28 Мар 2007

Най-важна е първата крачка

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Щом детето направи първите си самостоятелни стъпки, майката замесва специална погача, която се нарича прощапулник, престапулник, престапулка. Понякога преди да сложат погачата в печката, карат детето да направи стъпка върху нея. Като се опече погачата, разделят тази стъпка между тъщата и свекървата. По повод на прохождането на детето се организира празненство в ден, приеман за благоприятен за ново начало – четвъртък или неделя. Канят се близки и познати с деца, които вече са проходили. На това тържество майката, тичешком, раздава приготвената питка на гостите и съседите. Всеки, който вземе парче от нея, трябва също да подскочи или да пробяга известно разстояние. Приема се, че така гостът предава на малкото дете своята способност да тича. Обичаят е предназначен и за навременна и сполучлива женитба и се прави дори на по-възрастни младежи и девойки, ако “се застоят” (не са създали семейство след определена възраст). На някои места в страната на прощапулка събират по-големите деца и организират своеобразно надбягване помежду им. Детето, което пробяга определеното разстояние най-бързо, получава подарък от майката на проходилото, за което е предназначен обредът.
На обяд върху тържествена трапеза се нареждат различни предмети, символизиращи определена професия или занимание. Току-що проходилото дете се оставя на известно разстояние от масата. Пред него се търкулват бяло яйце, точилка или питка. То тръгва след тях и щом стигне до масата, хваща някой от предметите. Вярва се, че предметът, до който най-напред се е докоснало, ще е свързан с бъдещата му професия. Затова пред проходилото момче се слагат книга, нож, молив, пара, а пред момиче – игла, конци, ножици, накити и украшения.
Нашите европейски съседи също отдават значение на първите самостоятелни стъпки на детето. В миналото чехите от Моравия поставяли пред проходилото дете дреха, железен предмет и пари. Ако се хванело за дрехата или за парите – ще е богато, а ако посегне към желязото – ще има характер на боец. За да се ориентира правилно в житейските ситуации, като порасне, французите давали на бебето да изяде месо от кокоше сърце, защото вярвали, че именно тази птица има правилен усет към живота. Когато детето проходело, го хранели с яйце или с ябълка. Народите на бивша Югославия канели гости на погача, която разделяли на малки парчета. Те вярвали, че колкото по-бързо се изяде хлябът, толкова по-бързоного и ловко ще е детето. Тази погача украсявали с различни фигури от тесто, символизиращи някакъв занаят. До която фигурка се докосне детето, такъв съответно ще е и занаятът му в бъдеще.
За да проходи по-бързо детето, португалците го опирали до стената и чакали стенният часовник да удари 12 часа. След първите три удара те побутвали малчугана и той тръгвал сам. Белгийците и холандците изработвали различни приспособления от дърво, които помагали на детето да направи първите си самостоятелни стъпки. Норвежците правели специален дървен стол с процепи за краката на детето, с помощта на който то се научавало да ходи.

Още в Кърмене

Повече, но колко? – Как да се храните, ако кърмите

За да се поддържа млечната секреция, кърмачката трябва да поема повече храна. Установено е, че за синтезиране на 100 мл кърма се изразходват около 90… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
infl
Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
sh