28 Ное 2007

Понякога пълзенето е скучно

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Всички деца се придвижват напред. Техниката, която прилагат обаче в тази дисциплина, е различна – пълзене по корем с подпиране на лактите, плъзгане по дупе, въртене като пумпал, лъкатушене – бебетата са твърде изобретателни, когато имат цел.

Само да се придвижи!
Страхотно чувство. Да не чака мама да донесе топката, а да я достигне само. Да не мрънка на татко да го занесе в детската стая, а просто да допълзи дотам. Или да се пързулне.
Щом веднъж разберат как става това, повечето деца се придвижват светкавично по колене и ръце напред. Малка част от тях избира други, по-различни методи. Проучвания на швейцарски педиатри показват, че 13% от децата проявяват по-различно развитие на опорно-двигателната си дейност. Обикновено бебето първоначално се обръща от легнало положение наляво или надясно, върти се в кръг, преди да запълзи, подпряно на лакти, по-късно пълзи по колене, придвижва се “на четири крака”, накрая се изправя и... прохожда.

Някои пропускат пълзенето
Има деца, които изобщо не се придвижват “на четири крака”, а направо от легнало положение по корем се изправят и тръгват. Това са онези, които наблюдават внимателно движенията на мама и татко и после им подражават. Няма значение дали бебето се върти като пумпал, лъкатуши, или се придвижва на заден ход.

Важното е да се движи
При това то тренира двигателната си дейност, координацията, мускулите и ставите си. Когато започне самостоятелно да се придвижва, неговият свят става по-голям. То може да изучава жилището, да разглежда книги, да бърника в коша с играчките, да наблюдава прахосмукачката… Всичко е ново и толкова вълнуващо! Малкият завоевател обаче не бива да се наранява, затова жилището трябва да е обезопасено – контактите да са с предпазни капачки, острите ръбове на мебелите да са покрити с нещо меко или заоблено. Режещите или чупливите предмети трябва да са вдигнати на недосегаемо от детето място. Тогава може да започне голямото разузнавателно пътешествие!
Въртене в кръг. Легнало по корем, бебето извършва въртеливи движения с горната част на тялото и краката си около пъпа, който служи за център. Преди да се изправят, почти всички деца изпробват тази възможност за придвижване. Повечето преминават след това към пълзене. Два процента се движат в кръг, преди да се изправят.
Плъзгане по дупе. Детето се придвижва направо от седнало положение. С изпънат или сгънат в коляното крак то се плъзга напред върху пелените си. Тези деца са склонни да проходят едва към 18–20-ия месец. Плъзгането по дупе вероятно е наследено – при 40% от децата някой от родителите се е придвижвал като бебе по същия начин. Два процента от бебетата се плъзгат по дупе, един процент – и по колене.
Пълзене по корем. Повечето бебета започват да се придвижват напред по корем. Любопитството им най-често е привлечено от шумоляща хартия, плюшена или друга играчка, която бебето иска да стигне. Три процента от бебетата преминават от пълзенето направо към изправяне.
Претъркулване. Необичайно, но нормално – придвижване чрез многократно претъркулване. Среща се при 1% от децата. В определен момент и те преминават към по-удобен начин на придвижване чрез пълзене.
Лъкатушене. Бебето се движи назад чрез странично преместване на таза и раменете ту наляво, ту надясно. Един процент от децата преминават през тази техника, макар и временно.
Мост. В положение по гръб бебето изпъва тялото си, повдига кръста от пода и се оттласква напред с крака. Един процент от бебетата пробват макар и за кратко тази уморителна техника за придвижване.

Още в Любопитно

Леката закуска вече не е табу

Дълги години в предродилната зала лекари и акушерки не позволяваха на бъдещата родилка да похапва, докато очаква да започне раждането. Според традиционното мнение храносмилането в… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
infl
Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
sh