25 Ное 2008

Крехко ли е бебето?

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Въпросът е основателен, особено ако никога не сте държали бебе в ръцете си. Малки, нежни, прозрачни – миниатюрните същества изглеждат като че ли всичко може да ги нарани. Това обаче е измамно – те издържат много. Наистина ли не може да им се случи нищо? Не се страхувайте! Бебетата обичат да ги държат здраво и сигурно.
От една страна, бебетата са доста издръжливи. Само си помислете при раждането през какъв тесен тунел е трябвало да се промъква детето ви. Който преодолява това без особени щети (с изключение на някоя и друга цицина или драскотина), не може да е много “чуплив”.
Разбира се, бебетата са мънички – с техните средно 3.500 кг те могат да се поберат върху една по-голяма мъжка ръка. А наистина са и безпомощни. Размахват ръчички и крачета, бързо губят равновесие дори в легнало положение.
Трябва ли обаче малкото човече
да бъде увивано едва ли не в памук?
Отначало майките и бащите се страхуват от собствената си сила. Съветът на специалистите към новоизлюпените родители е да не се отнасят към бебето си като към рохко яйце, тъй като то е по-стабилно, отколкото всички си представят. Например костите му са много по-гъвкави и еластични в сравнение с костите на възрастните. По-точно – в началото костите са съставени предимно от хрущялна тъкан, която постепенно се минерализира и се втвърдява чрез “тренировките”. С това се обяснява защо бебешките кости едва се забелязват на рентгеновите снимки и могат да се различат само с помощта на ултразвук.
Така че не се страхувайте, ако неволно хванете по-грубо ръката на детето или я дръпнете по-силно. Разбира се, това няма да му хареса, но по принцип не може да го нарани.
Зарежете кадифените ръкавици! Бебетата предпочитат да ги докосват осезаемо. Вместо да хващате плахо и колебливо малкото си съкровище, по-добре е да използвате здрава хватка, която създава
чувство на сигурност
Всяко докосване носи важна информация за бебето и сигнализира, че сте до него и го държите. Колкото по-ясно то усеща това, толкова ще е по-спокойно.
Единствено уязвима от бебешкото тяло е главата. През първите седмици на живота тя се клатушка насам-натам. Не е чудно, като се има предвид, че тежи ¼ от теглото на тялото. Мускулите и гръбнакът още не са така тренирани, за да могат стабилно да държат тежката глава. Затова важно е при вдигането на бебето винаги да подкрепяте главата му. Най-добре е да го повдигате на една страна, така то може по-добре да се повдигне заедно с главата си. При това напълно достатъчно е да поддържате леко главата в тила с палеца и някой от пръстите си.
По принцип повечето родители интуитивно постъпват правилно, като поемат бебето под мишниците, когато го вдигат. Най-сигурно е бебето да се държи легнало по корем на маминото или татковото рамо.
На около 8–9 седмици бебето държи само главата си. Тогава мама и татко могат постепенно да се откажат от щадящите хватки.
Не забравяйте обаче, че и
фонтанелите са чувствителни
Там, където черепните кости се срещат една с друга, се намира “отвореното” място. Към него родителите се отнасят с особено внимание. Действително фонтанелите се нуждаят от защита, но тъй като това е добре известно, обикновено с тях не се случват злополуки.
От друга страна, бебетата са доста чувствителни – не в смисъл на “чупливи”, по-скоро на “нуждаещи се от защита”. Колкото и издръжливо да е бебето на външен вид, психиката му е много крехка. Първите три месеца са страхотно напрегнати за него. През това време то донякъде се научава да приема многото дразнения. За бебето всичко на света е ново – хора, шумове, студ... Ако му се струпа повече от всичко това, то
бързо се преуморява
В този смисъл би трябвало да се отнасяте с малкото като с рохко яйце.
 В началото разхождайте бебето не повече от час на ден, и то по тихи странични улички или в паркове и градинки, където е по-спокойно.
 Включвайте радиото и телевизора само когато детето действително слуша или гледа. Бебето се радва на приглушени шумове, които познава от майчината утроба.
 През първите месеци са му достатъчни 5–6 нови лица – на бабите, дядовците и някоя и друга леля. Всички останали може да го посещават по-късно, най-добре след 4-ия месец.
 Осигурявайте опора на бебето. Без нея ще се чувства зле, тъй като в утробата е свикнало да бъде натясно. Не е чудно, че безбрежността на света около него отначало го прави неспокойно. Затова колкото повече ограничения усеща, толкова ще е по-добре. Опора дават например не много стегнатата пелена, малката люлка или кенгуруто.
 Въвеждайте постепенно бебето в ежедневието си. Не обикаляйте с него магазините, не го водете в задимени и шумни кръчми или на дълги пътувания. Природата се е погрижила поне за известно време и повечето млади майки да не изпитват потребност от развлечения. С повече такт можете да спечелите и таткото за каузата – да прекарва приятно свободните си часове в уютната домашна обстановка. 

Павлина Желева
психолог

Още в Новини

Учени създадоха изкуствена матка

Американски педиатри представиха „изкуствена матка”, която е максимално близо до естествения си аналог. Лекарите смятат, че използването й ще помогне за качествена промяна в грижите… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo