01 Сеп 2010

Любопитно за бебешкия плач

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Вреден шум?
Според наредбите в европейските градове допустимото ниво на шум през деня е около 60 децибела, а през нощта – 50. Известно е, че понякога бебешкият плач надминава 80 децибела. А в някои случаи той достига и 120 – силата на звука от излитащ реактивен самолет (на разстояние 400 метра), на която човек може да издържи максимум 2 минути. В такъв случай имат ли право съседите ви да се оплачат, че бебешкият рев, който редовно отеква от апартамента ви, им вреди? Това би било твърде заядливо. Наскоро немските управници се заеха съвсем сериозно с този въпрос и официално отписаха бебешкия плач от списъка на вредните за здравето емисии. А ние пък отдавна сме в Европа, където се прави разлика между нежния бебешки глас и звука на режещия банциг…

Жените са нащрек
Никой друг звук не разбужда жената (дори и тази, която не е майка) така, както бебешкият плач. Ревът на бебето оглавява класацията на дразнителите, които смущават женския сън, сочи британско проучване. На второ място е шумът от течаща вода, а на трето – силната глъчка от улицата. За сравнение – в класацията на мъжете бебешкият плач като стимул за събуждане заема далечното 15-о място. Шумът от автомобилна аларма е най-силният дразнител, който пръв стряска мъжа, след него се подреждат свистящият вятър и бръмчащото насекомо.

Плачът събужда агресията
Продължителният бебешки рев стресира не само майката, но и всички наоколо. Американски учени правят любопитен експеримент с резус маймуни, който показва, че при животните, които са до ревящо маймунче, градусът на агресията се покачва 30-кратно. Причината е, че ревът на малкото отключва адреналина. Проучването показва още, че маймуната майка е многократно по-агресивна в реакциите си към маймунчето, когато то плаче, отколкото когато е в спокойно състояние.
За да се намали нервното напрежение, най-ефективният похват е да вземете бебето на ръце и да го сложите на гърдите си. Това стимулира продукцията на окситоцин и успокоява не само бебето, но и мама. 

Всяко пето бебе е малък терорист
За особено плачливо се смята кърмачето, което
плаче повече от три часа на ден, три и повече дни в седмицата в продължение на три седмици. Най-често посочваната причина за продължителния бебешки плач са коликите. Нещо, което родителите на някои малки Буди не могат дори да си представят. Защото има и бебета, чийто плач не се чува в продължение на повече от осем часа. 

Бебето плаче на майчиния си език?
Немски учени от Университетската клиника във Вюрцбург, Германия, съобщават любопитно твърдение – в интонацията и мелодията на бебешкия плач има разлика според спецификите на майчиния език. Това според изследователите се дължи на факта, че още в утробата бебето запаметява характерното звучене на родния си език, слушайки гласовете на мама и на татко. 
Екипът от учени е анализирал чрез компютър плача на 60 новородени от Германия и Франция. Оказва се, че при немските бебета мелодията на плача започва с максимална височина, а накрая силата й намалява. За разлика от тях, френските новородени стартират „по-тихо” и завършват с по-силен плач. Това според ръководителката на изследването е интересна версия на характерното за френския език поставяне на ударението на последната гласна на думата. 
Учените са убедени, че не само немските и френските кърмачета, но и всяко бебе е повлияно в плача си от майчиния си език. Така изразът „закърмен с български” придобива почти буквално значение.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова

 

 

 

Още в Новини

Родена, за да се бори за живот

Фей и Майкъл били щастливи, когато разбрали, че очакват своето трето дете. Прекрасните им чувства се помрачили от прегледа, който бъдещата майка си направила в… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл