28 Ное 2005

Шишко ли е?

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

През последните години все повече се акцентира върху рисковете, свързани с наднорменото тегло на децата. Въпреки това твърдението, че дебелите деца се увеличават, е, меко казано, неточно.
Днес има също толкова слаби и пълни деца, както и преди 20 години. Всъщност новото е, че наднормените килограми се увеличават. Това се дължи на променените условия на живот – децата се движат по-малко и се хранят с по-калорични храни.

Пътят до свръхтеглото
Най-прекият път до натрупването на излишни килограми е, когато продължително време приеманите калории са повече от изразходваните. Организмът складира излишната енергия в мастните клетки, които отначало увеличават размерите си, а по-късно – и броя си.
Много деца се движат недостатъчно и изразходват твърде малко енергия. Ако в същото време ядат повече сладки и мазни храни, енергийното равновесие се нарушава и телесното тегло се повишава.

Кога е дебело?
Детето се приема за дебело, ако теглото му надхвърля с 20% средното тегло на връстниците му. Педиатърът трябва да уведоми родителите дали според съвременните критерии за преценка рожбата им е с наднормено тегло. Тези критерии се основават на т.нар. индекс на телесната маса (ИТМ).

ИТМ = теглото в кг
(ръст в м)2

Лошо ли е, че е пухкаво?
За бебетата обаче важат други правила – те могат да са закръглени, защото мастната им тъкан е необходима за растежа, за поддържане на телесната температура, за предпазване на костите и за доставяне на допълнителна енергия при заболяване.
През първата година делът на мастната тъкан в телесното тегло нараства от 11 до 25%. В края на първата година теглото при раждането се утроява, а индексът на телесната маса достига максимума. След това делът на телесните масти намалява.

Дебело дете = дебел възрастен?
Когато детето навърши 5 ½ год., индексът на телесната маса трябва да достигне най-ниската си стойност. На тази възраст децата с нормално тегло са почти слаби. В противен случай по-късно им е доста трудно да се разделят с излишните килограми. По правило колкото по-дълго детето е с наднормено тегло, толкова по-голяма е вероятността и като възрастен да принадлежи към шишковците.

Кои са най-застрашени?
Натрупването на повече килограми е характерно за деца, родителите на които не им осигуряват здравословно хранене и не следят достатъчно ли се движат.

Профилактика
Бременната не бива да пуши през 9-те месеца. Децата на пушачките по-късно са склонни към напълняване. Бебето трябва да се кърми! Проучвания доказват, че майчиното мляко осигурява дългосрочна защита срещу свръхтегло. Възможно е това да се дължи на по-високото съдържание на белтъчини в заместителите на кърмата. А и бебето суче от гърдата толкова, колкото му е необходимо. Докато често то се оставя да изпие докрай шишето със заместителя на кърмата, като по този начин отрано привиква да поема излишно количество храна.
Някои родители успокояват или разсейват бебето с допълнителна храна. Така то научава, че когато е ядосано, скучае или е уморено, похапването ще му помогне. Осигурявайте достатъчно движение на малкото дете, здравословно меню и нискокалорични напитки. Така то ще изразходва толкова енергия, колкото е поело, и няма да напълнее.

Кой може да помогне?
Ако се тревожите дали детето ви е прекалено пълно, обърнете се към вашия педиатър. Той ще провери теглото и индекса на телесната маса и ще ви препоръча мерки. При децата не се прибягва до пресмятане на калории или до спазване на диети. По-добри резултати се постигат, когато се промени менюто и се стимулира по-активно движение. Често достатъчно е детето просто да запази теглото си. Така с израстването то автоматично ще се лишава от излишните килограми.

Още в Развитие

Осмият месец на бебе Анджелина

За дневника помогна мама Нина Иванова За първи път Анджи празнува с мама и тати 1 юни – Деня на детето. Времето беше хубаво и… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo