01 Апр 2019

  Речевото развитие при деца със зрителни затруднения

  Публикувана в Развитие
  Оценете
  (1 глас)

  Проблемът, свързан с речевото развитие на децата със зрителни увреждания, е изключително актуален и заема специално място в областта на тяхната психолого-педагогическа рехабилитация. Много са децата, страдащи от различни очни заболявания и нарушения на зрението. Всяка година броят им нараства.

  Късогледство

  Заболяване, което се среща при 4% от бебетата. При него светлинните лъчи се събират пред ретината и детето не вижда добре надалеч. Родителите трябва да знаят, че най-често късогледството се появява в училищна възраст. Предпоставки за появата му са наследствени фактори, прекарани заболявания (морбили, ангини, глисти) и др.

  Далекогледство

  Среща се при 20% от бебетата. При него очната ябълка е по-къса и образът се получава зад ретината. В резултат на това детето вижда по-добре надалеч, отколкото наблизо.

  Астигматизъм

  От това очно заболяване са засегнати около 10% от децата. Това е и най-често срещаният зрителен проблем. При него се получава неясен, разкривен образ поради липса на фокусиране на образите върху ретината. Обикновено това се дължи на факта, че лещата на окото не е с правилна форма и пречупва светлинните лъчи по-силно в една плоскост, отколкото в друга. Понякога астигматизмът може да е съпроводен с късогледство или далекогледство.

  Амблиопия или „мързеливо око"

  Повечето бебета с амблиопия не показват никакви очевидни признаци за състоянието си. Затова този проблем трябва да се диагностицира от офталмолог.

  При някои деца обаче се появяват издайнически симптоми:

  -   Слабото око има склонност да се затваря или изкривява при гледане напред.

  -   Детето търка постоянно едното си око.

  Кривогледство

  При него очите са кръстосани или обърнати навън. Това състояние засяга 2 до 4 % от децата. При бебетата до 3–4-месечна възраст съществуват некоординирани очни движения. След тази възраст те започват да фокусират малките предмети и очите се „изправят". След 6-ия месец не съществува физиологично кривогледство. Понякога зад едно кривогледство в ранна детска възраст може да се крие друго сериозно очно заболяване, ето защо консултацията с офталмолог е препоръчителна.

  Кога е желателно да се направи консултация със специалист?

  • При чувствителност на детето към светлината.
  • Когато то гледа косо, свива и често търка очи.
  • Има постоянно влажни, сълзящи очи.
  • При зачервяване, което не отминава за ден.
  • Образуване на корички и гной в ъгълчетата при клепачите.
  • При „играене" на очите – то може да е нагоре-надолу или наляво-надясно.
  • Когато детето се оплаква от смъдене, парене, бодежи, сърбеж и болка в областта на очите.
  • Aко забележите, че очите са твърде изпъкнали, както и при всяка нетипична промяна, свързана с органите на зрението.

  Полезни са и различните упражнения за очи, които могат да се предлагат на децата под формата на игра.

  Упражнения за визуална ориентация:

  -           Поглед надясно, после наляво (без да се движи главата). Упражнението може да се прави както в седнало, така и в изправено положение.

  -           Поглед нагоре, после надолу (отново без движения на главата).

  Упражнения за облекчаване на напрежението и умората в очите:

  -           Накарайте детето да стисне здраво очите си за 3–5 секунди, след това да ги отвори.

  -           Мигайте заедно бързо за 30–60 секунди.

  -           Поставете показалеца на дясната си ръка на средната линия на лицето му на разстояние 25–30 см от очите му и го накарайтеда да гледа пръста ви в продължение на 3–5 секунди, след това спуснете ръката си.

  -           Поставете дясната си ръка встрани, бавно преместете пръста си от дясно наляво и накарайте детето, без да движи главата си, да проследи движението на пръста ви с очи. Повторете упражнението, като преместите пръста си от ляво надясно.

  -           Поставете играчка на разстояние непосредствено пред очите на детето за 2–3 секунди, след това я приближете към върха на носа му за 3–5 секунди.

  -           Направете кръгови движения по посока на часовниковата стрелка с играчка на разстояние 30–35 см от очите му, като наблюдавате дали то я следи с поглед.

  Особености на речевото развитие при деца със зрителни затруднения

  Овладяването на речта е от първостепенно значение за различните аспекти на умственото развитие на децата с подобни затруднения. Тя спомага за развитието на психични процеси като възприятие, мислене и памет. Загубата или тежкото зрително увреждане ограничава броя на възприеманите предмети, затруднява изолирането на значими качества на предметите (цвят, форма), което води до забавяне на процеса на опознаване на околната среда и следователно влияе върху степента на развитие на речта. Тъй като вербалната комуникация не е фундаментално нарушена, овладяването на речта и нейните функции, както и нейната структура протича в общи линии точно както при нормално виждащите, но нарушеното зрение или липсата на зрение налагат определен отпечатък върху този процес. Нарушава се взаимовръзката между дума и образ, съдържанието на лексиката, наблюдава се известно закъснение във формирането на речевите умения. Формирането на фонетичния слух и механизма на звуковото произношение (артикулацията) се извършва въз основа на подражание.

   

   

  Още в Новини

  С "9 месеца" на училище през януари

  Отново на училище И този месец в С „9 месеца“ на училище сме ви подготвили интересни и практически теми. Очакваме ви, въпреки студа навън, готови… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh