19 Фев 2011

Стимули за умни бебета

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Всяка майка мечтае да отгледа здраво и умно дете. От значение за ума са не само наследените гени, а и полаганите грижи. Затова стимулирайте умствените способности на вашия наследник. Не забравяйте, че емоционалната интелигентност е един от пътищата към успеха.
Американско проучване е определило критериите, с които може да се предскаже бъдещият успех в училище. Четиригодишни деца са подложени на тест, при който им се дава парче торта с обяснението, че ще получат второ парче, ако се въздържат четвърт час да не изядат първото. Някои деца веднага са изяли лакомството. Други се измъчвали, но издържали на изкушението. Любопитното е, че децата с по-силна воля след време показвали по-висок успех в училище и по-добра социална адаптация и концентрация. Как можете да стимулирате интелигентността на вашето дете?

Ранно пиле рано пее
Колкото по-рано започнете да активирате ума и сетивата на детето ви, толкова по-добри резултати ще последват. Доказано е, че емоционална интелигентност развиват деца, които още от раждането си са заобиколени от внимание. Паметта и чувствата са тясносвързани помежду си, тъй като и за двете са отговорни едни и същи зони в мозъка.
Още в първите месеци грижите за бебето “отключват” старта на неговото физическо и психично развитие. Всяко занимание стимулира мисленето и емоциите му. В началото бебето очаква импулсите да идват от вас. Но още преди да навърши една година, детето започва самостоятелно да изследва всичко наоколо. И задава въпроси – в началото не с думи, а с ръце или с поглед.
Осигурете му по-голяма свобода за движение и то ще развие своята любознателност. Детето постоянно се учи, дори от раните и плача си. Е, понякога неговите експерименти може да опънат нервите ви, но това са “рисковете” на родителството. Така че овладявайте яростта си заради разпилените играчки или разлятото ядене и дайте възможност на детето да изследва света.

Емоционална интелигентност – залог за бъдещ успех

Емоционалният коефициент показва каква е емоционалната интелигентност на вашето дете. Високият коефициент, който се придобива, предвещава по-големи успехи в живота. Така че започнете емоционалното стимулиране още при кърмачето. Назовавайте емоциите: "Радваш се", "Уморено си", "Гладно си"... След като се научите да разбирате неговите чувства, може да започнете да споделяте и собствените си. Така ще го стимулирате да описва и то преживяванията си.

Стъпка по стъпка
Едва ли ще станете свидетел на бебешките умозрения и коментари, които разсмиват милиони зрители в американския кинохит “Виж кой говори”, но в тази филмова фантасмагория има доза истина. Не са малко случаите, в които се изявяват изключителни бебешки способности. Всъщност според някои учени бебетата се раждат гении и могат да разбират всички езици на света през първите няколко месеца. Чутото се съхранява в мозъка им за около девет месеца като майчин език.
Бебето се учи да вижда, като наблюдава лицата на родителите, и да чува, когато мама и татко си говорят или му четат приказка. Проучвания на мозъка сочат, че за усвояването на определени умения има подходящи периоди. През първите три години връзките в мозъка се развиват особено интензивно, защото тогава последователно "се отварят" нови зони.
Още от раждането малкият човек се подготвя за абстрактното мислене. В началото бебето разпознава предметите.
На три месеца може да разпознава обекти, дори ако са деформирани.
На една година то вече може да си представи протичането на процеси, а след още 6 месеца да прави планове и да изразява мнението си. Дори да е студено, малчуганът настоява да облече точно тънката блуза.
На три години детето може да прави заключения за действителността от символи и започва да задава първите философски въпроси. Нищо чудно да попита защо точно то е родено и какво е смъртта.

Уроци с шеги и закачки

Най-лесните и запомнящи се уроци са под формата на игри, шеги и забавления. Така тренировката за мозъка става по-интересна. Припомнете си детството и се подмладете до възрастта на вашия малчуган – това ще ви обогати.
Особено през първите месеци бебето се нуждае от истинско шоу. Смешните физиономии и звуци го зареждат с весело настроение. Може дори да го имитирате с жестове или с гримаси.
Стимулирайте познавателните му способности с един трик. Дайте на детето различни по форма и материя предмети като кадифе, лъжица, дървена или пластмасова фигурка. Пипайки ги, то ще ги опознава. Може да разнообразите интериора на стаята му с черно-бели или цветни афиши, картини, снимки.
Още преди да навърши две години, може да забавлявате детето си със… стари вестници. Нека си играе с тях, а ако иска – да ги мачка, къса или сгъва. От непотребните кашони пък става чудесен тунел, в който то може да се крие и пълзи.

Заедно изследвайте света

Споделената радост е двойна радост. Това го знае дори малкото ви бебе. Затова споделяйте откривателските му вълнения и превърнете разходката в приключение. Кой пръв ще види дърво, цвете, птица или кола? Когато детето поотрасне, можете да наблегнете на асоциативното мислене с игра на образи и цветове.
Едно от най-забавните удоволствия за малчуганите са сапунените балони. Прозрачните мехури са такава красива цел за гонене.
Ако сте си вкъщи и времето е лошо, играйте на криеница. Метнете покривка върху масата и направете супер скривалище за детето ви. Може да изпробвате и паметта му, като го накарате да намери любимата си кукла или камионче.

Вашето тригодишно дете вече е готово за театър. Изиграйте сюжета на някоя книжка с приказки по нарисуваните картинки или описаните истории. Може лесно да се превърнете в мечка или вълк, като метнете одеяло върху себе си. Така на “четири крака” може да обиколите стаите – “гората”.
А когато се наиграете, приучете малчугана да помага в домашните задължения. Може заедно да подредите масата. Това става забавна игра, ако нарочно “забравите” нещо и накарате детето да познае какво липсва на трапезата. Бъдете изобретателна!

Дора Ангелова
психолог 

Още в Новини

С "9 месеца" на училище с извънредна лекция във Варна на 11.12.2012

На 11 декември (вторник) във Варна д-р Юлиана Йорданова ще разгледа темата "Хранене и захранване на детето от 0 до 3г.", а д-р Милена Генчева ще ни… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream