19 Май 2010

Първи месец не бебето

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Първият месец на бебето е най-вълнуващият за мама и татко. През него то се адаптира към живота извън корема. Когато е будно, то е в свита поза, запазила се от утробата. Главата му е обърната встрани, ръцете – леко свити в юмруче. Понякога при движение на главата може да се появи т.нар. рефлекс на Моро – движение на ръцете навън и нагоре, разперване на пръстчетата им, след това свиване на ръцете и придвижване към тялото (т.нар. стряскане).

Какво може
Макар и за кратко, бебето забелязва и фиксира предмети, които са в зрителното му поле на 40–50 см. Очите и главата му проследяват мама. Движенията на очите още не са координирани, при някои бебета се забелязва страбизъм (кривогледство).
През този месец кърмачето реагира с плач или с набръчкано чело на силни светлинни и звукови дразнители. Понякога продължава да плаче и когато дразнителят изчезне. Може да различава четири вкуса: сладко, солено, кисело и горчиво. Изразено е предпочитанието му към сладко.

Сън
Едноседмичното бебе спи средно по 16 часа на денонощие, от които 8 часа през нощта. На четири седмици то вече спи по 15 часа.
Спазвайте правилата за предпазване от внезапна смърт. Винаги поставяйте бебето да спи настрани, като през три часа го обръщайте наляво или надясно! Поддържайте в стаята му температура 18–20 ºC.
Не използвайте спално чувалче и възглавница, преди бебето да навърши 1 година!

Плач
Обикновено бебето плаче преди хранене и се успокоява, след като го нахраните. През едно денонощие кърмачето на две седмици плаче около 1 час и 45 минути.

Колики
Коликите се появяват около втората или третата седмица и изчезват към края на третия месец, рядко продължават и по-късно.  Причината за тях са анатомо-физиологичните особености на храносмилателната и нервната система – повишената склонност към спазми на червата, гълтането на въздух по време на сучене...

Как се храни
На 1 месец бебето може да се храни с кърма, смесено (когато кърмата е недостатъчна и се дава допълнително мляко за кърмачета, т.е. заместител) и изцяло със заместител.
Не кърмете бебето повече от 10 до 20 минути. В първите дни го поставяйте на всяка гърда за 5–7 минути. Така ще се стимулира рефлексът на отделяне на мляко и ще се предотврати застоят му. В следващите дни на едно хранене го поставяйте само на едната гърда.
Когато забележите, че силата на сученето намалява, оставете кърмачето да се оригне. Вдигнете го и го дръжте с корем, опрян на гърдите ви, като го потупвате леко по гърба. Периодът между кърменията да е 2 до 3 часа.
Когато кърмата е недостатъчна, давайте заместителя й само след сученето, и то с лъжичка, а не с биберон!

Как да му помагате
 Не е нужно в стаята на бебето да е абсолютно тихо. Пускайте му тиха музика.
 Гледайте го в очите, говорете му и му пейте, докато го храните или му сменяте пелената за еднократна употреба.
 Вземайте го на ръце и го гушкайте, когато плаче.

Още в Здраве

Как можем да разберем дали детето е алергично към ухапване от насекоми

Насекомите, особено жилещите, имат злокобна слава. Но ако нашето дете гледа към тях с интерес, то ние определено изпитваме страх. Срещнахме се с доц. д-р… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo