезват и след това се появяват отново. То се залива от смях, когато мама се покаже от пердето, зад което се е скрила.
  От десетия месец детето възприема околния свят така добре, че може да хваща целенасочено малки предмети с палец и показалец.
  На една година малчуганът разпознава всички цветове и преценява доста точно пространствените разстояния. Затова сега той може да слага предмети в ръцете на мама и татко и да тича или да лази след топката.
  Кърмачето вижда най-добре на разстояние от 30 до 50 см. Гениално творение на природата – това е точно разстоянието между очите на бебето и главата на майката, когато го кърми.

  Нарушено зрение
  Има някои състояния, при които се налага да се консултирате със специалист офталмолог.

  • Очите на бебето “се залепват” от секрет повече от две седмици след раждането.
  • Клепачите му са подути или зачервени.
  • След 6-ия месец понякога или често бебето криви очите си (при около
  • 4% от децата се забелязва кривогледство – страбизъм, или подобно некоординиране на очите).
  • Очите му трептят насам-натам, по-изразено при концентрирано гледане или при ярка светлина.
  • Зеницата на окото му не е черна, а има белезникави оттенъци.
  • Детето със закъснение реагира на оптични дразнения или държи предметите много близо до очите си.
  • То често търка очите си и те сълзят.
  • Мига прекалено, стиска клепачи и прави гримаси.

   

  Още в Кърмене

  То не е гладно през нощта

  Добре ли е още от първите седмици да откажа бебето си от нощното хранене?   Препоръчвам ви още от самото начало да откажете бебето от… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh