26 Ное 2004

  Расте ли нормално?

  Публикувана в Развитие
  Оценете
  (0 гласа)

  Сигурно често Ви тревожи въпросът расте ли Вашето дете нормално? Най-точният отговор ще Ви дава Вашия педиатър, но добре е да имате и някои ориентири. Когато се следи развитието на детето, се вземат предвид ръстът, растежната скорост, теглото и телесните пропорции.

  Ръст
  Когато детето е до 1 год., ръстът му се измерва в легнало положение, а след тази възраст – в изправено. Най-добре е това да се прави с един и същ ръстомер и процедурата да се извършва от едно и също лице. Получените стойности се сравняват с нормите за съответната възраст. За българските деца има таблици отделно за момчета и момичета. В тези таблици са дадени средните стойности и възможните стандартни отклонения от тях.
  Детето се ражда със среден ръст за момчета 50.9 см и за момичета 50.1 см. На 2-годишна възраст неговият ръст е половината от окончателния му ръст. Скоростта, с която расте, всъщност дава представа колко е израснало детето за определен срок от време – за един месец или за една година. Тя е най-динамична през първите три години от живота на детето.

  I година – 25 см;
  II година – 12.5 см;
  III година – 8.5 см.

  Растежът не е еднакво интензивен през цялото детство.
  От 3-ата година до пубертета, началото на който е индивидуално, детето расте средно с 4 до 6 см за година. Скокът през пубертета е около 8–10 см за година и продължава две години. Това е вторият период на бърз растеж. След това “издигането на височина” постепенно спира поради вкостяване на растежния хрущял на дългите кости на крайниците.

  Тегло
  Проследяването на теглото е особено важно за кърмаческата възраст. Отклоненията в тегловната крива отразяват грешки и нарушения в храненето и често предхождат дори леки и краткотрайни заболявания. Ако при два последователни прегледа при Вашия педиатър се окаже, че детето Ви не е наддало достатъчно, трябва да се търси причината за това. Ръстовата крива се отклонява от нормата само при тежки и дълготрайни заболявания.
  В своята здравна карта Вашето дете трябва да има приложена ръстова и тегловна крива.

  Пропорции на тялото
  За да се оценят телесните пропорции, освен ръста се вземат предвид още обиколката на главата и на гърдите, седалищната височина, дължината на краката и на разперените ръце.
  Когато се следи дължината на крайниците и на телесните пропорции, се използват съотношенията горен/долен сегмент, разперени ръце/ръст. Изобразяването на отделните параметри става чрез т.нар. морфограми.

  Глава
  Съотношението между главата и тялото е различно при новороденото и при по-голямото дете. Главата на новороденото бебе е 1/3 от дължината на тялото му, на 2-годишна възраст – 1/4, а на възрастния – 1/8.
  Детето се ражда с отворена предна голяма фонтанела и отворени шевове на черепа. Това позволява черепът да се увеличава, което е необходимо за бързорастящия главен мозък. При раждането той е 350 г, а при възрастния – средно 1350 г. Голямата фонтанела се затваря около 1-годишна възраст, а черепните шевове – до 7–8-годишна възраст.

  Още в Забременяване

  За повече енергия през бременността

  Престой навън Специалистите твърдят, че витамините, синтезирани под влияние на слънчевата светлина, особено витамин D, укрепват имунната система на бременната и я правят по-малко податлива… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh