04 Фев 2019

Нормална ли е ревността при най-малките?

Публикувана в Развитие
Оценете
(1 глас)

Сигурна съм, че много от вас са преживели моменти, в които децата ви са ревнували от братчетата и сестричетата си или от партньора ви. Искали са вашата обич и внимание на всяка цена и са показвали капризно поведение, за да ги получат. Разпознахте се, нали? Децата винаги са много изобретателни, когато става въпрос да спечелят любовта на своята майка. В тази статия ще обърнем внимание на ревността при най-малките. Ще дискутираме една асоциация, за която много от вас не са се замисляли, а именно връзката между ревността и поставянето на граници.

Какво е ревността?

Ревността може да се определи като чувство, което се причинява от неосъзнат страх от загуба, пренебрегване или изоставяне. При децата често се наблюдава страх майката да предпочете братчето, сестричето или някого друг. Според някои теории на лаканианската психоанализа страхът от загуба (на някого или нещо) е един от най-архаичните човешки страхове. Той е толкова нормален, колкото и конструктивен за изграждането на човешката идентичност.

Откъде идва страхът от загубата?

Преди да се появи на бял свят, детето живее 9 месеца в утробата на майка си, където е непрестанно свързано и зависимо от нея. Тя напълно осигурява физиологичните му нужди като хранене и дишане. Не по-малко важни са психологичните и емоционалните нужди от обич и закрила, които също са му дадени от майката. Представете си един съвършен свят, в който детето не полага никакви усилия. При нормална и здравословна бременност всичко му е поднесено на тепсия. Идилията свършва с раждането, когато детето трябва да започне своя земен път.

Първите месеци в живота на едно дете

Въпреки че идиличният период завършва с поемането на първата глътка въздух, майката продължава да бъде неотлъчно до детето. Тя е на негово разположение денонощно седем дни в седмицата. Бебето свиква, че мама живее за него и то е център на нейното внимание. Нещата започват да се променят, когато то трябва да тръгне на ясла, да бъде поверено на баба и дядо, защото мама се връща на работа, или когато трябва да посрещне нов член на семейството. Винаги има един момент в живота на всеки човек, независимо колко млад е той, когато той се сблъсква с истината, че невинаги цялото внимание на вселената ще бъде за него.

Какви са реакциите?

Логично е реакциите да бъдат отрицателни. Разочарованието, недоволството, плачът, взискателността и капризите са поведения, до които най-малките често прибягват, за да изразят своето страдание и несъгласие, че мама е обърнала внимание на някого друг. Сигурна съм, че като майки, може да допълните този кратък списък с ярки и изобретателни примери. Както вече се посочи в увода по-горе, децата са много креативни, когато стане въпрос да се състезават за обичта и вниманието на своите майки.

Нормална ли е ревността?

Може би много от вас се питат дали детето им има право да демонстрира подобни поведения или дали е нормално то да ви ревнува от други близки. Отговорът е да. Не само че е нормално, но е и конструктивно. Ревността помага на децата да се съхранят и развият като уравновесени и здрави личности. Ревността като чувство е етап от човешкото развитие, през което те задължително трябва да преминат. Причините са много. Ще поставя акцента на две от тях.

  • Ревността като осъзнаване: осъзнавайки, че не всичко в живота му се полага и се случва без особено усилие, детето започва да си дава сметка, че за да получи нещо, трябва да направи усилия и да го заслужи. То трябва също да има добро поведение и да показва уважение към околните.
  • Ревността като начало на поставяне на граници: може би много от вас не са се замисляли, но един от най-големите подаръци, които може да направите на вашето дете, е да го научите да си поставя граници. Това поведение започва да се развива, когато вие самите му поставяте граници. Границите са от изключително значение, защото показват на най-малките докъде могат да стигнат в своите изисквания и колко да позволяват на околните да изискват от тях. Всичко има цена, която човек заплаща, за да получи това, което иска. Околните също трябва да платят цена, за да имат вниманието на детето. Тази цена е символична. Тя не се измерва в пари, а в приемането, осъзнаването и разбирането на идеята, че на тази земя има още няколко милиарда човешки същества, с които трябва да се съобразяваме, независимо дали това ни харесва, или не. Появата на братчето е нещо нормално и детето трябва да се съобрази с тази новост. По същия начин то трябва да приеме, че мама обръща внимание на татко и баба и дядо не са на разположение, когато то пожелае.

Как да реагираме, когато детето не приема границите?

Няма дете, което да не може да приеме границите, поставени от родителите. Някои деца имат нужда от повече време и настояване. Това са моментите, в които родителят трябва да отстои своята позиция и да покаже на детето, че въпреки че отказва да изпълни неговото желание, то няма да бъде пренебрегнато или изоставено. Задоволяването на всички желания невинаги е синоним на любов. Отказът на една прищявка не означава пренебрежение или липса на внимание. Както неведнъж съм подчертавала в минали материали, възпитанието започва още от първите месеци от живота на бебето. Фактът, че речта на най-малките не е развита, не означава, че не разбират какво се случва около тях. Напротив – именно това е моментът да се постави основата на едно здраво и уравновесено детско развитие.

Запомнете:

  • Чувството на ревност е нормално и конструктивно. Използвайте неговата поява, за да покажете на детето колко важни за неговото развитие са границите.

Снимка: Pexels (Free stock photos)

Още в Семейство

Куклен театър през април в Bulgaria Mall

През месец април очаквайте пъстра програма от куклени пиеси, които ще бъдат изиграни от театри от цяла България! Заповядайте в Bulgaria Mall, ниво партер, всеки уикенд от 11:00… Прочети още »
Д-р Иванка Ежова

Д-р Иванка Ежова е клиничен психолог с 10-годишна международна практика. Завършва бакалавърска, магистърска и докторска степен по клинична психология във Франция, където натрупва богат стаж в областта на клиничната, преподавателската и научната дейност. Днес работи за един от най-добрите университети във Великобритания – King’s College London, където ръководи мащабни проекти в сферата на детското и семейното здраве. Паралелно има частна онлайн практика с клиенти от цяла Европа, за които организира индивидуални консултации, семинари, лекции и терапевтични групи. Работи на английски, френски и български език. Тя е сертифициран специалист по когнитивно-поведенческа, психодинамична и семейна терапия. Регистриран клиничен психолог в Health and Care Professions Council във Великобритания, Registre ADELI във Франция и Дружеството на психолозите на Република България. Член е на British Psychological Society във Великобритания и American Psychological Society в Съединените щати. В момента работи върху първата си авторска книга. За контакти: Skype: ezhova.psychologist; FB: Positive Psychology Net; тел. 0044/7482 351 951

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream