21 Авг 2009

„Смешно” възпитание

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Чувството за хумор се унаследява, твърдят немски изследователи. Дори отношението към хумора да не се предава чрез гените, то бързо се превръща в модел на поведение, уверяват т.нар. гелотолози (учени, изучаващи въздействието на смеха върху човека). И така… ако сте роден сухар, дошло е време да се промените в името на детето си! Защото, ако възпитавате малкия си наследник в шеги и с отношение към хумора, вие отрано го дарявате с безценния талант да гледа на живота откъм веселата и оптимистична страна. От най-ранна детска възраст смехът е един от най-използваните инструменти за комуникация. Само седмици след раждането си бебето вече е разбрало, че усмивката е език, на който с лекота то може да общува с околния свят…
 
Първите усмивки
В самото начало усмивките на новороденото са просто рефлекс, който най-често родителите могат да наблюдават по време на бебешкия сън. Седмици по-късно рефлексът се превръща в истинска усмивка. Някъде около 2-рия си месец бебето вече дарява с усмивка своите любимци – най-вече мама и татко, чиито гласове познава още от майчината утроба. На 3 месеца бебето започва да реагира и на определени закачки и смешки. В този период детето ще разцъфне в усмивка, когато го целувате по коремчето, когато издавате смешни звуци или танцувате с него из къщата.

Закачките преборват страха
Първият смях на глас идва някъде в края на петия месец и той е паметно събитие за много майки и татковци. Според експертите „фазата на първия смях” е пряко свързана и с добиването на чувство на сигурност и доверие. Когато най-близките на бебето го закачат – пощипват или гъделичкат, това за него вече не са подсъзнателни сигнали за опасност, каквито са били само допреди седмици. За бебето смехът е най-непоколебимата алтернатива на страха.

То разбира от майтап…
Проявите на същинското чувство за хумор се срещат едва след първата годинка. Но около осмия месец способността за запомняне се засилва и това е периодът, в който вече можете взаимно да се забавлявате с весели игри. Например да покажете на детето си играчка и когато то посегне да я хване, да я дръпнете закачливо. Или пък да си поиграете на криеница с помощта на малка кърпа, зад която скривате лицето си и се появявате „изневиделица”.
Според проучване на британски психолози децата между 19 и 36 месеца вече са способни да различават погрешната постъпка от „смешката в грешката”. Наблюденията на изследователите от Кардифския институт по психология показват, че още от тази ранна възраст детето има усет за това коя ситуация е комична и коя – не. Това според специалистите по-късно е в основата на отношението на малчугана към лъжата. 
Когато е открило магията на думите, детето приема езика като основен източник на хумор. Определена интонация, думи и изрази могат да предизвикат невъобразимо веселие и смях у 3-годишния малчуган.

Уроци от хумора
За доста родители възпитанието чрез хумор, смешки и шеги звучи несериозно. Според тях подобен подход към детето рискува да го разглези. Затова в случаите, когато малчуганът проявява чувство за хумор, неусетно родителят изрича фрази от рода на: “Стига си се лигавил! Бъди сериозен!”
Смехът и забавленията са най-доброто средство детето да преодолее стреса и да даде за известно време почивка на ума си, преди да се концентрира наново, когато ситуацията го изисква.
Не трябва да се подценява и друга функция на смеха – той стимулира творческото мислене. Възпитание, което има отношение към хумора, е залог и за по-късното формиране на автоиронично чувство, което в умерена форма предпазва от лични заблуди и илюзии.
Всъщност зад отрицателното отношение към възпитанието чрез хумор най-често стои страхът, че родителят ще изгуби авторитета си. Забравете притесненията и не се срамувайте поне за малко да се превърнете отново в дете. Ще се изненадате колко полезни могат да се окажат тези моменти на „вдетиняване” за хармоничната атмосфера вкъщи.

Смехът като лекарство
„Светът е оцелял, защото се е смял” – тази стара максима можем да разбираме и напълно буквално.  Известно е, че смехът увеличава концентрацията на имуноглобулин А в кръвта, което засилва имунитета на организма срещу вируси и простуди. Смехът потиска стресовите хормони адреналин и кортизон и стимулира производството на серотонин – хормона на щастието. 
Докато се смеем от сърце, пулсът и дишането ни се ускоряват, кръвообращението се подобрява.
Затова не пропускайте нито една възможност да се посмеете до насита заедно с вашето малко съкровище!

"9 месеца"

 

Още в Развитие

Защо контактът с други бебета е толкова важен за най-малките

Най-малките в яслите не играят с останалите. Те просто седят, наблюдават другите, понякога им открадват топката и се ядосват, ако някой вземе тяхната топка. Въпреки… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai