20 Фев 2009

По-малко пред екрана

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Едва проходило и проговорило, вашето дете няма търпение да натисне копчето на дистанционното. Застанало пред телевизора, малкото не може да откъсне очи от шарените картинки, от човечетата, които тичат, премятат се, смеят се и плачат. За съжаление не всичко, което се появи на екрана, е подходящо за невръстния зрител. Имайте предвид, че децата не трябва да гледат телевизия повече от 30 минути на ден, особено ако са на възраст под 2 години. Продължителното заседяване пред телевизора има негативни последствия – неспокойствие, страх, агресивност, нарушен сън, наднормено тегло поради намалена двигателна активност. Предаванията за възрастни са абсолютно неприемливи за децата. Телевизорът не бива да изпълнява ролята на детегледачка. Не допускайте детето ви да стои само пред малкия екран и да става свидетел на сцени на насилие и вулгарно поведение. Всичко това въздейства, дори ако малкото възприема  видяното само с периферното си зрение. Затова дори и по време на новините то трябва да е в друга стая.
Гледайте заедно детски предавания и наблюдавайте  реакциите на детето. Обяснявайте му с прости думи случките и кадрите. Ако малкото се измори или му стане досадно, преминете към друго занимание. Поиграйте заедно любимата му игра или измислете нова. Заедно направете театър и ако са се появили сълзи, те бързо ще преминат в смях… В тази възраст това не е трудно.
Стремете се да ограничите и вашия престой пред телевизионния екран. Личният пример е много важен. Ако прекарвате всеки ден по няколко часа пред телевизора, трудно ще разделите детето от екрана. Не позволявайте телевизията да замества всекидневното общуване с малкия наследник.

 

Още в Новини

Световна седмица на дулата от 22 до 28 март

  И България се включва към страните, които отбелязват Световната седмица на дулата между 22 и 28 март. По този повод в три български града… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл