29 Авг 2007

Плахо не означава карък

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Смята се, че плахите деца се справят по-трудно с живота, особено в съвременното общество на силна конкуренция. Това твърдение обаче не е вярно.

Защото е срамежливо...
Тошко притежава талант, за който могат да му завиждат много възрастни. Той може да се прави на невидим. По време на семейни тържества, на детската площадка, в детската градина Тошко просто го няма, ако не иска да го виждат. А той често не иска. Защото иначе трябва да подава ръка на лелите или да отговаря на нечии въпроси. Направо е неприятно и Тошко не обича това, защото е срамежлив.
Тошко не е изключение. Около 40% от възрастните се самоопределят като плахи. Други 80–90% от време на време се проявяват като свенливи, когато би им се искало да се скрият в миша дупка.
Непознатите ситуации са нещо обичайно в живота на децата.. Лина, приятелката на Тошко. не се притеснява от това. Докато тя всеки ден се вихри в новите развлечения, които животът й поднася в детската градина, Тошко гледа отстрани и изчаква.
Преди всичко срамежливостта е въпрос на темперамент. Още бебетата реагират различно на новите неща – някои се радват, други правят гримаси на неудоволствие. Причината отново е в гените, на които се приписват 50% от срамежливостта.

Успехът идва по-късно
Това не е утеха за майката на Тошко. Тя се безпокои, че чувствителното й дете ще има трудности в живота. Известно е, че в обществото се чувстват добре умеещите да се изявяват, самоуверените, тези, които си проправят път с “лакти”, умеят да защитават мнението си, а на такива като Тошко просто никой няма да обръща внимание...
Според Йенс Азендорпф, професор по психология в Хумболтовия университет в Берлин, това не е вярно. Той твърди, че срамежливостта не е недостатък. В продължение на 20 години той проследява 200 деца от 3-годишната им възраст и установява, че в началото плахите деца леко изостават от останалите. Те се нуждаят от повече време, за да се адаптират в детската градина или в училището. Срамежливите намират първия си партньор и първото си работно място средно осем месеца по-късно. Като възрастни обаче те могат да постигат същите успехи като останалите.
Проблемите на Тошко са в днешния ден. Когато другите деца на детската площадка издигат огромен замък с кули от пясък и сияят от радост, той стои встрани и само ги наблюдава. Иска да играе с тях, но не смее. Майка му страда, защото знае, че ако се престраши да се присъедини към децата, Тошко ще е най-щастливото дете на света. Обикновено той не може да направи първата крачка към останалите.
Според проф. Азендорпф този конфликт между желанието и избягването на сближаването се решава един ден от само себе си. Щом се запознае с непознати дотогава деца, плахото дете ще се почувства добре и ще се включи в играта.

Подкрепа, а не натиск
Най-добре е срамежливостта да се обсъжда колкото е възможно по-малко пред детето. Плахите се нуждаят от време, за да разгадаят света със собственото си темпо. Те нямат нужда от допълнителен натиск и натякване, които предизвикват още повече задръжки.
Най-важно е майката на Тошко да му покаже, че го разбира. Тя може да му помогне – да проправи мост към играещите деца: “Я виж, там е Еми, нали я познаваш.” Би могла да отиде с момчето си и да разгледа отблизо построеното от другите деца, да улесни контакта му с тях, но без да го насилва, а и без да го натрапва на компанията.

Как да му помагате

  • Запазвайте спокойствие при реакциите на плахост. Разбира се че би било по-добре, ако малкият ви син показва радостта си от посещението на баба и дядо, вместо да се скрива зад канапето. Колкото по-спокойно се отнасяте към това, толкова по-бързо детето ще излезе от скривалището.
  • Канете деца у дома си. В позната обстановка срамежливото дете по-лесно ще установи контакт с нови приятели.
  • Признавайте собствените си слабости. След родителската среща в детската градина спокойно може да споделите, че в началото не сте се чувствали добре, тъй като всички около вас са били непознати. Добавете, че повечето са били мили и сте се уговорили с една майка скоро заедно с децата си да се видите в парка. След това признание детето ви ще се почувства по-уверено.
  • Предприемайте малки стъпки. Ако детето ви обича сладолед, но се срамува от продавачката, направете компромис – таткото поръчва сладоледа, а детето подава парите.
    Върнете се в детството си и си припомнете на каква възраст за първи път отидохте да купите хляб... Не прекалявайте с очакванията към детето си, много е възможно на неговата възраст и вие да не сте били в състояние да изпълните очакванията на родителите си.
  • Хвалете го. Не пропускайте да го похвалите, ако например се е осмелило да помоли съседката да му подхвърли търкулналата се към нея топка.
  • Оценявайте положителните страни на сдържаността. Срамежливите са предпазливи, а предпазливите по-рядко се нараняват. Помнете, че страхът от непознатото е заложен от биологичната еволюция.

 

Още в Видове раждане

Съвети за финала

Всяка бъдеща майка мечтае за възможно най-лекото раждане. Ако никога не сте стъпвали в родилна зала, някой трябва да ви каже важни неща. Затова помолихме… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo