10 Ян 1999

  Моят свят е толкова голям

  Публикувана в Развитие
  Оценете
  (0 гласа)

  От колко място се нуждае бебето, за да се чувства добре? В началото – от много малко, защото теснотата му дава чувството за защитеност. Но скоро има нужда от все повече място. Защото децата растат и техният свят расте заедно с тях.

  Голям като корема на мама
  Всъщност светът за човека никога вече не е толкова голям, както в началото на бременността. За милиметровия зародиш матката, която макар по това време да е голяма колкото орех, изглежда толкова гигантска, колкото е вселената за астронавта. Бъдещото бебе се наслаждава на безкрайното пространство – ехографски снимки показват, че още през 14-ата г.с. нероденото се премята през глава и прави най-различни движения.
  Светът обаче не е и никога повече няма да е толкова ограничен като в края на бременността, когато бебето не може дори да разгъне ръцете и краката си.

  Голям като шала за носене
  Новороденото харесва светът му да е тесен и обозрим просто защото му напомня за хубавите времена в маминия корем. С други думи, дали ще е в слинг, повито в пелени или здраво прегърнато, новороденото иска да усеща границите на тялото си. Така то по-бързо се успокоява, плаче по-малко и спи по-добре.
  Бебетата наистина се нуждаят от пространство да ритат с крака, но не непременно през първите седмици.

  Одеялото е по-голямо от мен
  На 3-4 месеца бебетата вече оценяват одеялото, на което могат да пълзят. Обръщат се от една страна на друга, макар и да не успяват напълно. Забелязват, че светът продължава там, където тялото им свършва. Колко вълнуващо! Съответно на това очите им могат да фиксират и предмети, които са отдалечени на повече от 30 см и ги предизвикват да се протягат да ги хващат.

  Голям като хола
  През втората половин година се събужда поривът към откривателство. Сега детето може да се придвижва само и да разучава дома. И е гордо, че може бързо да обходи стаите. Дали всички са го видели? Повечето бебета постъпват по следния начин: започват да се въртят, да протягат ръце и крака, докато се научат да пълзят. Обаче всяко осмо дете постига целта по друг път и може например да прескочи пълзенето. Някои се пързалят по дупе месеци наред из жилището, докато се изправят за първия си рожден ден.

  Моят свят е тук и там 
  На 9 месеца бебето разпознава помещения, които са извън неговото жилище – например жилището на баба и дядо, ако, разбира се, преди това основно го е изучило. Неговият свят е там, където познава скритите места и е заобиколено от познати хора. Сега големият проблем е да се научи да се пуска. Пробва колко далеч може да изпълзи и колко дълго ще издържи, докато му се прииска познатата близост. Важна крачка в развитието, но и много объркваща. Затова не се чудете, ако детето ви има нужда – особено вечерта и през нощта – от много близост и топлота. То трябва да има достатъчно сигурност за новия ден, изпълнен с приключения!

  Сега излизаме навън
  Който може да ходи, открива света съвсем отначало – пътеката към дома, тревата на двора, улицата, където винаги трябва да си хванат за ръката на мама. Всяко самостоятелно покорено пространство, ако ще да е само разстоянието между пейката и катерушката, укрепва самочувствието – “Това вече го мога!”
   
  Лора Николова

  психолог

  Още в Бременност по седмици

  Защо съм все уморена?

  Откакто забременях, все се чувствам уморена. Отдавах го на ниското ми кръвно налягане, но се оказа, че то не е толкова ниско. Нормално ли е… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh