26 Мар 2010

  Ренесанс на повиването

  Публикувана в Развитие
  Оценете
  (0 гласа)

  Много родители днес ще погледнат въпросително на този факт. Защо е нужно “да се изтупва от праха” нещо, което отдавна е минало в графата „отживелица” – например повиването на бебето в пелена. В продължение на десетилетия то като че ли бе потънало в забрава. Един от основните аргументи е, че тази практика ограничава свободата на движенията на бебето.  
  Не трябва да забравяме обаче, че в повечето вековни традиции има много далновидност. В последните няколко години практиката кърмачето да се повива в пелена печели все повече защитници. Причината е, че това, особено 12 седмици след раждането, действа успокоително на бебето, като му напомня тясното пространство в майчината утроба.
  Проучвания показват, че всяко осмо новородено е лесно възбудимо и плаче продължително. След раждането бебетата все още не умеят да контролират грубата моторика, често се стряскат насън и се събуждат от т.нар. рефлекс на Моро – защитна реакция, като внезапно разперват и свиват ръце. Когато обаче бебето е повито, обгърнато от защитния пашкул на пелената, то сякаш получава „втора кожа” и се чувства по-сигурно. А резултатът е
  по-спокоен сън 
  След третия месец бебето само показва, че вече е готово за следващ етап от развитието си – да опознава света чрез ръчичките си. Затова то явно демонстрира, че повиването вече го ограничава.
  Чрез развитата си интуиция майката може да прецени
  дали детето й, увито в пелена, ще се чувства комфортно. Пробвайте да повиете бебето, когато плаче. Ако след 15 минути не се успокои, значи този метод не е подходящ за него. Някои бебета още от осмата седмица
  започват да се бунтуват срещу повиването
  Други месеци по-късно се чувстват защитени в пелената.
  Разбира се, недопустимо е да се мисли, че усещането за сигурност, което дава пелената, може да замести физическия контакт на бебето с мама и татко.
  Ако сте решили да пробвате как ще се чувства бебето ви повито, задължително вземете предвид някои обстоятелства.
   Следете температурата в стаята на бебето да не е висока, защото пелената осигурява достатъчен термокомфорт. Под пелената то може да е с памучно боди.
   Избягвайте да повивате детето в случай, че има повишена температура, защото
  има риск от прегряване 
  Задължително е повитото бебе отдолу да е с пелена за еднократна употреба, която да държи крачетата му разтворени. Никога не пристягайте крачетата с плата, като ги изправяте. Така можете да предизвикате луксация на тазобедрените стави.
  Ако детето ви страда от дисплазия (недоразвитост) на тазобедрените стави, задължително се консултирайте с лекар дали да го повивате.
  Посъветвайте се със специалист и по въпроса колко стегната да е пелената. Принципът е да оставяте свобода за ръцете и краката, а при корема пелената да е по-пристегната (да има разстояние от два пръста между нея и корема). Според някои това оказва добър ефект и срещу колики.

  Д-р Пенка Цочева
  педиатър

  Стъпки към повиването…
   
   Разпънете хубаво пелената и загънете горния й край преди средата. Положете бебето върху пелената, така че рамената му да са на ръба на пелената, а главичката му да е навън.   
   Загърнете бебето с дясната част на плата и подпъхнете края под тялото му от лявата страна.
   Загънете и лявата част на пелената.
   Подпъхнете крайчеца на долния ъгъл на плата под дясното рамо на бебето.

   

   

   

   

   

  Още в Женска консултация

  Губя ли бебето? - Кога ранното кървене е повод за тревога

  Нищо не изпълва сърцето на бременната с такъв страх както кървенето. Дали ще са само няколко капки, или кървенето ще наподобява менструация, почти не е… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh