26 Сеп 2006

  Момчета срещу момичета

  Публикувана в Развитие
  Оценете
  (0 гласа)

  Момчетата се обличат в синьо, момичетата – в розово, момчетата играят с камиончета и пистолети, момичетата – с кукли и плюшени животни... Кой не знае тези азбучни истини за двата пола? Дали обаче е така и откъде произтичат тези твърдения?
  С развитието на технологиите, скенерите, микропроцесорите, бързите компютри учените успяха да разгадаят къде са силните и слабите страни на двата пола и на какво се дължат те. Разбира се, всичко идва от мозъка. Продължителни проучвания сочат, че мозъкът на момченцата и на момиченцата не е еднакъв. Още при раждането, че дори и преди това, има съществени различия, които определят поведението на малчуганите. Колкото повече растат, толкова повече тези разлики се проявяват. Това е така, защото клетките в най-активните части на мозъка се развиват и усъвършенстват, а клетките в областите, които не се използват толкова често, просто спират да функционират.
  Ето основните различия между двата пола.

  Езикови умения
  Последни проучвания показват, че женският мозък се справя много по-добре отколкото мъжкия мозък с усвояването на езика. Това обяснява и факта защо момиченцата проговарят по-рано от момченцата. Рядко малките госпожици използват т.нар. “бебешки език”, техните изречения са по-дълги и сложни. Когато пораснат, в училище девойките се справят много по-добре с писането и с четенето.

  Математиката
  Онази част от мозъка, която отговаря за пространствените възприятия, при мъжете е по-голяма в сравнение с жените. Ето защо момчетата възприемат по-лесно триизмерните изображения. Проучване във Франция показва, че 21% от 2-годишните момчета могат да построят без проблем мост от кубчета. Само 8% от момичетата се справят с тази задача. Усещането за пространство е от основните разлики между жените и мъжете. Затова момчетата са по-добри в математиката и най-вече в геометрията. Замисляли ли сте се защо мъжете паркират по-лесно?

  Количките
  Фактът, че момчетата по-добре се ориентират в пространството, им помага и да проходят по-рано. Обикновено те правят първите си крачки 2–3 месеца по-рано от момичетата. Доказано е, че представителите на силния пол, дори и като малки, се справят по-добре с карането на кола или мотор. Затова пък техните нежни връстнички са много по-сръчни в ръцете. Те започват да държат молива по-рано, закопчават якето си по-бързо, без проблем могат да завързват обувките си още докато са съвсем малки и дори да пишат буквите.

  Куклите
  Отново по-доброто триизмерно възприятие на момчетата може да обясни предпочитанията им към играчките, които се движат – топка, камионче, количка. Момичетата пък предпочитат куклите, защото обръщат повече внимание на хората около себе си.

  Кой е по-чувствителен
  Женският мозък е по-развит в онази част, която контролира емоции като тъга, щастие, съчувствие. Това са чувствата, породени от някакво конкретно събитие и неговата интерпретация. А мъжкият мозък е по-голям в областта, която отговаря за страха, гнева, агресията, т.е. по-примитивните чувства. Това обяснява защо момичетата са по-емоционални и чувствителни, а момчетата – по-непослушни и по-необуздани. Именно поради тези особености малките момиченца са по-мили и срамежливи, а момчетата – по-груби и директни.

  Игрите
  На една и съща възраст 2-годишните момчета са по-гъвкави и силни, отколкото представителките на нежния пол. Те тичат, скачат и играят много повече от момичетата. Проучване на Университета в Масачузетс (САЩ) показва, че момичетата предпочитат игрите, свързани с къщата и семейството, а момчетата се забавляват с всичко, в което има смърт и насилие. Те обичат силата и затова са почитатели на супергероите от анимационните филмчета.

  Сигурността
  Тъй като обичат да анализират какво става около тях, момичетата по-добре преценяват действията си. Ето защо те са по-предпазливи и така ежедневието им е по-сигурно. Момчетата, колкото и да са малки, обичат риска.

  Ефектът на стреса
  Проучвания показват, че стресът подобрява паметта при мъжете. При жените обаче той има обратния ефект. Ето защо момченцата учат по-бързо, когато са поставени в екстремни условия.

  Слухът
  Доказано е, че момичетата чуват по-добре. Това може да успокои родителите защо, когато крещят на своя син, той се прави на разсеян. Момчетата просто по-трудно се съсредоточават. <P<Зрението
  Разбира се и зрението зависи от пола. Оказва се, че момченцата виждат по-добре движението, докато момиченцата определят по-точно цветовете. В резултат на това госпожиците рисуват картинки с цветя и пеперуди, а малките господа – коли и космически кораби.

  Още в Женска консултация

  Има риск от заразяване

  Имам упорита рецидивираща гъбична инфекция. Какъв риск крие тя за бебето? Гъбичните инфекции са рисков фактор като повечето влагалищи инфекции. Те не са толкова опасни… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Душ гел & шампоан за деца с портокал
  EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
  Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
  00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
  Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
  00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
  Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
  EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
  Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
  EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo