16 Дек 2008

Неговата усмивка

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Безсънни нощи? Дни, изпълнени с напрежение? Натрупаната умора се забравя, щом върху малкото личице грейне най-хубавата награда за родителите – усмивката. Тази усмивка означава толкова много, затова ви предлагаме да се запознаете с нея с помощта на нашите герои от Страната на усмивките.

Небесно създание
Ето! Леко потрепване около очите и на челото, след това на ъглите на устата – то се усмихва! Насред дълбокия си сън! Гледка, която има вълшебно въздействие. Преди се е смятало, че в такива моменти край леглото на детето прелита ангел-закрилник. Оттам идва и наименованието – ангелска усмивка.
Кой ще обърне внимание на твърдението на специалистите, че това определение не е коректно, тъй като става въпрос по-скоро за рефлекс, отколкото за истинска усмивка? Нека да е така, в такъв случай приемаме, че новородените се усмихват несъзнателно. Въпреки това усмивката показва, че те са напълно спокойни, а това може да се приеме за истински успех през първите бурни седмици от живота им.

Здравей, мамо!
Смяна на пелените с целувка по коремчето. Следва риторичният до този момент въпрос: Харесва ли ти това? И изведнъж – широка усмивка. Това в никакъв случай не може да е несъзнателно! То е отговор!
Действително – на около шест до осем седмици бебетата започват да прилагат усмивката като първа проява на социалното общуване. Напомня на малък флирт – ти ми се усмихваш и аз ти отговарям.
Все пак на този етап малките не са особено критични – те се усмихват така приятелски и на непознати, и на познати лица.
Учените превеждат тази първа усмивка така: “Тук се чувствам добре и намирам, че е чудесно, че не съм само.”

Такава глупост!
Какво прави татко? Държи кърпичка пред лицето си, маха я, смее се, отново се крие... Малките бебета се отнасят равнодушно към такива игри. След петия месец обаче вече проумяват: “Знам какво ще стане сега! Той само се прави, че изчезва – и отново се показва! И тогава се появява първата истинска усмивка. Придружена от хълцане, гъргорене, често и от радостни възклицания – каква крачка напред!
Учените са установили, че бебетата започват да се смеят на глас едва тогава, когато могат да различават отделните лица. Конкретно това означава, че играта на криеница с мама, татко и други познати хора е чудесна. Ако чужд човек обаче прави това, да не се надява на сладка бебешка усмивка.

Объркан свят
Ау, мама си е сложила моята шапка! На около една година бебето развива усет за куриозното. Междувременно то е научило, че в света има определен ред. Към него например  принадлежи майките да не носят бебешки шапки. Затова е толкова смешно, когато тя въпреки това го прави. Тогава за кратко светът се обръща с главата надолу и на 11 месеца човек може да се скъса от смях.

Дръзко подхилване?
Стълбата е табу. Това е добре известно. И въпреки това малчуганът отново е изкатерил цели четири стъпала. Остра забележка – и какво прави 14-месечният юнак? Подхилва се. Може да си помислите, че това е върхът на нахалството. При това спонтанната усмивка при неприятна ситуация не е никаква провокация, а просто рефлекс. Учените предполагат, че в праисторическите времена са се опитвали да умиротворяват по-силния враг със смирена усмивка. Така че “нахалното подхилване” съвсем не е нахално, а е знак за смущение, когато детето знае, че не е трябвало да постъпва по този начин. Така че запазете спокойствие. И се погрижете да обезопасите стълбите.

Катерина Кирилова
психолог

Още в Списък за родилното

Дали ще дойде навреме?

Ще се роди ли бебето на предвидения термин или ще закъснее, или ще избърза? Вярно е, че има различни методи за определяне деня на раждането,… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo