23 Сеп 2009

Повиването е грехът на бабите!

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Може би все още се срещат майки, които повиват бебето си с памучни и бархетни пелени или дори с повои и не желаят да улеснят живота си със съвременните пелени за еднократна употреба. А всъщност въпросът не е за удобството, а за бедите, които ще нанесат на детето си със своя консерватизъм. Абсолютно доказано е, че пристягането с памучни пелени води до луксация – насилствено изкълчване на ставите на краката на бебето. А това означава осакатяване за цял живот.
Ортопедите призовават: ако искате да имате здраво дете, затворете ушите си за бабешките препоръки и не повивайте детето си! Най-добре му обувайте профилактични гащички, за да може в бъдеще то да тича на воля.
Към края на 9-те месеца в корема на бременната за бебето става все по-тясно. Когато дойде на бял свят, то лежи със свити и разкрачени крака в позата на жаба. Майките (особено на момичетата) много се притесняват от тази гледка и се страхуват детето да не остане с крива крака. Този страх е напълно безпочвен! Събирането на двете крачета и пристягането им чрез пелени може да доведе до изкълчване (луксация) или недоразвитие на ставите. Оказва се, че луксацията все още е често срещана в България. Сигурно знаете доста правила как да отглеждате здраво дете. Към тях обаче задължително трябва да добавите и грижата как да не допуснете изкълчване на ставите на краката на малчугана.
От особено значение е първата седмица от живота на новороденото. Ако през това време родителите го повиват, то може да получи луксация. Не слушайте съвета на стари баби, че е добре поне през нощта бебето да спи повито. Не се изкушавайте да го правите и с аргумента, че сте повивали първото си дете и днес то тича живо и здраво. Ставите на всеки човек са различни – при някои са по-еластични, при други нееластични.

Nota bene!
 Не повивайте бебето с изправени долни крайници.
 Не го хващайте за петите и не го дръжте с главата надолу.
 Не го носете с една ръка с прибрани крачета.

Съвременни правила
Използвайте пелени за еднократна употреба и по-голям номер ританки, които ще позволят на бебето да стои с разкрачени бедра под 60º. Ако дрехите на детето са по-малък размер, тегелът между крачолите ще прибира бедрата и това също може да причини изкълчване на ставите.
Над ританките можете да обувате специални гащички от лек плат. Те се произвеждат в три размера. Първият е за новородени и се носи в продължение на 1 месец през цялото денонощие. Гащичките с размер 2 и 3 се ползват до 4-ия месец.
Препоръчваното разкрачено положение се постига и ако поставите детето на хълбока си, носите го в кенгуру или в раничка или го слагате в специалното детско столче за кола.

Налага ли се консултация?
В случай че забележите нещо нередно около крачетата на бебето, веднага посетете специалист. Вроденото изкълчване на ставите може да се излекува за 5 до 8 месеца. През това време задължително краката на детето трябва да се поддържат в “жабешка позиция”. До края на първата седмица в тази поза нестабилните стави се лекуват в 60%, а до края на втория месец –  в 88%.

Д-р Михаил Бончев
ортопед

 

Още в Новини

Значки ще помагат на бременните в метрото да получават място

”Бебе на борда!" - вече и в столичното метро! По британски пример, бременните жени и у нас ще могат да получат на входа безплатни значки.… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл