30 Мар 2009

Радостта и малкото дете

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Способността на детето да се радва е заложена у него – тя не се учи. Като се изключи плачът, който е сигнал за физически дискомфорт, през ранната кърмаческа възраст радостните емоции предшестват появата на гнева, яростта и недоволството. По-рано се появяват и усмивката, и смехът, и т.нар. комплекс на оживление.
Психолози правят интересен експеримент с 4–6-месечни кърмачета. Показват им неколкократно лица на хора с 3 вида изражения на различни емоционални състояния: радост, гняв и неутрални. Оказва се, че тези съвсем малки деца разглеждат много по-продължително радостните физиономии в сравнение с останалите.
Какво получава детето от хубавите емоции през ранната си възраст?
Радостта, която му доставят контактите и грижите на любещите го хора, го поддържа в добър емоционален, а това означава и добър жизнен тонус. Обратно – ако детето е лишено от този мощен стимул, то е угнетено и беззащитно, лесно ранимо от всякакви негативни въздействия. Когато се радва, мозъкът на детето (а и на възрастния!) отделя ендорфини – т.нар. хормони на щастието. Те му помагат по-лесно да понесе физическото неразположение и усещанията за болка. А така то по-бързо оздравява.
Радостта го стимулира да възприема по-активно и пълноценно света, който го заобикаля, което означава, че това емоционално състояние е важен фактор за напредъка на познавателното развитие.
Други проучвания на бебета, които са били само на 4 месеца, а по-късно на 9 месеца, са установили някои характерни моменти. При положителни емоции челната област в лявото мозъчно полукълбо става подчертано по-активна. В такова състояние бебето проявява интерес към всичко ново. А се знае, че в лявата мозъчна половина е разположена областта, която е отговорна за речевата функция. Следователно, като се осигуряват повече радостни изживявания на детето, може да се помогне и на говорното му развитие.
Децата, които са поощрявани и зареждани позитивно, по-често се проявяват като алтруисти, те са по-отзивчиви към другите.
С порастването поводите за радост стават повече и по-разнообразни. Безспорно един от най-вълнуващите моменти е получаването на хубави играчки. Детето им се радва не само защото го забавляват. Те са му нужни, защото му помагат и да се развива. Каквито и да са те обаче – по вид, съвършенство и цена, дори и в най-задоволените в материално отношение семейства не могат да конкурират родителското присъствие, обич и подкрепа. А какво да се каже за децата, отглеждани в социални домове?! Те най-често отговарят, че ще се радват най-много, ако Дядо Коледа им донесе... мама и татко.
Мили млади родители, не се подценявайте като най-важният източник на радостни събития за детето си!   

Д-р Маргарита Поппандова
детски психоневролог

Още в Бременност по седмици

Този вампир – гладът - Как да обърнете гръб на изкушенията от хладилника

Почти всеки познава пристъпите на неудържим глад. Ето как моя близка приятелка ми разказа за своята проблемна зона – квадратния метър пред хладилника… Признавам, че… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
infl
Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
sh