26 Юни 2009

Счупена ръка! Ужас!

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Колело за 3-ия рожден ден на детето! Каква приятна изненада. Сега ще трябва няколко часа дневно неуморно да тичате след малчугана, за да го научите как да върти педалите. Често обаче тези игри могат да завършат зле. Инцидентите не са изключени. Дали при падане от колелото, от катерушката или докато тича, детето ви може да счупи ръката или крака си? Как да се справите със ситуацията и какви могат да са последствията от счупването?
 
Дали има счупване?
Добре е да знаете, че счупванията са много болезнени. Ако детето ви постоянно скача от високи стълби, за да докаже, че прилича на супермен, или не спира да се катери по катерушките, рано или късно може да пострада. На нараненото място ще се появи голяма подутина и ще посинее. Тази синина (хематом) е резултат от събралата се кръв около удареното. Не винаги при счупването костите се разместват. Понякога костта е счупена, но остава в естественото си положение. В зависимост от ситуацията може да има увреждане на кожата, мускулите, кръвоносните съдове и нервите. Ако фрактурата е много голяма, ръката или кракът могат дори да застанат в необичайно, изкривено положение.

Първа помощ
Сложете детето да легне, за да не изпадне в шок от болката. Ако ви позволи, сложете върху раната компрес. Използвайте йод или кислородна вода, за да дезинфекцирате раната. Опитайте се да обясните на малчугана да не движи счупения крайник. Ако болката е много силна, той може да започне да повръща или дори да припадне. В много редки случаи детето не изпитва нито болка, нито на мястото на счупването се получава хематом. Консултацията с лекар обаче е задължителна. Преди да посетите лекарския кабинет, може да обездвижите крайника с твърд предмет или дори с дреха, навита на руло. Опитайте се да не докосвате мястото на травмата, тъй като това ще е много болезнено за детето. Рентгеновата снимка ясно ще покаже дали има счупване, или само навяхване. Не се притеснявайте – снимки могат да се правят дори на 2–3-месечно бебе. След прегледа ортопедът ще предпише на малкия палавник обезболяващи средства и ще гипсира ръката или крака му.

С гипса може и да е забавно
Колко време детето ще прекара с гипс, зависи преди всичко от вида на травмата. При по-леките случаи превръзката стои около три седмици. Има и фрактури, при които се налага гипсът да остане 3 месеца, а понякога дори повече. Единственото утешение е, че децата понасят обездвижения си крайник по-лесно от възрастните. Счупванията при малчуганите заздравяват по-бързо, отколкото при възрастните, тъй като костите им имат по-висока способност за калциране. При свалянето на гипса попитайте лекаря дали е нужно посещение при кинезитерапевт.

Допълнителни проблеми
За съжаление някои фрактури са по-сложни и двете части на костта не могат да паснат добре една до друга. В такъв случай ортопедът трябва да намести добре крайника, докато детето е под упойка. Има и случаи, при които се налага поставяне на титаниева плака, която да фиксира счупените костици. В повечето случаи след известно време тя се изважда.

Ще порасне ли?
Обикновено счупванията при децата зарастват много бързо без никакви последствия. Има обаче вероятност някои фрактури да засегнат растежа на крайника при детето. В около 10% се наблюдава забавяне или спиране на растежа на костта. Ето защо трябва редовно да посещавате ортопеда, който да наблюдава своя малък пациент дори 3 до 6 месеца след инцидента. Има много начини, благодарение на които може да се спре изоставането в развитието на крайника.

Д-р Дончо Алексиев
ортопед

Още в Развитие

Зелено бебе

Не, не става дума за бебе, родено преди минути, нито пък за дете, появило се на бял свят през пролетта. В случая „зелени” шеговито наричаме… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo