10 Дек 2010

Образи от огледалния свят

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Ако има заплаха, за която различни духовни учения непрестанно предупреждават и която тегне над човека през целия му живот, е да не го споходи участта на Нарцис – митичния младеж, потънал в бистрите води на едно езеро, защото влюбено съзерцавал отражението си в тях.

Човек се ражда, без да има представа за собствения си образ. Чрез първите си срещи с огледалото обаче постепенно детето започва да осъзнава и да открива обективната цялост на своето тяло, което има пряка връзка с развитието на Аза. Този процес е известен като „стадий на огледалото”. Той продължава от около 4-ия месец (а според някои психолози от 6-ия месец) до 2-рата година на детето.

Според психоаналитика Жак Лакан, автор на концепцията за „стадия на огледалото”, първите погледи в огледалото имат дълбоко подсъзнателно значение за изграждането на самосъзнанието и самочувствието у малкото дете. Чрез отражението си то за първи път се изправя пред въпроси като „Как ме виждат другите?” (формиране на образа на т.нар. социален Аз) и „Как виждам себе си?” (развитие на личния Аз).

В първите няколко месеца кърмачето не се идентифицира като отделен субект от майката, нито пък като самостоятелна личност от заобикалящата го среда. То не обръща внимание и на поставеното пред погледа му огледало.

От четвъртия месец обаче малчуганът започва с внимание да съзерцава отражението си в огледалото, сякаш радостно приветства появата на друго дете в стаята. Това е началото на фазата, в която детето започва да различава  човешкото лице измежду други обекти, отразени в огледалото. 
В периода между 6-ия и 15-ия месец стадият на огледалото стремително напредва. През първата година на детето играта пред огледалото все още прилича на закачливо общуване с приятелски настроен непознат. Детето целува огледалния образ, играе си с него на криеница, подава му предмети, изпраща му широки усмивки. Постепенно обаче то започва да разбира, че това не е реална личност. В тази фаза съвсем не без значение е ролята на родителя. За да помогнете на детето да проумее загадката на огледалния образ, вместо реплики от рода на ”Кое е онова дете там?”, изпращайте послания като „Това тук си ти, а онова в огледалото е твоят образ” .

Между 21-вия и 24-ия месец мистерията на огледалото вече е окончателно разбулена. В този период детето е способно да разпознае собствения си образ не само в огледалото, но и на снимките от семейния албум.  

Соня Найденова
психолог

В кой етап е?

Изпробвайте два забавни теста, за да проверите точно в кой етап от стадия на огледалото се намира вашето бебе.

Сложете огледалото пред погледа на детето и за няколко минути го оставете само. Без да ви забележи, тихо минете зад гърба му, докато образът ви се появи в огледалото. Ако то не се обърне, за да ви погледне, значи, че му е нужно все още време, докато достигне края на стадия на огледалото.

С червило или с молив за устни нарисувайте върху лицето на малчугана голяма цветна точка. Ако поглеждайки се в огледалото, той направи опит да я докосне или да я изтрие, това е белег, че вече е добил умението да разграничава реалната личност от огледалния й образ.  

Още в Възпитание на детето

Не удряйте детето

Съществува сериозен риск за децата, които са били шляпани като малки, да станат агресивни възрастни. Най-често мъжете и жените, които са склонни към физическо и… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo