29 Ян 2008

Митове и легенди за прохождането

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Всяка уважаваща себе си майка се гордее, когато детето й проходи. В градинката пред блока или на гости при приятелки може да чуете какви ли не истории за бебета гении, които прохождат още на... 6-месечна възраст. Необичайно, но... лъжа. Всяко дете е различно и прави първите си крачки, когато се чувства готово за това. Въпреки амбициите на майка си, малчуганът стъпва на краката си за първи път обикновено когато навърши 1–1 ½ год. Разбира се, има начини да помогнете на мъничето си да направи така желаните стъпки.

Мит Най-важни за прохождането са мускулите на краката на бебето.
Истина Ходенето е свързано с укрепването на няколко групи мускули. За да може бебето да направи първите си крачки, то трябва да тренира мускулите на краката, на гърба, на врата и на ръцете. Мускулите на торса помагат детето да седи и постепенно да се изтласква и да стане.
За да подпомогнете развитието на детето, повдигнете го за ръцете и го оставете да стъпи. То инстинктивно ще започне да подскача и да се друса. Това упражнение е от полза за мускулите на краката и гръбнака му. Оставяйте го да лежи по корем, за да упражнява мускулите на врата си, като вдига глава, за да се оглежда. Лежейки по корем, бебето ще повдига и гръдния си кош. Поставяйте различни интересни предмети пред очите на мъничето.

Мит Добре е да приберете опасните предмети от шкафовете, щом бебето проходи.
Истината Добре е, когато малчуганът навърши 6 месеца, да обезопасите дома. Скоро мъничето ще започне да пълзи, а не след дълго ще направи и първите си крачки. Сложете предпазители на контактите и заключете опасните шкафчета. Вдигнете нависоко всички чупливи предмети. Не дръжте лекарства, препарати или други опасни вещества на места, достъпни за малките пръстчета.

Мит Сложете детето в проходилката чак след като се научи да ходи добре.
Истината Започнете упражненията в проходилката още преди малчуганът да е направил първите си крачки. Оставяйте го в помощното средство за няколко минути. Ако след малко детето само стане и тръгне, значи е готово за нови предизвикателства. В случай че само седи и си играе, изчакайте още няколко седмици.

Мит Всички бебета пълзят, преди да проходят.
Истината Има деца, които направо правят първите си крачки и прескачат етапа на пълзене. Обикновено той започва между 7- и 10-месечна възраст. Има различни вариации на пълзене – на една страна, като командос, назад, на една ръка и на два крака, влачене...

Мит Най-големият проблем за детето е да се изправи.
Истината Малчуганът среща сериозни затруднения да седне обратно, след като веднъж вече се е вдигнал на крака. Много често детето се издърпва нагоре, като се хваща за решетките на креватчето и успява да стъпи. То се оглежда наоколо, преценява ситуацията и започва да плаче. Причината е, че не знае как да седне на дупето си. Всеки опит завършва с неуспех – малкото пада по нос или се удря лошо. За да го избавите от този стрес, може да се упражнявате през деня, като го повдигате и след това бавно го учите да се отпуска назад или пък да извива колената си, така че да седне, без да се удари. Децата усвояват това лесно, а и гравитацията ще им помогне.

Мит Децата прохождат най-добре с обувки.
Истината Оставяйте бебето босо. Обувките затрудняват образуването на свода на краката му. Това може да наруши баланса и координацията при ходене на мъничето. Ето защо най-добре не бързайте с обувките. През зимата обувайте буйки или меки терлички.

Мит Ако бебето ходи на пръсти, има сериозен проблем.
Истината Повечето деца прохождат на пръсти. Това обикновено се променя, когато детето навърши 3-години. В случай че то продължи да ходи така и не може да опре петата си на земята, потърсете консултация с ортопед.

Още в Развитие

Порой от неудобни въпроси

Няма по-любопитни хлапета от 3-годишните. Те непрекъснато ви преследват и ви заливат с въпроси. Случвало ли ви се е да не можете да им отговорите?… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo